Γιατί γκρινιάζει όταν θηλάζει ;

Απαντά η 
Ειρήνη Παφίτη-Δημητρίου
Παιδίατρος MB ChB MRCPCH
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Καλησπέρα σας και καλή χρονιά,
Έχω ένα αγοράκι που μόλις κλείσαμε ένα μήνα. Είναι ένα μεγάλο μωρό από την γέννα (4.180kg) και συνεχίζει ευτυχώς να αναπτύσσεται καλά (5.500kg). Προσπαθώ να τον θηλάζω αποκλειστικά αλλά δεν τα έχω καταφέρει 100%.

Την προηγούμενη εβδομάδα ανέβασα υψηλό πυρετό για μια ημέρα και αναγκάστηκα να πετάω το εμπύρετο γάλα μου και να του δίνω συμπλήρωμα! Από τότε και μετά όταν ξεκίνησα να ξανάθηλάζω το μωρό μου θέλει όλη την ώρα να βρίσκεται επάνω μου, θηλάζει όλη την ώρα με μικρά διαλείμματα ύπνου μέσα στην μέρα.

Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι ακόμα και κατά την διάρκεια του θηλασμού γκρινιάζει, παραπονιέται και ενώ είναι καθαρός κι εγώ του μιλάω, του τραγουδάω, τον χαϊδεύω δεν ανταποκρίνεται να ηρεμήσει.

Η γκρίνια αυτή δεν διαρκεί πολύ αλλά δεν ξέρω πως να τον διαχειριστώ, κατά τα άλλα όταν τον απομακρύνω από το στήθος ακόμα και αν κοιμάται ξυπνάει μετά από λίγο και κλαίει!

Η ερώτηση μου είναι πρέπει να τον συνεχίσω με το συμπλήρωμα και να το κόψω πιο σταδιακά και όχι μαχαίρι όπως και έκανα; Ή υπάρχει περίπτωση να πονάει ή να φοβάται τον αποχωρισμό από την αγκαλιά μου;

Περιμένω την απάντησή σας με αγωνία.

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Τριανταφυλλιά, Νίκαια/Αθήνα

15/01/2015
Αγαπητή Τριανταφυλλιά, περαστικά σου.

Δεν χρειάζεται να πετάμε το γάλα όταν έχουμε πυρετό! Όταν η μητέρα είναι άρρωστη φτιάχνει πολύ γρήγορα αντισώματα τα οποία περνούν στο γάλα της και κατά συνέπεια προστατεύουν το μωρό της άρα συνίσταται η συνέχιση του θηλασμού…

Πολύ πιθανόν η διακοπή που έκανες μείωσε λίγο το γάλα σου όπως και η ίδια η ασθένεια. Ακόμη ηλικιακά μπορεί να περνά και φάση ταχείας ανάπτυξης και να θέλει να θηλάζει συχνά.

Συνέχισε με συχνούς θηλασμούς, μαλάξεις στο μαστό και επαφή δέρμα με δέρμα (skin to skin) και θα τα καταφέρετε μια χαρά!

  Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


  Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

  Σχετικά άρθρα:

 1. Δυσκολεύεστε με τον θηλασμό; Θηλάστε κάνοντας μπάνιο μαζί με το μωρό!
 2. Θηλάζουμε όταν έχουμε πυρετό;
 3. Δεν χορταίνει και γκρινιάζει;
 4. Γιατί το μωρό είναι ανήσυχο στο στήθος ειδικά το βράδυ;
 5. Αναστάτωση μωρού κατά τη διάρκεια του θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *