Θηλασμός και άρνηση έναρξης τροφών

Παιδίατρος, paidiatroschania.com

Γεια σας, είμαι μαμά της Ζωής που είναι 8 μηνών και θηλάζει αποκλειστικά! Έως τώρα δεν έχει φάει κάτι άλλο εκτός από το γάλα μου και αρνείται πεισματικά να ανοίξει το στόμα της στο κουτάλι.

Έως πότε μπορεί να θηλάζει αποκλειστικά (χωρίς κάποια άλλη τροφή) χωρίς να της κάνω κακό; υπάρχει περίπτωση να πάθει κάτι που δεν τρώει κάτι άλλο; (έλλειψη βιταμινών, κτλ).

Είμαι σχεδόν τρομοκρατημένη αν και έχω θηλάσει αποκλειστικά και την μεγάλη μου κόρη μέχρι τα 2 της χρόνια (τώρα είναι 5) και αν και λιγόφαγο (δύσκολο) παιδί στο φαγητό, ωστόσο 3-4 κουταλιές της έτρωγε!

Αχ, τουλάχιστον ας μου πει κάποιος ειδικός αν μπορεί να πάθει κάτι που δεν τρώει και έως πότε μπορεί να συνεχιστεί αυτό; (δεν είμαι από τις μαμάδες που πιέζουν τα παιδιά στο φαγητό αν και οι γύρω μου (γιαγιάδες κτλ) αυτό συστήνουν.

Ευχαριστώ πολύ,
Θα είναι χρήσιμη η συμβουλή σας!

Αλέκα, Εύοσμος, Θεσ/νίκη

19/12/2014
Αγαπητή Αλέκα ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σου να μοιραστείς μαζί μας τους προβληματισμούς σου.

Είναι γεγονός ότι ήδη από τον 4ο- 5ο μήνα τα περισσότερα βρέφη αντιδρούν θετικά στην θέα των τροφών, δείχνουν δηλαδή ενδιαφέρον το οποίο σταδιακά κορυφώνεται κι οδηγεί στην έναρξη κι αποδοχή των στερεών τροφών από τον 6ο μήνα και μετά.

Δεν μας είπες αν το δικό σου παιδί εμφάνισε -εμφανίζει αυτή την συμπεριφορά ανεξάρτητα με το ότι δεν ανοίγει το στόμα της όταν βλέπει το κουτάλι.

Αυτή θα ήταν μια σημαντική πληροφορία καθώς κι ένα ημερολόγιο της “θηλαστικής της συμπεριφοράς” κυρίως τους τελευταίους μήνες.

Αρκετά συχνά υπάρχουν δύσκολα μωρά στην έναρξη των στερεών τροφών και στο site μας θα βρεις άφθονο υλικό με οδηγίες (δικές μου και συναδέλφων μου) που έχουμε κληθεί να συμβουλέψουμε παρόμοιες με την δική σας περιπτώσεις.

Το σημαντικότερο όλων είναι να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου και να μην αγχωθείς γιατί αυτό θα χειροτερέψει τα πράγματα.

Δοκίμασε να της προσφέρεις ένα κουτάλι και επέτρεψε της να… διαχειριστεί μόνη της την φρουτόκρεμα ή την κρέμα λαχανικών-κρέατος και μην σε νοιάζει ούτε αν θα λερώσει, ούτε πόση κρέμα θα καταλήξει στο στόμα της!

Επίσης δοκίμασε να της δώσεις να κρατήσει στο χεράκι της μαλακά κομμάτια τροφών π.χ. βρασμένο καρότο, μπρόκολο, αχλάδι, μπανάνα τα οποία θα τα… προσφέρει η ίδια στον εαυτό της κι ίσως έτσι ξεκινήσει πιο δυναμικά να διαχειρίζεται η ίδια την τροφή της κι άρα να ξεκινήσει να τρώει.

Τα ώριμα από τον θηλασμό παιδιά εμφανίζουν άλλες σιτιστικές συμπεριφορές!

Τσέκαρε επίσης μήπως υπάρχει το τελευταίο διάστημα στο οικογενειακό σας περιβάλλον κάτι που στρεσάρει το μωρό σου και το εκδηλώνει με τέτοια προσκόλληση πάνω σου μέσω του θηλασμού και λάβε υπόψιν σου ότι στον 8ο_9ο μήνα ξεκινά ένα σημαντικό στάδιο της ψυχολογικής ανάπτυξης των βρεφών η “προσκόλληση στο μητρικό πρόσωπο “που πάλι εκφράζεται με επιπλέον διάθεση για θηλασμό και το βρέφος πρέπει να το ζήσει με ηρεμία και αποδοχή.

Μην διστάσεις να ξαναεπικοινωνήσεις μαζί μας ώς συνέχεια της τωρινής μας συμβουλευτικής κουβέντας.

Καλή επιτυχία!

    Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *