Για πόσο καιρό επιτρέπεται να αντλώ με το θήλαστρο;

Για πόσο καιρό επιτρέπεται να αντλώ με το θήλαστρο;

Απαντά η 
Ειρήνη Παφίτη-Δημητρίου
Παιδίατρος MB ChB MRCPCH
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας αυτό που μου συνέβη και να σας ρωτήσω αν υπάρχει περίπτωση να θηλάσω ξανά!

1 Σεπτεμβρίου ήρθε στον κόσμο το ωραιότερο δώρο, η κορούλα μου! !! Χρόνια πολλά προσπαθούσαμε και τελικά το όνειρο μας έγινε πραγματικότητα!!!

Από την αρχή της εγκυμοσύνης μου έλεγα πως θα προσπαθήσω να την θηλάσω όσο περισσότερο μπορέσω. Τις 2 πρώτες μέρες θήλαζα κανονικά απλά η μια η θηλή μου ήταν μεγάλη και δυσκολευόταν η μικρή και εγώ πονούσα.

Από το νοσοκομείο με βοήθησαν πολύ και τα κορίτσια από τον μητρικό θηλασμό. Την τρίτη μέρα έβαλα και θήλαστρο γιατί η μικρή μου έχανε πολύ βάρος (γεννήθηκε 2890 και είχε φτάσει την 2η μέρα 2500). Βγήκαμε από το νοσοκομείο με 2610gr.

Να συμπληρώσω ότι από την 2η μέρα είχα παρά πολύ γάλα που το μαζεύαμε με τα κοχύλια και την τάιζαν με αυτό με σύριγγες και στον θηλασμό χρησιμοποιούσα επιθέματα σιλικόνης.

Όταν γυρίσαμε στο σπίτι ήταν όλα υπέροχα και ο θηλασμός γινόταν πιο άνετα! !!

Όταν όμως ήρθε ο παιδίατρος (μας τον πρότειναν με τις καλύτερες συστάσεις) μου είπε να την ταΐζω κάθε 3 ώρες αυστηρά και αν κλαίει να της δίνω πιπίλα. Εγώ έμεινα άφωνη γιατί από τον θηλασμό μου είχαν πει το αντίθετο.

Δυστυχώς τον άκουσα και το μωράκι μου άρχισε να κοιμάται όλη μέρα και να μην ξυπνάει με τίποτα. Αποτέλεσμα να γίνει το μωρό μου σκελετός και να φτάσει τα 2.000gr και εγώ να μην μπορώ να σταματήσω να κλαίω.

Φυσικά δεν άντεξα άλλο και πήρα τηλέφωνο την παιδίατρο που την είδε στο μαιευτήριο και ήρθε την είδε και έπαθε σοκ. Μου είπε η γιατρός να κάνω ότι μου είπαν στον θηλασμό και να αρχίσω θήλαστρο και στήθος μαζί για να πάρει τα γραμμάρια που έπρεπε! Και τα καταφέραμε!!!!

Το πρόβλημα είναι ότι δεν κάνω θηλασμό γιατί πονάω πάρα πολύ και η μικρή μάλλον δεν μπορεί να το κάνει σωστά. Πλέον δεν θέλει το στήθος μου και την ταΐζω μόνο με το ειδικό μπιμπερό.

Εγώ κάνω θήλαστρο 3 φορές την ημέρα και καλύπτω τις ανάγκες της. Όμως νομίζω ότι το γάλα μου έχει αρχίσει να μειώνεται (όχι αισθητά) και από την άλλη δεν μπορώ να βγω έξω ή να έχω κόσμο στο σπίτι ότι ώρα και όση ώρα θέλω γιατί πρέπει να κάνω θήλαστρο.

Θέλω τόσο πολύ να θηλάσω!!! Θυμάμαι τις πρώτες μέρες που ήταν παραπάνω από υπέροχες που την θήλαζα!! Σημείωση ότι δεν έχω βοήθεια ώστε να αυξηθεί ο χρόνος μου με την μικρή μου…

Η μπεμπούλα μου είναι 3,5 μηνών, θα τα καταφέρω να την θηλάσω; Και αν όχι, πόσο ακόμα επιτρέπεται να κάνω θήλαστρο;

Σας ευχαριστώ πολύ!!

Έφη, Σταμάτα

23/12//2014
Αγαπητή Έφη,
Μπράβο για την υπομονή και επιμονή σου.

Μπορείς να χρησιμοποιείς θήλαστρο και για ένα χρόνο ή και περισσότερο αλλά καλό είναι να αυξήσεις τον αριθμό των αντλήσεων για να διατηρήσεις την παραγωγή σου.

Καλό είναι να δεις κάποιο σύμβουλο να σε βοηθήσει, αλλά δοκίμασε αγκαλιές, με το μωρό γυμνό, σε επαφή σώμα με σώμα μαζί σου τις ώρες που είναι ήρεμη και όχι πολύ πεινασμένη και στην στάση του biological nurturing όπου είσαι σε κλίση 45° και το μωρό μπρούμυτα πάνω σου,

φορώντας μόνο την πάνα και αφήνοντας το μωρό από μόνο του να ψάξει και να βρει το μαστό.

Καλή επιτυχία!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *