Το μωρό δεν ενεργείται συχνά και παίρνει λίγο βάρος

Το μωρό δεν ενεργείται συχνά και παίρνει λίγο βάρος

Απαντά η 
Ειρήνη Παφίτη-Δημητρίου
Παιδίατρος MB ChB MRCPCH
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Γεια σας!! Έχω ένα αγοράκι 2 μηνών το οποίο εδώ και 20 μέρες θηλάζω αποκλειστικά. Πριν από αυτό, του έδινα συμπλήρωμα περίπου 100 με 200 γρ. αναλόγως, όχι κάθε μέρα, παρά μόνο όταν τον έβλεπα κάπως ανήσυχο και το έκοψα κατόπιν συνεννόησης με τον παιδίατρο μου αφού το μωράκι ήδη τον πρώτο μήνα πήρε 1 κιλό.

Το πρόβλημά μου είναι πως το μωρό μου τις τελευταίες 23 μέρες έχει πάρει 2 εκατοστά ύψος και μόνο 60γρ. βάρος!!! Γεννήθηκε 3910 και τώρα είναι 5060 ενώ είχε 53,5 cm ύψος και τώρα είναι 62cm.

Επίσης ενεργείται σχεδόν μια φορά την εβδομάδα και τελευταία με υπόθετο αφού ο γιατρός μου είπε ότι για μωρό που θηλάζει είναι ελάχιστο και ότι θεωρείται δυσκοίλιο και μου είπε να του βάζω ανά 4 μέρες ένα για να λειτουργήσει το εντεράκι του.

Κάναμε και εξετάσεις για ουρολοίμωξη οι οποίες ήταν καθαρές. Να σημειώσω ότι το μωρό πέρα απ’ το ότι θέλει να είναι πολλές ώρες στο στήθος είναι πολύ ευδιάθετο και δραστήριο.

Εξαιτίας της μηδαμινής αύξησης βάρους τις τελευταίες μέρες, ο γιατρός μου είπε να του δίνω ξανά συμπλήρωμα, ειδικό για την δυσκοιλιότητα, 2 με 3 φορές την μέρα 120 με 150 γρ…

Επειδή όμως μου φαίνεται αρκετά μεγάλη η ποσότητα του συμπληρώματος που συστήνει ο γιατρός και επειδή έκανα μεγάλη προσπάθεια να για να θηλάσω αποκλειστικά (πληγωμένες θηλές, μαραθώνιοι θηλασμοί για μέρες χωρίς καμία βοήθεια στο σπίτι κλπ.) και τώρα πλέον είμαι πολύ απογοητευμένη με τον εαυτό μου αφού ουσιαστικά δεν κατάφερα τίποτα τελικά, θα ήθελα και την δική σας γνώμη γιατί δεν θέλω να τα ξαναμπώ σε αυτήν την διαδικασία αν δεν είναι απαραίτητο και γιατί θέλω τόσο πολύ το μωράκι μου να θηλάσει για όσο το δυνατόν περισσότερο, αφού ξέρω πως είναι ο,τι καλύτερο μπορώ να του προσφέρω!!

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

Μαρία, Ηράκλειο Κρήτης

11/12//2014
Αγαπητή Μαρία,

Μπράβο για την επιμονή σου, αλλά ίσως να έπρεπε κατά την μετάβαση από το συμπλήρωμα στον αποκλειστικό θηλασμό να ζύγιζες το μωρό πιο συχνά.

Το μωρό δεν ενεργείται γιατί δεν τρώει αρκετά και ο πιο καλός τρόπος να αυξήσεις την ποσότητα που τρώει είναι μετά τους θηλασμούς να δίνεις συμπλήρωμα από δικό σου γάλα που θα αντλείς μετά τους θηλασμούς και να ακολουθήσεις τις οδηγίες για επαναγαλακτισμό και να ζυγίζεις ξανά το μωράκι σου μέσα σε μερικές μέρες για να δούμε την πρόοδο του.

Καλή επιτυχία!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *