Ανεπάρκεια τραχήλου, καισαρική και θηλασμός

Ανεπάρκεια τραχήλου, καισαρική και θηλασμός

Απαντά ο Παναγιώτης Χριστόπουλος
MD, MSc, PhD, IFEPAG, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος, Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης, Director European Association Paediatric–Adolescent Gynaecology

Καλή σας ημέρα. Διανύω την 33η εβδομάδα της κύησης μου. Έχω ήδη έναν γιο 5 ετών ο οποίος γεννήθηκε με καισαρική τομή, λόγω
επιπωματικού πλακούντα & ανεπάρκειας τραχήλου που είχε καταλήξει σε περίδεση.

Και σε αυτή την κύηση έκανα στην 20η εβδομάδα περίδεση τραχήλου, καθώς το μήκος του τραχήλου μου από 37mm που ήταν στις 14η εβδομάδα, έφτασε 24mm & την 20η εβδομάδα, την εβδομάδα της περίδεσης 19mm.

Γνωρίζω πως το ιατρικό πρωτόκολλο ορίζει ή πως συνηθίζεται, το ράμμα να κόβεται στην 38η εβδομάδα κύησης.

Δεν γνωρίζω αν θα καταφέρω να γεννήσω φυσιολογικά, αν μετά το κόψιμο του ράμματος γίνεται σύντομα διαστολή και γεννάς, αν κάνεις καισαρική ή πως εξελίσσεται τελικά η κύηση / γέννα.

Σκέφτομαι μόνο το “χειρότερο” πιθανό σενάριο. Αν τελικά γεννήσω την 38η εβδομάδα και με καισαρική, ο οργανισμός μου δεν θα είναι έτοιμος για θηλασμό, πως θα καταφέρω να θηλάσω;

Πρώτον πώς θα “πείσω” τις μαίες στο μαιευτήριο (γεννάω σε ιδιωτικό) να μου μάθουν / φέρνουν το παιδί για θηλασμό. Δεύτερον πως θα ετοιμάσω τον οργανισμό μου ώστε να μπορώ να το κάνω. Και τρίτον πως θα επιμείνω σωστά.

Εδώ πρέπει να αναφέρω πως στο πρώτο μου παιδί θήλασα μόνο 2 μήνες και αυτούς με συμπλήρωμα, διότι στο μαιευτήριο (άλλο μαιευτήριο) επειδή το μωρό πλήγωσε τις θηλές μου, οι μαίες του έμαθαν το μπιμπερό, το οποίο δεν κατάφερα να του κόψω μετά & κατέφυγε στην λύση του θηλάστρου.

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας!

Μέμα, Αθήνα

09/12/2014
Αγαπητή φίλη,
Η ανεπάρκεια τραχήλου δεν αποτελεί ένδειξη για να κάνουμε καισαρική τομή. Ο λόγος της πρώτης σας καισαρικής τομής ήταν ο επιπωματικός πλακούντας.

Παρομοίως, και για την τρέχουσα εγκυμοσύνη σας, η ανεπάρκεια του τραχήλου δεν αποτελεί ένδειξη για καισαρική τομή, αλλά πιθανά αποφασίστηκε να γεννήσετε και πάλι με αυτόν τον τρόπο (και όχι με φυσιολογικό τοκετό), λόγω της καισαρικής τομής στο πρώτο σας παιδί.

Όταν γεννηθεί ένα παιδί, η ανακατανομή των ορμονών είναι αυτή που δίνει σήμα για να αρχίσει η παραγωγή γάλακτος. Δεν εξαρτάται από τις εβδομάδες κύησης. Άρα, δεν έχετε λόγο ανησυχίας. Ακόμα και αν γεννήσετε στις 38 εβδομάδες ή και νωρίτερα, η παράγωγη γάλακτος θα ξεκινήσει κανονικά.

Αν γεννήσετε σε κάποιο μαιευτήριο από αυτά που υποστηρίζουν τον μητρικό θηλασμό, οι μαίες είναι υποχρεωμένες αλλά και διαθέσιμες να σας βοηθήσουν. Ενημερώστε ότι θέλετε αποκλειστικό θηλασμό μόλις κάνετε εισαγωγή στο μαιευτήριο και υπενθυμίστε το όταν σας πάνε μετά τη γέννα σας στο δωμάτιο.

Με επίμονη και υπομονή θα τα καταφέρετε…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *