Η έκθεση της εγκύου στο καυσαέριο βλάπτει το παιδί

Η έκθεση της εγκύου στο καυσαέριο βλάπτει το παιδί

Οι γυναίκες που εκτίθενται συχνά στην ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία προκαλείται από τα αυτοκίνητα, αυξάνουν την πιθανότητα να γεννήσουν παιδιά με πρόβλημα στους πνεύμονές τους, σύμφωνα με μια νέα ισπανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα αυξημένος κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Εύα Μοράλες του Κέντρου Ερευνών Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας (CREAL) της Βαρκελώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal”, μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 1.300 εγκύους, συσχετίζοντας το βαθμό της έκθεσης καθεμιάς γυναίκας στην ρύπανση των δρόμων, με την κατοπινή πνευμονική λειτουργία των παιδιών τους σε ηλικία 4,5 ετών (η αξιολόγηση έγινε με την μέθοδο της σπιρομέτρησης).

Το βενζόλιο και το διοξείδιο του αζώτου είναι οι δύο ενδεικτικοί δείκτες ρύπανσης που μετρήθηκαν.

Όπως διαπιστώθηκε, τα παιδιά που είχαν γεννηθεί από μητέρες, οι οποίες είχαν εκτεθεί σημαντικά στην ρύπανση των οχημάτων, ιδίως κατά το μεσαίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, είχαν 22% έως 30% μεγαλύτερη πιθανότητα προβληματικής λειτουργίας των πνευμόνων τους, σε σχέση με όσα παιδιά είχαν γεννηθεί από μητέρες που ζούσαν σε περιοχές χωρίς κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση δημιουργεί προβλήματα στους πνεύμονες μαθητών και εφήβων, όμως η νέα μελέτη δείχνει ότι το πρόβλημα μπορεί να αφορά ακόμη και τα παιδιά που δεν έχουν γεννηθεί ακόμη.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, η επίπτωση φαίνεται να είναι πιο έντονη στα παιδιά από οικογένειες χαμηλότερου κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, καθώς και σε όσα έχουν αλλεργικά προβλήματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *