Μαμά ετών 21 και προβληματισμένη για τη συνέχιση του θηλασμού

Μαμά ετών 21 και προβληματισμένη για τη συνέχιση του θηλασμού

Μαρία Λαζαρίδου
Ψυχολόγος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Η μικρή μου σε λίγες μέρες θα γίνει 9 μηνών. Τρώει πλέον φρουτόκρεμες, το φαγητό που μας έχει πει η παιδίατρος για μεσημέρι, κρέμες και την θηλάζω πρωί, βράδυ και καμιά φορά μεσημέρι για να κοιμηθεί, επίσης το βράδυ της δίνω και μπουκάλι 210ml για συμπλήρωμα.

Παρ’ όλα αυτά, κάθε βράδυ ξυπνάει 2-3 φορές και αναζητάει το στήθος για να νανουριστεί και να ξανακοιμηθεί. Ώρες-ώρες με το που κοιμηθεί και της βγάζω το στήθος απ’ το στόμα, εκείνη αρχίζει και πιπιλάει την γλώσσα της για να νανουριστεί, οι πιπίλες την αηδιάζουν.

Το γάλα μου προφανώς έχει λιγοστέψει και σκέφτομαι μήπως πρέπει να το κόψω για να μπει η μικρή μου σε ένα πρόγραμμα. Λατρεύω όπως και το μωράκι μου τον θηλασμό και φοβάμαι μήπως μας επηρεάσει αρνητικά ο απογαλακτισμός.

Από τους 6 μήνες που πέταξε τα πρώτα δόντια έλεγα ότι θα τον σταματήσουμε επειδή με δαγκώνει, αλλά το θεωρώ εγωιστικό και δεν μπορώ να την πάρω την απόφαση γιατί ξέρω επίσης ότι είναι κάτι που την ηρεμεί από τους πόνους της οδοντοφυΐας.

Είμαι πολύ μπερδεμένη γιατί είναι το πρώτο μου και είμαι και εγώ μικρή (21) και ζητάω βοήθεια. Οι μισές μαμάδες που το έχω συζητήσει μου λένε να σταματήσω γιατί έχω εξαντληθεί και αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στο παιδί (μέσα σ΄αυτές και η δικιά μου μαμά) και η άλλη γνώμη είναι να συνεχίσω γιατί κάνει καλό ο θηλασμός και στους 2 μας.

Και για να μην σας κουράζω άλλο, σκέφτηκα να πάρω την γνώμη από τους ιδικούς.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σας.

Δήμητρα, Αθήνα

27/10/2014
Αγαπητή μαμά Δήμητρα συγχαρητήρια για ότι έχετε καταφέρει έως και σήμερα θηλάζοντας της μικρής σας.Όπως έχετε δει τα μωρά θηλάζουν όχι μόνο για να τραφούν αλλά και για να νανουριστούν -πριν τον ύπνο- και για να ανακουφιστούν από το πόνο (όπως συνέβη με τη κόρη σας που ο θηλασμός την ηρεμούσε από τους πόνους της οδοντοφυΐας).

Παρόλο του ότι αναφέρεται ότι το γάλα σας έχει μειωθεί, η ανοσολογική του προστασία για το παιδί σας παραμένει αμείωτη και προσαρμόζεται στις ανάγκες της κάθε ηλικίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει αποκλειστικό θηλασμό για τα μωρά έως τον 6ο μήνα και συνέχιση του με συμπληρωματικές τροφές για 2 χρόνια και περισσότερο.

Ο απογαλακτισμός είναι μια προσωπική απόφαση που παίρνει η μητέρα έχοντας στο νου της τις ανάγκες του μωρού της και τις δικές της.

Αν επιτρέψουμε σε ένα παιδί να απογαλακτίσει από μόνο τους αυτό συνήθως συμβαίνει μεταξύ 2 έως 4 χρόνων αλλά αυτό μπορεί να διαφέρει γιατί κάθε παιδί. Ωστόσο ο απογαλακτισμός στο δυτικό κόσμο γίνεται λόγω κοινωνικής πίεσης, έλλειψης ενημέρωσης και υποστήριξης από το περιβάλλον.

Σχετικά με τον ύπνο και το πρόγραμμα που αναφέρεται ότι θέλετε να μπει η μικρή σας χρειάζεται να ξέρετε ότι ο ύπνος δεν σχετίζεται μόνο με το θηλασμό. Δεν σημαίνει ότι όταν δεν θα θηλάζει πια θα κοιμάται με «πρόγραμμα». Οι συνήθειες ύπνου του μωρού σας αντανακλούν την ιδιοσυγκρασία και τη προσωπικότητα του. Η ηλικία που ένα μωρό είναι ώριμο να κοιμάται όλη νύχτα ποικίλει. Το κάθε μωρό είναι ξεχωριστό.

Οι ειδικοί λοιπόν προτείνουν και οι γονείς επιλέγουν. Καλή συνέχεια σε όποια απόφαση και αν καταλήξετε.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *