Το μωρό πιπιλάει το δάχτυλο. Να δοκιμάσω την πιπίλα ή είναι λάθος;

Το μωρό πιπιλάει το δάχτυλο. Να δοκιμάσω την πιπίλα ή είναι λάθος;

Απαντά η Μαρία Χολή Παιδίατρος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Καλησπέρα! Έχω μία μπέμπα 3,5 μηνών, η οποία θηλάζει αποκλειστικά από την πρώτη στιγμή και γενικά είναι ένα πολύ ήσυχο μωράκι, χωρίς κολικούς ή άλλα προβλήματα. Το θέμα είναι πως εδώ και ένα μήνα περίπου έχει αρχίσει να βάζει το χέρι και το δάχτυλο στο στόμα, άλλοτε όλη τη
μπουνίτσα, αλλά συνήθως το δείκτη. Επιπλέον έχει αρχίσει να έχει αρκετά σαλάκια και μάλλον θα βγάλει δοντάκια, αλλά προς το παρόν δε δείχνει να πονάει.

Δεν της είχαμε δώσει πιπίλα από την αρχή γιατί φοβόμουν μην επηρεάσει αρνητικά το θηλασμό. Τώρα όμως σκέφτομαι μήπως πρέπει να δοκιμάσω να της δώσω, με την λογική ότι μετά θα μπορώ να την κόψω πιο εύκολα απ’ ότι τη συνήθεια με το δάχτυλο.

Δοκίμασα αρχικά να τη βάζω στο στήθος κάθε φορά που έβαζε το χέρι στο στόμα, αλλά δεν το ήθελε (μόνο όταν πεινούσε). Μετά της πήρα παιχνίδια οδοντοφυΐας αλλά επειδή είναι βαριά δεν μπορεί να τα κρατήσει με τα χεράκια της καλά και δεν πολυασχολείται.

Αξίζει να δοκιμάσω και την πιπίλα ή είναι λάθος; Οι απόψεις διίστανται και πραγματικά έχω μπερδευτεί. Επιπλέον, θέλω να ρωτήσω το εξής: Υπάρχει περίπτωση το πιπίλισμα του δαχτύλου να ευθύνεται για το ότι στην τελευταία μέτρηση φάνηκε πως δεν πήρε όσο βάρος έπαιρνε τις προηγούμενες φορές; Το ρωτάω γιατί π.χ. το βράδυ όταν ξυπνάει, αντί να κλάψει για να καταλάβω ότι πεινάει, αυτή κάθεται και πιπιλίζει μανιωδώς.

Για ακόμη μία φορά σας ευχαριστώ που μου δίνετε τη δυνατότητα να μοιραστώ μαζί σας τους προβληματισμούς μου και να θέσω το ερώτημά μου στους ειδικούς.

Νίκη, Θεσσαλονίκη

16/09/2014
Αγαπητή φίλη,
μην ανησυχείτε καθόλου όταν βλέπετε την μικρή σας να βάζει τα χέρια της στο στόμα. Η μικρή θέλει να πειραματιστεί και να δοκιμάσει νέες υφές.

Μόνο όταν βλέπετε να πιπιλάει τον αντίχειρα της μπορείτε ήρεμα και σταθερά να αντιπροτείνετε το στήθος. Δεν χρειάζεται να το κάνετε αυτό όταν χρησιμοποιεί τα δάχτυλα της για να τρίψει τα ούλα της ακόμα και αν είναι ο αντίχειρας.

Άλλωστε είναι διαπιστωμένο ότι τα θηλάζοντα βρέφη δεν καταφεύγουν στην “λύση” του πιπιλίσματος για να νιώσουν σιγουριά…

Χαρείτε λοιπόν και αυτό το κομμάτι της κοινής σας ζωής

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *