Να δώσω πιπίλα για να σταματήσει το πιπίλισμα του αντίχειρα;

Να δώσω πιπίλα για να σταματήσει το πιπίλισμα του αντίχειρα;

Παιδίατρος, Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Καταρχήν πολλά συγχαρητήρια για την άψογη δουλειά και επιστημονικά τεκμηριωμένη βοήθεια που παρέχετε στις μητέρες που συνειδητά έχουν επιλέξει τον αποκλειστικό και μη θηλασμό για τα μωράκια τους.

Έχω μια κορούλα 8 μηνών και εξακολουθώ να την θηλάζω αποκλειστικά (φυσικά με την εισαγωγή επιπλέον τροφών από τον 6 μήνα).

Δεν της έχουμε δώσει πιπίλα μέχρι τώρα, δεν χρειάστηκε δηλαδή καθώς είναι γενικά πολύ ήσυχη, ήρεμη και δεν γκρινιάζει σχεδόν ποτέ (εκτός από όταν πεινάει και νυστάζει). Εδώ και λίγες μέρες όμως, ξεκίνησε και πιπιλάει τον αντίχειρα της. Όχι μόνο όταν την αφήνω για ύπνο αλλά και κατά την διάρκεια της ημέρας όταν είναι ξύπνια.

Έχω παρατηρήσει βέβαια ότι όταν πάω να της μιλήσω και να παίξω μαζί της, τις περισσότερες φορές τον αφήνει, όταν όμως πάλι μπορεί να παίξω λίγο με την 23 μηνών αδελφούλα της (την οποία επίσης θήλασα για 8 μήνες), ξαναρχίζει το πιπίλισμα.

Σημειώστε ότι πριν από 2 εβδομάδες επέστρεψα στην δουλειά μου και τώρα την προσέχει η νταντά. Παρόλα αυτά συνεχίζουμε τον θηλασμό το πρωί και το βράδυ. Επιπλέον, δεν έχει βγάλει ακόμα δόντια…

Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι, αν είναι καλύτερο να της δώσω πιπίλα (για να σταματήσει το πιπίλισμα του αντίχειρα), επειδή φαντάζομαι ότι θα είναι πιο εύκολο να το “κόψουμε” σε σχέση με τον αντίχειρα… και λόγω των αρνητικών συνεπειών από το πιπίλισμα του αντίχειρα (ανάπτυξη δοντιών, ατροφία δαχτύλου κ.α.) ή να περιμένω λίγο καιρό μήπως το σταματήσει από μόνη της;

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων και αναμένω νέα σας.
Ελένη, Πειραιάς

28/04/2014
Αγαπητή φίλη,
δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για αυτή τη γλυκιά συνήθεια. Η μικρή σας χρειάζεται σε αυτή τη φάση της ζωής της εκτός από το πολύτιμο θηλασμό και το δαχτυλάκι της.

Θυμηθείτε ότι ο θηλασμός προφυλάσσει από ορθοδοντικές ανωμαλίες που θα μπορούσαν να δημιουργηθεί από τη παρατεταμένη και μακροχρόνια (το τονίζω) χρήση του αντίχειρα.

Καλή συνέχεια,

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *