Δυσμηνόρροια (πόνοι περιόδου), αίτια και αντιμετώπιση

Δυσμηνόρροια (πόνοι περιόδου), αίτια και αντιμετώπιση

Πολλές γυναίκες βιώνουν πόνο και ενόχληση κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Για τις περισσότερες, ο πόνος ή η ενόχληση δεν είναι τόσο έντονα ώστε να επηρεάζει την καθημερινή τους ζωή ή να απαιτεί ειδική προσοχή.

Παρόλα αυτά, για ορισμένες γυναίκες η μηνιαία περίοδος είναι προβληματική και δύσκολη λόγω του πόνου και της ενόχλησης που νιώθουν. Μπορεί να χρειαστεί να πάρουν άδεια από τη δουλειά ή το σχολείο και να μείνουν σπίτι για μια ή δυο μέρες.

Γράφει ο Στέφανος Χανδακάς 
Μαιευτήρας – Ενδοσκοπικός Χειρουργός – Γυναικολόγος

Αν και επίπονη, η περίοδος σπάνια δείχνει ότι υπάρχει κάποια ασθένεια. Εάν οι πόνοι γίνουν κάτι περισσότερο από μια ενόχληση, τότε καλό θα είναι να συμβουλευθείτε τον γιατρό ή τον γυναικολόγο σας.


Τι προκαλεί αυτούς τους πόνους;

Οι φυσικοί πόνοι προκαλούνται από τις συσπάσεις στους μύες της μήτρας. Οι συσπάσεις αυτές προκαλούνται από την απελευθέρωση των προσταγλανδινών, οι οποίες είναι ορμόνες στην επιφάνεια της μήτρας.

Πως μπορείτε να αποφύγετε τον πόνο;

Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε εκτός από το να πείσετε τον εαυτό σας ότι δεν είστε άρρωστες, είναι να είστε σε καλή φυσική υγεία. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε με μια υγιεινή ζωή και καθημερινή άσκηση, αρκετό ύπνο και ξεκούραση και εάν γίνεται να μειώσετε το άγχος.

Παυσίπονα που αγοράζετε από το φαρμακείο ειδικά με ιβουπροφένη, όπως το Advil και το Nurofen, μπορεί να σας βοηθήσουν και ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει πιο είναι το καλύτερο για εσάς.

Τι μπορεί να κάνει ο γιατρός σας;

Εάν οι πόνοι της περιόδου σας δεν σταματήσουν με τα απλά παυσίπονα, μπορεί ο γιατρός σας να κάνει μια εξέταση της λεκάνης (πυελική εξέταση) για να αποκλείσει τους λόγους της δυσμηνόρροιας.

Από αυτή την εξέταση θα εξαρτηθεί αν σας προτείνει να κάνετε μια εξέταση υπερήχου της λεκάνης ή λαπαροσκόπηση. Η ιατρική θεραπεία περιλαμβάνει μη-στειροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και το αντισυλληπτικό χάπι.

Αν εμποδιστεί η ωορρηξία, το αντισυλληπτικό χάπι μειώνει την παραγωγή προγλανδινών και του πόνου. Εάν ο πόνος προκαλείται από μια κατάσταση όπως η πυελική φλεγμονώδης νόσος, από ενδομητρίωση, από ίνες, τότε η θεραπεία θα σχεδιαστεί βάσει αυτών.


Βιβλιογραφία από το Royal College of Obstetricians and Gynaecologists

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *