Πού οφείλεται η αλλαγή στον αριθμό και το περιεχόμενο των κενώσεων του μωρού;

Πού οφείλεται η αλλαγή στον αριθμό και το περιεχόμενο των κενώσεων του μωρού;

Απαντά η Ειρήνη Παφίτη-Δημητρίου
Παιδίατρος MB ChB MRCPCH
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Γεια σας! Έχω ένα αγοράκι 3 μηνών και 20 ημερών και θηλάζω αποκλειστικά. Συνήθως είχε 1-5 κενώσεις την ημέρα κίτρινες ή πρασινοκίτρινες με σποράκια και λίγη βλέννα. Την νυχτερινή κένωση την έχει σταματήσει από τον δεύτερο μήνα περίπου.

Εδώ και 12 μέρες έχει 10-12 κενώσεις (περιλαμβάνουν και νυχτερινές) συνήθως πράσινες, με βλέννα, πιο υδαρείς και έχω προσέξει την ώρα που τις κάνει έχουν αφρό. Θεώρησα πως είναι διάρροια και το πήγα στο νοσοκομείο, αν και το παιδί είναι ζωηρό και με όρεξη για φαγητό.

Εκεί κάναμε καλλιέργεια κοπράνων, ούρων και αίματος, όπως και έλεγχο για ρότα-αδένο ίο, κλοστιρίδιο και μικροσκοπική κοπράνων καθώς και αιματολογικές εξετάσεις. Όλες βγήκαν πολύ καλές.

Μου είπαν πως πιθανόν να έχει αλλεργία σε κάποια τροφή που καταναλώνω. Έχω κόψει τα γαλακτομικά από τότε που ξεκίνησε αυτές τις κενώσεις αλλά δε βλέπω βελτίωση.

Λέτε όντως να είναι αλλεργικός στο γάλα και να το εκδήλωσε τόσο αργά; Δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο; Πως θα το ξέρω με σιγουριά; Τι διατροφή μου προτείνετε να ακολουθήσω; Πραγματικά είμαι πολύ ανήσυχη.

Περιμένω με ανυπομονησία την απάντησή σας!
Ευχαριστώ πολύ!

Ορνέλα, Αθήνα


28/8/2014
Αγαπητή Ορνέλα,
Αφού το μωρό σου δεν έχει άλλα συμπτώματα και το ότι οι κενώσεις είναι αφρώδεις και βάζει καλά βάρος με παραπέμπουν στο συμπέρασμα ότι το μωρό δεν αδειάζει καλά το μαστό και δεν φτάνει να “αδειάσει” καλά το στήθος με αποτέλεσμα να πίνει περισσότερο γάλα πλούσιο σε λακτόζη και λιγότερο γάλα πλούσιο σε λιπαρά και για αυτό το λόγο έχει αυτές τις κενώσεις!

Όταν το μωρό πάρει περισσότερη αναλογικά λακτόζη έχει πιο πολλά αέρια, πονάκια και αφρώδεις κενώσεις.

Η θεραπεία είναι να αδειάζει καλά το ένα στήθος πριν αλλάξετε και βοηθά να κάνεις και μαλάξεις στο μαστό όταν δεν ακούς το μωρό να καταπίνει συνεχόμενα, για να αυξήσεις τη ροή και το ενδιαφέρον του μωρού και να το ενθαρρύνεις να πίνει για πιο πολύ ώρα πιο παχύρρευστο και λιπαρό γάλα.

Καλή επιτυχία 

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *