
www.paidiatros-info.gr
Γεια σας. Το μωρό μου είναι 2,5 μηνών και θηλάζει αποκλειστικά. Είχα κόψει όλα τα γαλακτοκομικά γιατί είχε κολικούς μήπως και βελτιωνόταν η κατάσταση. Περίπου 15-20 μέρες πριν μας φάνηκε πως του πέρασαν οι κολικοί ή απλά τους συνήθισε και δεν του ήταν τόσο δυσάρεστοι. Έτσι έφαγα 3-4 φορές γαλακτομικά.
Επειδή 1-2 μέρες ήταν ανήσυχος και δεν ξέραμε τι να κάνουμε αποφασίσαμε με τον άντρα μου να τα ξανακόψω και να δοκιμάσω ξανά αργότερα. Πέντε μέρες μετά (που δεν ξανάφαγα γαλακτομικά) και μέχρι σήμερα, δηλαδή περίπου μία βδομάδα κάνει μονάχα πράσινα κακά, κάποιες φορές τη μέρα έχει βλέννες και έχω δει και κάτι τριχούλες με αίμα.Παράλληλα τα στήθη μου είναι πολύ πρησμένα και γεμάτα και σε ένα σημείο πονάει σαν να έχει πρηστεί και σκέφτηκα πως έχω υπερπαραγωγή. Εκ των υστέρων θεωρώ πως υπήρχαν συμπτώματα πιο πριν καθώς είχε κάποιες μέρες λίγα πράσινα κακά αλλά επειδή είχε και κίτρινα δεν έδωσα σημασία.
Εδώ και τρεις μέρες έχω ξεκινήσει να δίνω το ένα στήθος για 4-5 ώρες συνέχεια αλλά στο χρώμα των κοπράνων δεν έχω δει βελτίωση. Η παραγωγή νομίζω πως έχει μειωθεί κάπως.
Εάν είναι υπερπαραγωγή μπορεί συνδυάζεται με βλέννες και αίμα; Σε πόσες μέρες να περιμένω βελτίωση; Φοβάμαι μήπως με αυτή την τακτική μειώσω πολύ το γάλα μου τελικά και δημιουργήσω άλλο πρόβλημα.
Υπάρχει περίπτωση να είναι αλλεργία παρόλο που ουσιαστικά απέχω 10 μέρες από τα γαλακτομικά και πριν από αυτό 1,5 μήνα με ένα διάλειμμα 3-4 ημερών χωρίς υπερκατανάλωσηq Μπορεί να κρύβει κάτι άλλο ίσως κάποια ίωσηq
Τι με συμβουλεύετε να κάνω;
Ευχαριστώ πολύΒασιλική, Αθήνα
Αγαπητή Βασιλική
Το αγοράκι πρέπει αρχικά να εξεταστεί άμεσα από τον παιδίατρο που το παρακολουθεί για το ενδεχόμενο κάποιας ίωσης που μπορεί να προκαλέσει αίμα και βλέννη στα κακά του.
Η αλλεργία σε κάποια από τις τροφές που καταναλώνεις εσύ μπορεί να ευθύνεται για το αίμα και τις βλέννες στα κόπρανα.
Σε αυτήν την ηλικία το πιο συχνό τροφικό αλλεργιογόνο είναι τα γαλακτοκομικά. Αν αποκλειστεί η ίωση θα σου σύστηνα πλήρη αποχή από τα γαλακτοκομικά για 3 εβδομάδες, δηλαδή από αγελαδινό και κατσικίσιο γάλα, γάλα σόγιας, τυρί, γιαούρτι, παγωτό, τροφές με κρυμμένο γάλα όπως ψωμί, μπισκότα, κέικ, τσουρέκι, πίτες, τραχανά, κλπ.
Αν μετά από αυτό το διάστημα αποχής το αίμα παραμένει θα χρειαστεί να απευθυνθείς σε παιδογαστρεντερολόγο για περαιτέρω διερεύνηση.
Σε περιπτώσεις αλλεργίας γίνεται δοκιμασία πρόκλησης, δηλαδή ξαναδίνουμε σε πολύ μικρές ποσότητες την αλλεργιογόνο τροφή σε ηλικία 10-12 μηνών και παρακολουθούμε.
Η υπερπαραγωγή μπορεί να προκαλέσει κολικούς και πράσινα κόπρανα όχι όμως αίμα στα κόπρανα. Γενικά τα πράσινα κόπρανα από μόνα τους δεν αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα αν το μωρό δεν είναι πολύ ανήσυχο, μπορείς όμως να ρυθμίσεις την υπερπαραγωγή σου με τον τρόπο που ήδη εφαρμόζεις.
Φρόντισε να αποσυμφορίζεις με άντληση με το χέρι ή με θήλαστρο το μαστό από τον οποίο δεν θήλασες για λίγες ώρες, τόσο όσο να μην τον αισθάνεσαι πρησμένο. Έτσι θα αποφύγεις το ενδεχόμενο φραγμένου πόρου, μαστίτιδας και υπερβολικής ελάττωσης της παραγωγής σου.
Από τις ζυγίσεις που δίνεις φαίνεται ότι το αγοράκι σου έχει πολύ καλή πρόσληψη βάρους.
Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“
Σχετικά άρθρα:
- Αλλεργική πρωκτοκολίτιδα των βρεφών (αλλεργία στο αγελαδινό γάλα – παρουσία αίματος στα κόπρανα)
- Τα πράσινα κακά οφείλονται σε υπερπαραγωγή;
- Αυξημένη παραγωγή μητρικού γάλακτος
- Αντιμετώπιση υπερπαραγωγής και αυξημένης ροής
- Βρεφική αλλεργία στο αγελαδινό γάλα
![]() |
Μητρικός Θηλασμός Fun page |
![]() |
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού “Απανταχού θηλάζουσες“ |
Λίλα Μπίμπη, Παιδίατρος, IBCLC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com