Πρωτόγαλα. Το πρώτο γεύμα του μωρού σας

Πρωτόγαλα. Το πρώτο γεύμα του μωρού σας

Το μωρό σας θα γεννηθεί
με το ένστικτο του θηλασμού!

Το πρωτόγαλα (colostrum) παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά και υγρά για τις ανάγκες του νεογέννητου κατά τις πρώτες ημέρες, καθώς και πολλές ουσίες για να προστατεύσετε το μωρό σας από λοιμώξεις. 

Το χρώμα και το πάχος του, οφείλεται στο γεγονός ότι η περιεκτικότητα του είναι υψηλότερη σε προστατευτικούς παράγοντες.

Σε σύγκριση με το ώριμο μητρικό γάλα, το πρωτόγαλα έχει επίσης υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, είναι ελαφρώς χαμηλότερο σε ζάχαρη, καθώς και σημαντικά χαμηλότερο σε λιπαρά.

Πρώτη σίτιση

Το μωρό σας θα γεννηθεί με το ένστικτο του θηλασμού… αν και είναι ισχυρότερο σε μερικά μωρά από ό, τι σε άλλα. Δεδομένου ότι αυτό το ένστικτο είναι έντονο, αμέσως μετά τη γέννησή του, είναι καλύτερα να το βάλετε στο στήθος μέσα στην πρώτη ώρα της ζωής του. Όχι μόνο θα θηλάσει στο στήθος σας, αλλά θα το  ερεθίσει για να παράξει περισσότερο γάλα και έτσι αρχίζει η δημιουργία μιας αξιόπιστης παροχής γάλακτος, δίνοντας συγχρόνως το “σήμα” στη  μήτρα σας να συρρικνωθεί και να μειώσει έτσι την πιθανότητα της υπερβολικής αιμορραγίας μετά τον τοκετό.

Αυτή η πρώτη σίτιση θα το βοηθήσει να αρχίσει να μαθαίνει πώς να θηλάζει. Τοποθετώντας το νεογέννητο μωρό σας πάνω στο στήθος σας (skin to skin) θα βοηθήσει και θα ενθαρρύνει το μωρό σας να μυρίζει το πρωτόγαλα και να θέλει να αρχίσει να θηλάζει. Στην πραγματικότητα, η αρχική φάση του θηλασμού είναι μια διαδικασία μάθησης για τη μητέρα και το μωρό.

Ορισμένα νεογνά δείχνουν μικρό αρχικό ενδιαφέρον στον τομέα του θηλασμού. Ευτυχώς, τα νεογνά δεν χρειάζονται πολλά υγρά, και τα στήθη της μητέρας τους περιέχουν μόνο μικρές ποσότητες, το πολύ σπουδαίο πρωτόγαλα.

Σε αυτό το στάδιο, είναι πιο σημαντικό τα μωρά  να θηλάζουν πιο συχνά από ό, τι να θηλάζουν για μεγάλα χρονικά  διαστήματα, δεδομένου ότι το στήθος δεν είναι ακόμα εξαιρετικά πλήρες με γάλα, αλλά παραμένει μαλακό και εύπλαστο μετά τον τοκετό, πράγμα που καθιστά ευκολότερο για το μωρό να μάθει να θηλάζει.

Σε αυτές τις πρώτες μέρες, είναι φυσιολογικό για ένα μωρό να χάσει κάποιο βάρος. Αυτή η απώλεια βάρους αποτελείται από τα επιπλέον υγρά που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στις ημέρες που ακολουθούν μετά τον τοκετό, η όρεξη του μωρού σας και η ανάγκη του για υγρά θα αυξηθεί.

Περίπου δύο έως πέντε ημέρες μετά τη γέννηση, η παραγωγή πρωτογάλακτος θα δώσει τη θέση της στην αύξηση του όγκου του μεταβατικού γάλακτος..

Μετάφραση-Επιμέλεια: Μαρία Ζαχαράτου-IBCLC
Πηγή: Οδηγός Νέας Μητέρας στο θηλασμό, 2η Έκδοση (Copyright © 2011 American Academy of Pediatrics)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *