H έκθεση στο μητρικό γάλα μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερη χοληστερίνη στην ενήλικη ζωή

H έκθεση στο μητρικό γάλα μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερη χοληστερίνη στην ενήλικη ζωή

Τα παιδιά που θηλάζουν, ενδεχομένως έχουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης στην ενήλικη ζωή, αναφέρεται σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “The American Journal of Clinical Nutrition”.

Η ανάλυση, που βασίστηκε σε στοιχεία 17 ερευνών και 17.000 συμμετεχόντων δείχνει προς την κατεύθυνση ότι η αρχική έκθεση στο μητρικό γάλα μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης στην ενήλικη ζωή.

12,890 συμμετέχοντες είχαν θηλάσει, ενώ 4608 όχι. Οι ερευνητές προσάρμοσαν τα στοιχεία, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η κοινωνική και οικονομική κατάσταση, ο Δείκτης Μάζας Σώματος, η ηλικία και το κάπνισμα.

Επειδή υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι το μητρικό γάλα παρέχει μακροπρόθεσμα, προστατευτικά οφέλη στην υγεία, ο θηλασμός πρέπει να προωθείται όταν αυτό είναι εφικτό, σημειώνει η ερευνητική ομάδα.

Στην ενήλικη ζωή, οι συμμετέχοντες 7 ερευνών που είχαν θηλάσει αποκλειστικά, είχαν ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης σε σχέση με όσους δεν είχαν θηλάσει καθόλου.

Στην προηγούμενη έκθεσή τους, οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι συγκεντρώσεις χοληστερόλης στα μωρά που θήλαζαν ήταν υψηλότερες σε σχέση με τα άλλα. Στην παιδική ηλικία, τα επίπεδα ήταν ίδια και για τις δυο ομάδες.

Ο λόγος για τον οποίο ο θηλασμός μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε χαμηλότερη χοληστερόλη είναι ότι το υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη μητρικό γάλα μπορεί να οδηγεί σε αλλαγές που επηρεάζουν τη σύνθεση της χοληστερόλης.

Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι άλλοι παράγοντες, όπως διαφορετικοί τρόποι ζωής ανάμεσα στους συμμετέχοντες μπορεί να παίζουν ρόλο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *