Το μωρό κάνει πολύ ώρα να θηλάσει. Οφείλεται στον κοντό χαλινό;

Το μωρό κάνει πολύ ώρα να θηλάσει. Οφείλεται στον κοντό χαλινό;

Μαία, Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας ΙBCLC

Καλησπέρα. Έχω ένα αγοράκι 32 ημερών! Θηλάζω αποκλειστικά! Ο μικρός όταν γεννήθηκε είχε κοντό χαλινό στην γλωσσίτσα του και μας συμβούλεψαν στο μαιευτήριο να τον κόψουμε όσο ήμασταν μέσα γιατί θα ήταν ανώδυνο και γιατί θα θήλαζε καλύτερα το μωρό. Αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε την επεμβασούλα!

Το μωρό μου τώρα θηλάζει κανονικά αλλά κάνει πάρα πολύ ώρα να θηλάσει, δηλαδή μπορεί και παραπάνω από μία ώρα! Δεν μπορώ να καταλάβω δηλαδή πότε τρώει και πότε θέλει απλά να πιπιλίσει!! Μπορεί αυτό να οφείλεται στον κοντό χαλινό; τον δυσκολεύει σε κάτι;

Γιατί, ενώ μόλις τον βάζω στο στήθος στην αρχή τρώει κανονικά και με γρήγορες κινήσεις, μετά θηλάζει πιο αργά και πολλές φορές εκνευρίζεται και βγάζει κάτι ήχους σαν μούγκρισμα και ζορίζεται!! Δηλαδή τρώει, το σηκώνω να ρευτεί και θέλει πάλι! Τον βάζω πάλι και μετά από λίγο ζορίζεται και μουγκρίζει!!

Υπάρχει περίπτωση ενώ κάναμε την επεμβασούλα να εμφανιστεί πάλι το πρόβλημα; ο παιδίατρος μας είπε να βάζουμε που και που το δάχτυλό μας κάτω απ την γλώσσα του και να το κουνάμε πέρα δώθε σαν να του κάνουμε μασαζάκι (!!!)για να μην ξαναβγεί!

Με προβληματίζει δηλαδή το γεγονός ότι κάνει πολύ ώρα να θηλάσει και μετά μουγκρίζει ενώ ζητάει στήθος από μόνος του πάλι! Έχω διαβάσει διάφορα και δεν ξέρω τι να πιστέψω και τι όχι!

Είναι απαιτητικό το μωρό και του αρέσει να τρώει αργά και μετά να πιπιλάει; και όταν είναι στη φάση του πιπιλίσματος να ρουφάει και γάλα και να ζορίζεται; ή φταίει ο κοντός χαλινός και ζορίζεται; Οι κενώσεις του και το βάρος του είναι εντάξει νομίζω, αλλά πολλές φορές με κουράζει αυτή η συμπεριφορά του όταν θηλάζει!

Σας ευχαριστώ εκ τον προτέρων για την απάντησή σας!
Παναγιώτα, Αθήνα

14/05/2014
Αγαπητή Παναγιώτα,
το ότι το μωρό σου παίρνει ικανοποιητικό βάρος και αναπτύσσεται φυσιολογικά είναι το πιο σημαντικό.

Πιστεύω ότι δεν ευθύνεται ο χαλινός για την συμπεριφορά τού μωρού που περιγράφεις. Υποθέτω ότι μάλλον, όταν μειώνεται η ροή τού γάλακτος, το μωρό σου εκνευρίζεται.

Δοκίμασε εκείνη την ώρα να πιέσεις το στήθος σου, με λαβή όπως το αγγλικό C, για να ρέει περισσότερη ποσότητα. Διαφορετικά δοκίμασε να μεταφέρεις το μωρό στο επόμενο στήθος.

Αν δέν δεις βελτίωση, θα σε συμβούλευα να καλέσεις έναν εξειδικευμένο επαγγελματία στον μητρικό θηλασμό, να παρατηρήσει από κοντά την συμπεριφορά πού περιγράφεις και να αξιολογήσει την κατάσταση.

Καλή δύναμη στην προσπάθεια σου

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *