Εχω καθυστέρηση 3 μήνες άνευ εγκυμοσύνης

Απαντά ο Παναγιώτης Χριστόπουλος
MD, MSc, PhD, IFEPAG, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος, Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης, Director European Association Paediatric–Adolescent Gynaecology

Καλημέρα σας! Θα ήθελα τη γνώμη σας στο εξής: Έχω καθυστέρηση 3 μήνες άνευ εγκυμοσύνης. Εκανα εξετάσεις FSH 63, LH 31, E2 Οιστραδιόλη 5. Test Pap ήπια τραχηλίτιδα, ενδοτραχηλιτιδα.

Πήρα Primolut 5ημέρεςΧ2ημερησίως αλλά περίοδος δεν ήρθε. Πήρα Duphaston 10ημέρεςΧ2ημερησίως αλλά περίοδος δεν ήρθε. Εξετάσεις θυρεοειδούς και θρομβοφιλίας φυσιολογικές. Υπέρηχο μαστών αριστερός μαστός 9,5χιλ. ιναδένωμα. Ηλικία 40 ετών.

Τι προτείνετε για την επαναφορά περιόδου; Διακολπικά υπόθετα, επιδερμικά επιθέματα ή χάπια από το στόμα; Και τις παρενέργειές τους.

Σας ευχαριστώ για την απάντηση σας!
Καίτη, Κως

23/04/2014
Αγαπητή φίλη,
Από όσα μου περιγράφετε είναι αρκετά πιθανό να μιλάμε για πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια. Είναι μια διαταραχή που συμβαίνει περίπου σε 1 κάθε 100 γυναίκες. Τα αίτια είναι πολλά και διάφορα.

Η σωστή παρακολούθηση της γυναίκας έχει ως σκοπό κυρίως να προστατέψει τόσο το καρδιαγγειακό της σύστημα από μελλοντικά προβλήματα (έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο κλπ) όσο και την οστική της πυκνότητα από την εμφάνιση οστεοπόρωσης.

Οι τρόποι για να το επιτύχουμε αυτό είναι διάφοροι και εξαρτώνται από πολλές παραμέτρους. Η επιλογή δεν είναι καθόλου εύκολη.

Εξαρτάται από:
α) την κατάσταση της γυναίκας,
β) την εμφάνιση συμπτωμάτων,
γ) από τις απαντήσεις κάποιων εξετάσεων,
δ) το ιστορικό της
ε) τις ανάγκες και τις πεποιθήσεις της.

Συμβουλευτείτε κάποιο γυναικολόγο από κοντά και συζητήστε μαζί του τις λεπτομέρειες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *