Για να φύγει ο ίκτερος διακόπτουμε τον θηλασμό;

Για να φύγει ο ίκτερος διακόπτουμε τον θηλασμό;

Ιατρός Αιματολόγος MD, PhD, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC, Επιμελήτρια Β’ Αιμοδοσίας ΒΓΝΗ, Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια ΙΜΒΒ, ΙΤΕ
www.lactation.gr

Έχω μία κορούλα που είναι 16 ημερών. Την θηλάζω αποκλειστικά χωρίς κανένα πρόβλημα. Η παιδίατρος που την είδε στο σπίτι για έναν απλό έλεγχο του βάρους της, μου ανακοίνωσε πως έχει ίκτερο, όχι
όμως πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα και μου συνέστησε να διακόψω τον θηλασμό για μία ολόκληρη μέρα αυτήν την εβδομάδα και να το επαναλάβω και την επόμενη εβδομάδα, δίνοντας της μόνο ξένο γάλα για να μην έχει καθόλου ίκτερο.


Υπολογίζει να έχει 2 μονάδες ίκτερο (όπως μου είπε). Της είπα πως ανησυχώ μήπως μετά δεν θέλει το δικό μου γάλα και τότε μου πρότεινε να αντικαταστήσω 2 γεύματα την ημέρα με ξένο γάλα κάθε εβδομάδα και στα υπόλοιπα να θηλάζω κανονικά.


Τι μου συστήνετε να κάνω;

Αγγελική, Αθήνα
09/04/2014
Δεν διακόπτουμε το μητρικό θηλασμό για να επιβεβαιώσουμε πως το παιδί έχει φυσιολογικό νεογνικό ίκτερο.

H χορήγηση συμπληρώματος βρεφικού γάλατος χωρίς να υπάρχει πραγματικός ιατρικός λόγος σχετίζεται με κινδύνους για την υγεία του βρέφους και της μητέρας και φυσικά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εξέλιξη της γαλουχίας και τη διάρκεια του θηλασμού.

Αν το βρέφος αναπτύσσεται κανονικά, η παιδιατρική κλινική εξέταση κατά τα άλλα είναι φυσιολογική και οι εξετάσεις του δείχνουν εμμέσου τύπου υπερχολερυθριναιμία χωρίς άλλα προβλήματα, πρόκειται για μία φυσιολογική κατάσταση που συνήθως υποχωρεί τον 3ο μήνα.

Για τον ίκτερο μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ: ‘Ικτερος και θηλασμός

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *