Περνάω μια πολύ δύσκολη περίοδο με το θηλασμό του μωρού μου…

Περνάω μια πολύ δύσκολη περίοδο με το θηλασμό του μωρού μου…


Μαρία Λαζαρίδου
Ψυχολόγος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Καταρχάς καλησπέρα και σας συγχαίρω και ευχαριστώ όλους για τη δουλειά σας!


Θα ήθελα τη βοήθειά σας γιατί περνάω μια πολύ άσχημη φάση στο θηλασμό του μωρού μου και όσο προσπαθώ να το ξεπεράσω τόσο περισσότερα λάθη κάνω και έχω αρχίσει να χάνω το μπαλάκι.

Έχω ένα κοριτσάκι 5 μηνών, η οποία μέχρι και τον τέταρτο τρεφόταν αποκλειστικά με θηλασμό και έκτοτε δώσαμε και συμπλήρωμα γιατί το μωρό δεν έπαιρνε πολύ βάρος και βιαζόμασταν να φτάσει τα 5 κιλά για να μπορεί να μπει στο χειρουργείο για μια σοβαρή επέμβαση που χρειάζεται. 


Τις τελευταίες δύο βδομάδες έχει αρχίσει να μη θέλει το στήθος και χτυπιέται και κλαίει χωρίς να προσπαθεί να θηλάσει. Εγώ προσπαθώ να την ηρεμήσω και κάνω συνεχή εναλλαγή στήθους για να κατέβει περισσότερο γάλα.


Όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση το άγχος μου διογκώνεται. Δεν ξέρω τι να κάνω γιατί εκτός του ότι πάντα ήμουν υπέρμαχος του θηλασμού, έχω και ένα λόγο παραπάνω να επιμείνω λόγω του χειρουργείου του μωρού και θεωρώ σημαντικό μετά να μπορεί να τραφεί η δυνατόν μόνο με μητρικό γάλα.


Έχω προσπαθήσει πολλές φορές να κάνω επαναφορά της γαλουχίας μου, αλλά δεν έχω μπορέσει να μείνω πιστή στα προγράμματα γιατί μένω μακριά από την οικογένειά μου και ο άντρας μου είναι πολλές ώρες εκτός σπιτιού, και δεν έχω βοήθεια με το μωρό.


Επίσης να προσθέσω ότι όσο γάλα καταφέρνω να αντλήσω μέσα στη μέρα το κρατάω για το χειρουργείο, αλλά αυτό δεν ξεπερνάει το 100 μλ τη μέρα.


Θα ήθελα τη βοήθειά σας γιατί όλη αυτή την κατάσταση τη βιώνω τραγικά και νιώθω αποτυχημένη, και αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι δε δίνω ελαφρυντικά στον εαυτό μου λόγο άγνοιας. 


Τουλάχιστον θεωρητικά, είχα πλήρη ενημέρωση για το θηλασμό πριν γεννήσω και το είχα ψάξει πολύ. Ήμουν τόσο απόλυτη και πεπεισμένη που είχα τσακωθεί για το θηλασμό με πολύ κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της οικογένειάς μου, πριν ακόμα θηλάσω. Τελικά όμως όλα πήγαν τόσο λάθος και αισθάνομαι απελπισμένη. 


Σας ευχαριστώ πολύ!
Ελισάβετ, Σάμος

12/03/2014

Αγαπητή μαμά Ελισάβετ,

Ακούγεστε μπερδεμένη. Από τη μια θέλετε να συνεχίσετε να θηλάζετε τη μικρή σας από την άλλη πρέπει να πάρει γρήγορα βάρος για να προχωρήσετε στη χειρουργική επέμβαση και με την εισαγωγή συμπληρώματος αρνείται να θηλάσει. Αυτό σας έχει κάνει να νοιώθετε απελπισία.

Μπράβο σας που τα πήγατε περίφημα με το θηλασμό της μικρής σας έως και το τέταρτο μήνα. Όμως όπως αναφέρετε θέλατε να φτάσει γρήγορα στα 5 κιλά για να κάνει μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση. Εκεί αρχίζουν τα προβλήματα με το θηλασμό.

Όταν εισάγεται συμπλήρωμα, το γάλα σας σταδιακά μειώνεται γιατί δεν παράγεται γάλα για τα 2 ή 3 γεύματα συμπληρώματος. Μη ξεχνάτε ότι ο μητρικός θηλασμός ακολουθεί το κανόνα προσφορά και ζήτηση. Μειώνονται τα γεύματα μητρικού θηλασμού μειώνεται και η παραγωγή.

Η μικρή σας συνήθισε τη προσφορά συμπληρώματος με τον «εύκολο» τρόπο το μπιμπερό και είναι φυσικό αρνείται να προσπαθήσει να θηλάσει. Εσείς με τη σειρά σας αγχώνεστε περισσότερο, φοβάστε ότι θα χαθεί η γαλουχία.

Κάνετε καλά που προσπαθείτε να αντλήσετε, αλλά χρειάζεστε ένα νοσοκομειακό θήλαστρο για να διατηρήσετε τη γαλουχία μέχρι την χειρουργική επέμβαση της μικρής σας. Προτείνω να νοικιάσετε ένα νοσοκομειακό θήλαστρο για να αυξηθεί η παραγωγή σας. Και έτσι αφού φτάσετε στο επιθυμητό βάρος και γίνει η χειρουργική επέμβαση να έχετε το θηλασμό ως μόνη εναλλακτική.

Ξέρετε πολλά για το θηλασμό, έχετε κάνει εξαιρετική προσπάθεια, όμως πρέπει να σκεφτείτε ότι μπήκε ένας άλλος παράγοντας… Η χειρουργική επέμβαση και η γρήγορη πρόσληψη βάρους. Δεν είναι ελαφρυντικό άγνοιας όπως το ονομάζεται. Δεν πήγε τίποτα λάθος όπως λέτε.

Βάλτε προτεραιότητες! Να γίνει με το καλό η χειρουργική επέμβαση. Εσείς προσπαθήστε να διατηρήσετε τη γαλουχία με ένα νοσοκομειακό θήλαστρο (αντλήσεις κάθε 2 ώρες.) Διαβάστε το παρακάτω: Έπαναγαλακτισμός και πρόκληση γαλουχίας).

Όταν επιστρέψετε σπίτι θα κάνετε μια νέα προσπάθεια για να θηλάσετε και πάλι τη μικρή σας όπως και στην αρχή. Στη προσπάθεια σας αυτή καλό θα ήταν να έχετε τη στήριξη κάποιου ειδικού σε θέματα γαλουχίας.

Καλή συνέχεια και καλή επιτυχία για την επέμβαση της μικρής σας. Πιστεύω ότι αν το θέλετε πολύ θα πετύχετε να συνεχίσετε το θηλασμό!

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *