Εμφανίστηκε αίμα στον εμετό και στα κόπρανα του μωρού ενώ θηλάζει. Τι να κάνω;

Εμφανίστηκε αίμα στον εμετό και στα κόπρανα του μωρού ενώ θηλάζει. Τι να κάνω;

Μαία, Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Γεια σας.
Έχω ένα αγοράκι δύο μηνών, γέννησα 16/12 με καισαρική δέκα ημέρες πριν την πιθανή ημερομηνία τοκετού που ήταν 26/12/2013 λόγω σακχαρώδη διαβήτη τον οποίο είχα ρυθμίσει αποκλειστικά με ειδική διατροφή, χωρίς την χρήση ινσουλίνης.

Το μωρό γεννήθηκε 3.010 γραμμάρια και βγήκε 19/12 από το νοσοκομείο 2.740 γρ. καθώς το μητρικό γάλα δεν επαρκούσε και φοβούμενη για πιθανό ίκτερο και μεγαλύτερη απώλεια βάρους έδωσα συμπλήρωμα κατά την παραμονή μας στο μαιευτήριο.  Από 19/12 θηλάζω αποκλειστικά και το βάρος του παιδιού σήμερα 12/02 είναι 4.920 γρ.

Το πρόβλημα προέκυψε όταν εμφανίστηκε αίμα στον εμετό του παιδιού και στα κόπρανα δύο φορές πριν τρεις εβδομάδες και πάλι πριν από δύο ημέρες 10/02/2013 .Παρατήρησα ότι συμβαίνει (από τις γουλιές του μωρού και τον εμετό) μόνο από το αριστερό στήθος και όταν συμβαίνει έχει προηγηθεί μια «πάλη» του μωρού με την θηλή που συνήθως συνοδεύεται εκ του αποτελέσματος με την προσπάθεια του να κάνει κακά του ή να αεριστεί.

Η μαία με ενημέρωσε ότι έχει σπάσει αγγείο μου συνέστησε να χρησιμοποιήσω στην θηλή υπέρτονο ορό και να πιω μπύρα χωρίς αλκοόλ ώστε να διευκολύνω την ροή, να κρατώ το κεφάλι κατά τον θηλασμό ώστε να αποτρέπω τις απότομες κινήσεις και τραβήγματα του μαστού που κάνει το μωρό και να συνεχίσω τον θηλασμό και ότι σε μια δυο ημέρες θα περάσει.

Η θηλή εξωτερικά δεν εμφανίζει πληγή και δεν με πονά ενώ μερικές φορές αισθάνομαι σαν ένα ελαφρύ βελόνιασμα στο εσωτερικό του στήθους. Ο παιδίατρος με ενημέρωσε να θηλάζω δυο φορές από το ένα στήθος και μία από το άλλο ώστε αυτό που έχει το πρόβλημα να καταπονείται λιγότερο. Η γυναικολόγος να βγάλω το γάλα με θήλαστρο να το πετάξω και να κάνω υπέρηχο στήθους.

Ακολούθησα την συμβουλή της μαίας και του παιδιάτρου και σήμερα δεν είδα αίμα στις γουλιές του μωρού ενώ στα κόπρανα έχει μειωθεί σημαντικά η παρουσία αίματος .

θα μπορούσατε παρακαλώ να με ενημερώσετε τι πρέπει να κάνω για το παιδί μου και εμένα ώστε να εξακολουθήσω να θηλάζω με ασφάλεια;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων,
Μαρία, Παλλήνη, Ανθούσα

14/02//2014

Καλησπέρα σας!
Όσον αφορά  τον εμετό με ίχνη  αίματος, το πιο σύνηθες αίτιο είναι οι πληγωμένες θηλές, ενώ για την κένωση με αίμα μπορεί να  είναι η ραγάδα του πρωκτού. Παρά ταύτα, δεν μπορούν να αποκλεισθούν και άλλα παθολογικά αίτια όπως η οισοφαγίτιδα, αλλεργία στο γάλα αγελάδος κ.α. Για τα παραπάνω, πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας.

Όσον αφορά το θηλασμό, συνεχίστε την πολύ καλή προσπάθεια που κάνετε, γιατί αποδεικνύεται πολύ αποτελεσματική από την αύξηση βάρους του παιδιού σας.

Αν από την περαιτέρω εκτίμηση του μωρού σας, προκύψει κάτι καινούριο, συζητήστε εκ νέου με τους επαγγελματίες, που σας υποστηρίζουν, τη διαχείριση του θηλασμού ή επικοινωνήστε με τη Γραμμή Υποστήριξης του Μητρικού Θηλασμού στο 10525.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *