Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα τεστ εγκυμοσύνης

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα τεστ εγκυμοσύνης

Τα τεστ εγκυμοσύνης έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν αν τα ούρα ή το αίμα της γυναίκας περιέχουν μια ορμόνη αποκαλούμενη ανθρώπινη χοριονική γοναδοτροπίνη (hCG). Αυτή η ορμόνη παράγεται αμέσως μετά την προσκόλληση του γονιμοποιημένου ωαρίου στα τοιχώματα της μήτρας. Αυτό συνήθως συμβαίνει, έξι μέρες μετά τη γονιμοποίηση. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης τα επίπεδα του hCG συνεχίζουν να αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς και διπλασιάζονται κάθε 2 με 3 μέρες.

Ποια τεστ εγκυμοσύνης είναι διαθέσιμα;

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι των τεστ εγκυμοσύνης: εξετάσεις ούρων και εξετάσεις αίματος.

Το τεστ ούρων μπορεί να γίνει στο σπίτι ή στο γραφείο του γιατρού. Πολλές γυναίκες μετά από μια εβδομάδα καθυστέρησης της περιόδου επιλέγουν ένα τεστ εγκυμοσύνης που μπορούν να το κάνουν στο σπίτι καθώς νιώθουν πιο άνετα στον προσωπικό τους χώρο.

Τα τεστ εγκυμοσύνης έχουν οδηγίες, οι οποίες πρέπει να ακολουθηθούν πιστά για ακριβή αποτελέσματα. Μετά τη δοκιμή μπορείτε να επιβεβαιώσετε το αποτέλεσμα του τεστ με μια επίσκεψη στο γιατρό σας.

Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να γίνουν μόνο στο χώρο του ιατρείου και είναι λιγότερο δημοφιλείς από το τεστ ούρων. Μπορούν να ανιχνεύσουν την εγκυμοσύνη νωρίτερα από ότι ένα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι, ή περίπου έξι έως οκτώ ημέρες μετά την ωορρηξία. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να πάρει τα αποτελέσματα από ό, τι με ένα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι.

Υπάρχουν δύο ειδών τεστ αίματος:

Μια ποιοτική hCG δοκιμή ελέγχει απλά αν hCG είναι παρούσα. Οι γιατροί συχνά παροτρύνουν αυτές τις εξετάσεις για την επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης μόλις 10 ημέρες μετά από μια χαμένη περίοδο. Ωστόσο, ορισμένες από αυτές τις δοκιμές μπορούν να ανιχνεύσουν πολύ νωρίτερα την hCG.

Μια ποσοτική hCG δοκιμή βοηθάει στο να εντοπίσουμε το ακριβές  ποσό  hCG στο αίμα. Αναλόγως του ποσοστού συγκέντρωσης hCG στο αίμα μπορούμε να εντοπίσουμε και τυχόν προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπορούμε επίσης να αποφύγουμε μια έκτοπη κύηση ή να παρακολουθήσουμε μια γυναίκα μετά από μια αποβολή, όταν τα επίπεδα της hCG πέφτουν γρήγορα.

Πόσο ακριβή είναι τα τεστ εγκυμοσύνης;

Για πιο ακριβή αποτελέσματα καλό είναι να περιμένετε μια βδομάδα μετά τη χαμένη περίοδο και να κάνετε το τεστ το πρωί, που τα ούρα είναι πιο συμπυκνωμένα. Το τεστ εγκυμοσύνης ούρων στο σπίτι είναι περίπου 97% ακριβές. Οι εξετάσεις αίματος είναι ακόμα πιο ακριβείς.

Η ακρίβεια του τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι εξαρτάται από:

  • Το πόσο πιστά θα ακολουθηθούν οι οδηγίες.
  • Πόσο σύντομα μετά την εγκυμοσύνη γίνεται το τεστ.
  • Την ευαισθησία του τεστ εγκυμοσύνης.
  • Είναι ακριβό ή δύσκολο να πραγματοποιηθεί ένα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι;

Μπορείτε να αγοράσετε ένα τεστ εγκυμοσύνης από ένα φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή. Το κόστος εξαρτάται από τη μάρκα αλλά δεν είναι πολύ ακριβό. Το τεστ εγκυμοσύνης είναι γρήγορο και εύχρηστο. Είναι επίσης αρκετά ακριβές αν ακολουθήσετε προσεκτικά τις οδηγίες.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μπορείτε να έχετε ένα ψευδοθετικό αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν είστε έγκυος αλλά η δοκιμή λέει ότι είστε. Θα μπορούσατε να έχετε ένα ψευδοθετικό αποτέλεσμα εάν αίμα ή η πρωτεΐνη υπάρχουν στα ούρα σας. Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα, όπως τα ηρεμιστικά  ή υπνωτικά χάπια, μπορούν να προκαλέσουν τα ψευδοθετικά αποτελέσματα.

Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο να είστε έγκυος και το τεστ να βγαίνει αρνητικό, και αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί το τεστ μπορεί να έχει λήξει, τα ούρα σας να είναι πάρα πολύ αραιωμένα ή επειδή παίρνετε ορισμένα φάρμακα, όπως τα διουρητικά ή αντισταμινικά.  

Καλό είναι ασχέτως του αποτελέσματος να κλείνετε ένα ραντεβού με το γιατρό σας για καλύτερο και πλήρη έλεγχο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *