Ελάττωση μητρικού γάλακτος μετά από 9 μήνες θηλασμού

Ελάττωση μητρικού γάλακτος μετά από 9 μήνες θηλασμού

Μαία, Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας ΙBCLC

Καλημέρα. Καταρχήν θα ήθελα να σας συγχαρώ και να σας πω ότι με έχετε βοηθήσει πάρα πολύ με τον θηλασμό.

Έχω ένα μωράκι 9 μηνών και μετά από πολλά στάδια, παραπληροφόρηση, δυσκολίες αλλά πάνω από όλα επιμονή κατάφερα να την θηλάσω αποκλειστικά μέχρι σήμερα που γίνεται 9 μηνών.

Πλέον έχουμε φτάσει σε θηλασμό μόνο το βράδυ, επειδή θα πρέπει να επιστρέψω στη δουλεία μου και το πρωινό γάλα της το δίνει ο σύζυγός μου με μπιμπερό αφού το έχω αντλήσει εγώ. Το βράδυ θηλάζει.

Το πρόβλημά μου είναι ότι τις τελευταίες ημέρες βλέπω την ποσότητα του γάλακτος μου να μειώνεται. Δηλαδή ενώ πριν από 20 ημέρες από το ένα στήθος αντλούσα περίπου 80μλ και από το δεύτερο περίπου 100-110μλ και το μωράκι μου το έπινε όλο με μεγάλη ευχαρίστηση, σήμερα σε πολύ περισσότερο χρόνο, αντλώ 50μλ και 70μλ αντίστοιχα.

Επίσης με την αύξηση του χρόνου άντλησης, έχει πληγωθεί και η μια θηλή μου και με πονάει πολύ. Έβαλα διάφορες κρέμες, έβαλα και μητρικό γάλα, αλλά εξακολουθεί να πονάει και να είναι πληγωμένη που κάνει την άντληση πολύ δύσκολη.

Το ερώτημά μου είναι πώς θα αυξήσω και πάλι την ποσότητα του γάλακτος μου ώστε να μην αναγκαστώ να δώσω συμπλήρωμα; γιατί, σε 10 μέρες επιστρέφω στη δουλειά και έχω αγχωθεί πολύ.

Πριν κάποιους μήνες που είχα εντοπίσει ότι μειώνεται το γάλα μου την έβαζα περισσότερες φορές στο στήθος, όπως είχα διαβάσει και τα είχαμε καταφέρει μια χαρά, τώρα όμως αφού θα λείπω από το σπίτι πλέον αυτό είναι ανέφικτο.

Έχω κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια για να φτάσουμε μέχρι εδώ και σκοπός μου είναι να συνεχίσω τον αποκλειστικό θηλασμό για καιρό ακόμη, αλλά αν η ποσότητα δεν φτάνει για την μικρή μου, τι να κάνω;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Ελπίζω να μου απαντήσετε άμεσα για να μην αναγκαστώ να δώσω συμπλήρωμα

Διονυσία, Αθήνα
17/01/2014
Aγαπητή Διονυσία,
το γάλα σου μειώθηκε γιατί μειώθηκαν τα γεύματα. Για να διατηρήσουμε μία επαρκή παραγωγή πρέπει να αντλούμε ή να θηλάζουμε 4-5 φορές ημερησίως.

Δοκίμασε να αυξήσεις την παραγωγή σου με θήλαστρο νοσοκομειακού τύπου διπλής άντλησης (που νοικιάζεται), γιατί προκαλεί καλή και πιο γρήγορη και πιο αποτελεσματική διέγερση τού στήθους.

Κάνε την προσπάθεια αυτή, τουλάχιστον για 10-15 ημέρες, να δεις εάν υπάρχει διαφορά στην παραγωγή σου. Δεν χρειάζεται να αντλείς παραπάνω από 15 λεπτά.

Εάν το αποτέλεσμα δεν είναι εφικτό, θα πρέπει να απευθυνθείς σε ένα γιατρό IBCLC, να σού δώσει δοπεριδόνη.

Καλή επιτυχία στην προσπάθεια σου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *