Θηλασμός και υποθυρεοειδισμός μαμάς-μωρού

Θηλασμός και υποθυρεοειδισμός μαμάς-μωρού

Απαντά ο Στέλιος Ι. Γρηγοράκης
Ενδοκρινολόγος MD, Phd, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
www.familywellness.gr

Γεια σας, έχω μια κόρη 7 μηνών και από την στιγμή της εγκυμοσύνης μου ακολούθησα αγωγή για υποθυρεοειδισμό που απ’ ότι φαίνεται είχα για χρόνια χωρίς να το αντιληφθώ.

Είχα ρυθμίσει την TSH και η μικρή γεννήθηκε 2700 Kg. Στον 4ο μήνα όμως, εμφάνισα πυρετό και πόνο στον λαιμό ο οποίος και
συνεχίστηκε για 2 μήνες (μέχρι τον 6ο) οπότε και αποφάσισα να επισκεφθώ γιατρό για γενικές εξετάσεις και θυρεοειδούς.

Διαγνώστηκε υποξεία ιογενής θυρεοειδοπάθεια και μου σύστησαν να σταματήσω επειγόντως τον θηλασμό. Παρ’ όλα αυτά, ύστερα από έλεγχο που έγινε και στην μικρή (2 φορές) αποδείχτηκε ότι έχει και αυτή αυξημένη TSH (9,7). Τα αντισώματα είναι φυσιολογικά.

Ήθελα να ρωτήσω αν όντως ο θηλασμός ήταν επικίνδυνος για το μωρό και έπρεπε να σταματήσει, αν αυτός μπορεί να οφείλεται για αυτό και επίσης τί μπορεί να συμβεί από εδώ και πέρα με το μωρό. Συνήθως ακολουθούν αγωγή από αυτή την ηλικία τα παιδιά ή όχι;

Ευχαριστώ πολύ.
Έφη, Θεσσαλονίκη

15/11/2013

Κυρία Έφη,
Κατ’  αρχήν, όπως καταλαβαίνετε, σχεδόν 3 μήνες μετά, μερικά από τα πράγματα που θα σας πω δεν έχουν πλέον σημασία.

1. η υποξεία θυρεοειδίτις (de Quervain) δεν είναι αιτία διακοπής του θηλασμού.
2. όλα τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη που δίνονται σαν αρχική θεραπεία επιτρέπονται στον θηλασμό.
3. αν χρειασθεί μακροχρόνια θεραπεία με κορτιζόνη, πιθανόν τότε, να απαιτείται διακοπή του θηλασμού.
4. ο θηλασμός δεν είναι αιτία της νόσου.
5. εφόσον το μωρό έχει υποθυρεοειδισμό βεβαίως και πρέπει να πάρει θεραπεία (θυροξίνη σε διάλυμα) με την παρακολούθηση ενδοκρινολόγου εξειδικευμένου στην παιδιατρική ενδοκρινολογία. Δεν είναι απαραίτητο να χρειάζεται θεραπεία εφ΄όρου ζωής.

Ελπίζω να πήρατε τις απαντήσεις που θέλατε.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *