Βρετανία: Πρόγραμμα επιδότησης για μητέρες που θηλάζουν

Βρετανία: Πρόγραμμα επιδότησης για μητέρες που θηλάζουν

Πιλοτικό πρόγραμμα που προβλέπει τη διανομή κουπονιών αγορών στις μητέρες που θηλάζουν το μωρό τους τίθεται σε εφαρμογή στο Ντέρμπισαϊρ και το Νότιο Γιόρκσαϊρ, υποβαθμισμένες ζώνες στο κέντρο της Αγγλίας. Στόχος του προγράμματος είναι να ενθαρρυνθεί ο μητρικός θηλασμός, ο οποίος προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία των παιδιών.


Στο πρόγραμμα θα μετάσχουν περίπου 130 γυναίκες, οι οποίες εφόσον τρέφουν τα παιδιά τους αποκλειστικά με μητρικό γάλα τις έξι πρώτες εβδομάδες της ζωής τους, θα λάβουν κουπόνια αξίας 120 στερλινών (140 ευρώ). Εάν, δε, ο αποκλειστικός θηλασμός παραταθεί έως και τους έξι πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού, η ανταμοιβή τους θα φτάσει σε έως και 200 στερλίνες (περίπου 240 ευρώ).

Το σχέδιο δεν προβλέπει την ένταξη των μητέρων σε καθεστώς αυστηρής επίβλεψης, αλλά την υποχρέωση από πλευράς τους να υπογράψουν μια υπεύθυνη δήλωση όπου θα διατυπώνουν τη δέσμευσή τους να θηλάζουν. Τα κουπόνια θα εξοφληθούν από την Εθνική Πρωτοβουλία Έρευνας για την Πρόληψη (National Prevention Research Initiative), μια οργάνωση που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση και τον τομέα των σωματείων και των ιδρυμάτων.

Όπως δηλώνει η γιατρός Κλερ Ρέλτον του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, που μετείχε στη διοργάνωση του προγράμματος, η Βρετανία έχει ένα από τα χειρότερα επίπεδα μητρικού θηλασμού στον κόσμο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μόνον το 34% των μωρών στη Βρετανία θηλάζει τον έκτο μήνα και μόνον το 1% δεν έχει τραφεί ποτέ με γάλα σε σκόνη.

Το πρόβλημα, μάλιστα, είναι εντονότερο στις υποβαθμισμένες περιοχές, αφού σύμφωνα με την κ. Ρέλτον, τα μωρά που ζουν “σε πλούσιες ζώνες έχουν τις τετραπλάσιες πιθανότητες να θηλάσουν από αυτά που ζουν στις υποβαθμισμένες ζώνες”.

Σύμφωνα με τη γιατρό, τα βρέφη που θηλάζουν παρουσιάζουν λιγότερα προβλήματα υγείας, κυρίως σε ό,τι αφορά το πεπτικό και το αναπνευστικό τους σύστημα, και επιπρόσθετα διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη ή παχυσαρκία στην πορεία της ζωής τους.

Το θέμα απασχολεί έντονα τη δημόσια υπηρεσία υγείας της Βρετανίας (NHS), η οποία απευθύνει συστάσεις στις γυναίκες να θρέφουν αποκλειστικά με μητρικό γάλα μέσω του θηλασμού το μωρό τους έως και τον έκτο μήνα της ζωής του.

Εάν το πρόγραμμα που τίθεται σε εφαρμογή στο Ντέρμπισαϊρ και το Νότιο Γιόρκσαϊρ κριθεί αποτελεσματικό, ενδέχεται να επεκταθεί και στο σύνολο της χώρας.

Δεν λείπουν πάντως και οι φωνές κριτικής, όπως αυτή της Τζάνετ Φάιλ, η οποία είναι σύμβουλος μαία στο Βασιλικό Κολέγιο Μαιών (Royal College of Midwives) και χαρακτηρίζει το πρόγραμμα ανεπαρκές, αφού -όπως επισημαίνει- ο θηλασμός θα πρέπει να συνιστά μια ηθελημένη πρακτική από τη μητέρα για το συμφέρον της υγείας και της ευημερίας του μωρού της και τα κίνητρά του δεν μπορούν να πηγάζουν από μια οικονομική ανταμοιβή.

Σύμφωνα με τη UNICEF, ο μητρικός θηλασμός αποτελεί την οικονομικότερη και αποτελεσματικότερη σωτήρια παρέμβαση στην ιστορία. “Δεν υπάρχει καμιά άλλη παρέμβαση στην υγεία που να έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στα μωρά και τις μητέρες, όπως είναι αυτή του μητρικού θηλασμού και η οποία να κοστίζει τόσο λίγο στα κράτη”, δηλώνει η αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF.

Στοιχεία της οργάνωσης δείχνουν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο λιγότερα από τα μισά παιδιά κάτω των έξι μηνών επωφελούνται από τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό και γι’ αυτό το λόγο είναι κρίσιμης σημασίας η αποτελεσματική προώθηση της φυσικής αυτής πρακτικής.

Τα παιδιά που έχουν τραφεί αποκλειστικά με μητρικό γάλα, ιδιαίτερα στις πιο φτωχές χώρες, έχουν 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να επιζήσουν τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους από τα παιδιά που δεν έχουν τραφεί αποκλειστικά με μητρικό γάλα. Επιπλέον, η έναρξη του θηλασμού από την πρώτη ώρα μετά τη γέννηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου του νεογνού μέχρι και 45%.

Πρόσφατες έρευνες στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο καταδεικνύουν τη μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων που απορρέει από το μητρικό θηλασμό, για την οικογένεια, τα συστήματα υγείας και τους εργοδότες, δεδομένου ότι τα παιδιά που θηλάζουν αρρωσταίνουν σπανιότερα συγκριτικά με εκείνα που δεν θηλάζουν.


Δημοσίευση 14/11/2013
Πηγή: megatv

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *