«Κοντά στις μητέρες». Το σύνθημα εορτασμού της εβδομάδας μητρικού θηλασμού

«Κοντά στις μητέρες». Το σύνθημα εορτασμού της εβδομάδας μητρικού θηλασμού

Κοντά και Μαζί με τις μητέρες!

Περισσότερο από ποτέ, επίκαιρο το σύνθημα εορτασμού της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού «κοντά στις μητέρες», θέλοντας να υπογραμμίσει την αναγκαιότητα υποστήριξης της θηλάζουσας μητέρας, και της παρέμβασης στο περιβάλλον της, ως δείκτης καλής πρακτικής στην προαγωγή συμπεριφορών υγείας. 


Γράφει η Μαρία Μπουρουτζόλου
MSc, Phd c, Μαία, Καθηγήτρια Εφαρμογών, Τμήμα Μαιευτικής, Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσ/νίκης

Σκοπός, το περιβάλλον της μητέρας να αποβαίνει υποστηρικτικό, προκειμένου να επιτευχθεί με τον όσο γίνεται ανεμπόδιστο τρόπο, η επιτυχία του μητρικού θηλασμού σε αποκλειστικότητα και διάρκεια.

«Κοντά στις μητέρες» 

Κοντά στις μητέρες, στην προετοιμασία τους πριν το τοκετό με την τεκμηριωμένη πληροφόρηση για τη σημαντικότητα του μητρικού θηλασμού για τη μητέρα και το παιδί.

Κοντά στις μητέρες στην προετοιμασία για τις βέλτιστες πρακτικές εδραίωσης του μητρικού θηλασμού και πρόληψης επιπλοκών που θα δυσχεραίνουν την επιτυχία του.

Κοντά στις μητέρες με τοκετούς που υποστηρίζουν, απουσία ιατρικών ενδείξεων, τη φυσιολογικότητα και διευκολύνουν την εδραίωση του θηλασμού.

Κοντά στις μητέρες για να έχουν πίστη στον εαυτό τους ότι μπορούν να τα καταφέρουν στο θηλασμό.

Κοντά στις μητέρες που έχουν ταλαιπωρηθεί ιδιαίτερα στην πρώιμη λοχεία και χρειάζονται ειδική φροντίδα προκειμένου να ανανήψουν και να θηλάσουν

Κοντά στις μητέρες για να γίνει, εάν χρειασθεί, έγκαιρη παρέμβαση διαχείρισης αρχόμενων προβλημάτων κατά τη γαλουχία, και την υποστήριξή τους για να ξεπεραστούν με τον πιο σύντομο και αποτελεσματικό τρόπο, καθ’ όλη τη διάρκεια της γαλουχίας.

Κοντά στις μητέρες για να δέχονται φροντίδα υγείας σε δομές υγείας και κοινότητες που είναι πιστοποιημένες ως φιλικές προς τα βρέφη.

Κοντά στις μητέρες για να γεννούν σε χώρες που ο κώδικας εμπορίας και διαφήμισης υποκατάστατων μητρικού γάλακτος είναι νόμος του κράτους.

Κοντά στις μητέρες που έχουν γεννήσει τα παιδιά τους πρόωρα και χρειάζονται υποστηρικτική φροντίδα και συμβουλευτική για να εδραιώσουν τη γαλακτοπαραγωγή.

Κοντά στις μητέρες για να έχουν τη δυνατότητα να δίνουν το αντλημένο τους γάλα στο μωρό τους στη μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών.

Κοντά στις μητέρες που θέλουν να δωρίσουν το γάλα τους σε οργανωμένες τράπεζες δωρεάς μητρικού γάλακτος για να βοηθήσουν στην υγεία και άλλων νεογνών-βρεφών στις μονάδες νοσηλείας.

Κοντά στις μητέρες για να γεννούν σε χώρες που η νομοθεσία τους παρέχει προνόμια αδείας και μειωμένα ωράρια εργασίας προκειμένου να εδραιώνεται και να συνεχίζει ευκολότερα ο μητρικός θηλασμό.

Κοντά στις μητέρες για να εργάζονται σε δομές που είναι φιλικές ως προς το θηλασμό και δίνουν διευκολύνσεις ωραρίου. παροχών για τη θηλάζουσα μητέρα.

Κοντά στις μητέρες που γεννούν σε χώρες που δίνονται κίνητρα στις επιχειρήσεις για να έχουν πολιτική υποστηρικτική προς την εργαζόμενη θηλάζουσα μητέρα.

Κοντά στις μητέρες που θηλάζουν για να έχουν υποστηρικτικούς συντρόφους και υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον, ως προς το μητρικού θηλασμού καθιστώντας τους κοινωνούς σε αυτή τη διαδικασία.

Κοντά στις μητέρες για την ενίσχυση του υποστηρικτικού ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος για το μητρικό θηλασμό, μέσω των εκστρατειών αγωγής υγείας σε μέσα ενημέρωσης, στα σχολεία, σε συλλόγους γυναικών, σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς, σε ειδικές κοινωνικές ομάδες.

Κοντά στις μητέρες για την προστασία του δικαιώματος του θηλασμού σε δημόσιους χώρους και στην παροχή διευκολύνσεων σε αυτές σε χώρους μαζικής μεταφοράς, εστίασης, αναψυχής, κτλ. με υποστηρικτική σχετική νομοθεσία που να κατοχυρώνει αυτό τους το δικαίωμα.

Κοντά στις μητέρες με διαθέσιμα οργανωμένα κοινωνικά δίκτυα και υποστηρικτικές ομάδες μητρικού θηλασμού, μέσω τον οποίων θηλάζουσες μητέρες μπορούν να υποστηρίξουν άλλες νέες μητέρες στο μητρικό θηλασμό.

Κοντά στις μητέρες, κύρια οι επαγγελματίες υγείας, που έχουν επικαιροποιημένη γνώση για το μητρικό θηλασμό και για τη σίτιση με μητρικό γάλα, και είναι υποστηρικτές του μητρικού θηλασμού, με δυναμική προσωπικότητα και στρατηγική για εισαγωγή καινοτομιών στο χώρο εργασίας τους και στην κοινότητα, υπέρ των πρακτικών που υποστηρίζουν το μητρικό θηλασμό.

Κοντά στις μητέρες με σκοπό να είναι σε θέση να κάνουν μια ενημερωμένη επιλογή, και να έχουν διαθέσιμο ένα υποστηρικτικά οργανωμένο περιβάλλον για αυτές στην επιλογή τους.

Κοντά στις μητέρες με σκοπό να υποστηρίζεται πρώτιστα η ψυχική, η πνευματική, η σωματική και η κοινωνική τους υγεία, γιατί αυτή είναι που καθορίζει και την υγεία το παιδιών του σε σημαντικό βαθμό.

Κοντά στις μητέρες από την κύηση, στο τοκετό και στην πρώτη ώρα που ακολουθεί τον τοκετό, κοντά στην πρώιμη λοχεία, κοντά στις 40 ημέρες, κοντά στους 3 μήνες στους έξι μήνες, στους δώδεκα μήνες, κοντά τους μέσω των κοινοτικών δομών υγείας και των κοινωνικών δικτύων για την υποστήριξη του μητρικού θηλασμού μέχρις ότου χρειασθεί! Κοντά στα άλματα ανάπτυξης, κοντά στην επιστροφή τους στο εργασιακό περιβάλλον, κοντά στην εισαγωγή στερεών τροφών, κοντά τους όταν πρέπει να πάρουν κάποια θεραπεία για να γνωρίζουν αν αυτή είναι συμβατή με το θηλασμό!!

-Οι γυναίκες και οι επαγγελματίες υγείας κοντά, συνάπτοντας θεραπευτική συμμαχία!

-Οι θηλάζουσες μητέρες κοντά και σε άλλες θηλάζουσες μητέρες για να υποστηρίζονται και να μοιράζονται εμπειρίες!

Κοντά και Μαζί με τις μητέρες!


Δημοσίευση 01/11/2013

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *