Πόσο κακό θα ήταν να δίνω λίγο συμπλήρωμα μετά τον τελευταίο θηλασμό το βράδυ;

Πόσο κακό θα ήταν να δίνω λίγο συμπλήρωμα μετά τον τελευταίο θηλασμό το βράδυ;

Απαντά η Χρυσή Καλοπίση
Μαία, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Καλημέρα. Θηλάζω ήδη 3 μήνες αποκλειστικά το μωράκι μου και θέλω να συνεχίσω όσο γίνεται. Επειδή όμως αρχίζει και ξυπνάει για κάποιο λόγο αρκετές φορές πάλι μες στη νύχτα, θα θελα να ρωτήσω πόσο “κακό” θα ήταν να του δίνω λίγο συμπλήρωμα μετά τον τελευταίο θηλασμό το βράδυ; να μην χάνει δηλαδή γεύμα θηλασμού αλλά να συμπληρώνει με ξένο.

Έχει επίπτωση αυτό στον αποκλειστικό θηλασμό; “Ακυρώνει ” τα πλεονεκτήματα του και όλα τα αντισώματα που παίρνει το μωρό ή δεν επηρεάζει;

Η απάντηση σας είναι πολύτιμη για μένα.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Λίνα, Αθήνα
24/10/2013

Αγαπητή Λίνα
Τα μωρά περνούν από διάφορες φάσεις. Εκεί που κάθε μαμά νιώθει τυχερή γιατί το παιδί κοιμάται αρκετές ώρες μέσα στη νύχτα ξαφνικά εκείνο αλλάζει το πρόγραμμα του και αρχίζει να ξυπνά και να ταλαιπωρεί τη μητέρα του.

Αυτό δεν είναι ένδειξη πως το μωρό δε χορταίνει. Συνήθως οφείλεται σε κάποιο άλμα ανάπτυξης, κάποια αναστάτωση μέσα στο σπίτι, μια ίωση που το ταλαιπωρεί.

Οι μεταβολές αυτές είναι παροδικές και η καλή φάση θα διαδεχτεί και πάλι την κακή φάση κ.ο.κ. Ο πρώτος χρόνος του μωρού είναι μια μεγάλη πρόκληση για τη μητέρα αλλά είναι ίσως και ο πιο γλυκός και τρυφερός χρόνος με το παιδί σας.

Εφόσον η διατροφή ενός μωρού βασίζεται κατά 80% στο μητρικό γάλα θεωρούμε ότι τα οφέλη για το βρέφος είναι όμοια με του αποκλειστικού θηλασμού. Ωστόσο η προσφορά ξένου γάλακτος ενέχει διάφορους κινδύνους για το μωρό και πρέπει να γίνεται μόνο εφόσον υπάρχει ιατρική ένδειξη. Αυτό το ένα γεύμα δεν είναι τόσο αθώο και μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή σας. Η χορήγηση ξένου γάλακτος οδηγεί σε πρόωρο αποθηλασμό.

Άποψή μου είναι να σεβαστείτε τις ανάγκες του μωρού σας και να συνεχίσετε να θηλάζετε αποκλειστικά.

Εκμεταλλευτείτε το χρόνο που το μωρό κοιμάται μέσα στην ημέρα για να κοιμηθείτε κι εσείς και ζητήστε από τα άτομα του περιβάλλοντος σας να σας βοηθήσουν με τις δουλειές του σπιτιού και να σας περιποιηθούν.

Τα μωρά δε γίνονται κακομαθημένα ούτε κάνουν τη μέρα, νύχτα. Επικοινωνούν τις ανάγκες τους, τα άγχη τους και τη λαχτάρα τους να μεγαλώσουν!!! Οπότε υπομονή!

Καλή συνέχεια και γλυκά ξενύχτια!!! Σε λίγο καιρό δε θα τα θυμάστε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *