Δωρεάν δείγματα ξένου γάλακτος κατά του θηλασμού

Δωρεάν δείγματα ξένου γάλακτος κατά του θηλασμού

«Τι πρόβλημα υπάρχει να δώσεις σε μια νέα μητέρα ένα δωρεάν δείγμα ξένου γάλακτος; Το παίρνει στο σπίτι της και αν τυχόν το χρειαστεί το χρησιμοποιεί».

Είναι τόσο απλό; Φυσικά όχι.


Ο Διεθνής Κώδικας Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος έχει από την δεκαετία του 80 απαγορεύσει την χορήγηση δωρεάν δειγμάτων από επαγγελματίες υγείας προς τους γονείς, γιατί η κίνηση αυτή υπονομεύει την προσπάθεια αποκλειστικού μητρικού θηλασμού και οδηγεί σε πρόωρο αποθηλασμό.

Στις ήδη υπάρχουσες μελέτες που αποδεικνύουν την βλαπτική επίδραση των δωρεάν δειγμάτων ξένου γάλακτος έρχονται να προστεθούν και δύο πρόσφατες.

Η πρώτη από το Ιατρικό Κέντρο της Βοστόνης στις ΗΠΑ. Στις ΗΠΑ, παρά τις συστάσεις του ΠΟΥ, τα περισσότερα νοσοκομεία διανέμουν πακέτα δειγμάτων ξένου γάλακτος υποστηριζόμενα από τις εταιρίες παρασκευής υποκατάστατων μητρικού γάλακτος.

Οι επιστήμονες γνώριζαν από παλαιότερες έρευνες το ότι αυτά τα πακέτα υπονομεύουν τον μητρικό θηλασμό, αλλά καμία έρευνα έως τώρα δεν εξετάσει τι γίνεται όταν το νοσοκομείο αποφασίζει στην πραγματικότητα την διακοπή χορήγησης αυτών των δειγμάτων.

Οι ερευνητές εισήγαγαν στην έρευνα προοπτικά νέες μητέρες από το Νοσοκομείο του New Jersey μεταξύ 2009 και 2010.

Στην αρχή, παρακολούθησαν για 6 μήνες μια ομάδα μητέρων που είχε λάβει πακέτο δειγμάτων ξένου γάλακτος σπονσοραρισμένο από τη βιομηχανία. Έπειτα, μετά την εξάλειψη της πρακτικής αυτής στο νοσοκομείο, οι ερευνητές παρακολούθησαν για 6 μήνες μια δεύτερη ομάδα μητέρων που έλαβαν κατά το εξιτήριο πακέτο χωρίς σχέση με την βιομηχανία.

Οι ερευνητές τηλεφωνούσαν κάθε εβδομάδα τις μητέρες από τις δύο ομάδες για 10 συνεχείς εβδομάδες.

Συνολικά μπήκαν στη μελέτη 284 μητέρες πριν την παρέμβαση εξάλειψης της χορήγησης δειγμάτων της βιομηχανίας και 243 μητέρες μετά την παρέμβαση.

Βρέθηκε ότι η διάρκεια μητρικού θηλασμού ήταν στατιστικά σημαντικά μεγαλύτερη στην ομάδα μητέρων που δεν είχαν λάβει το πακέτο των δωρεάν δειγμάτων ξένου γάλακτος.

Παρόλα αυτά, 28% των μητέρων μετά την αλλαγή πολιτικής του νοσοκομείου δήλωσαν ότι είχαν λάβει και αυτές δωρεάν δείγματα ξένου γάλακτος, δηλαδή το προσωπικό του νοσοκομείου συνέχιζε την βλαπτική πρακτική παρά την αλλαγή πολιτικής.

Επίσης, εκτός από αυτό το πακέτο δειγμάτων από την βιομηχανία, πάνω από οι μισές μητέρες και από τις δύο ομάδες έλαβαν εκτός αυτού του πακέτου και εξτρά μπιμπερό για να πάρουν σπίτι.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι η αλλαγή πολιτικής στο νοσοκομείο, δηλαδή η εξάλειψη των πακέτων δωρεάν δειγμάτων από την βιομηχανία, σχετίστηκε με αυξημένη διάρκεια μητρικού θηλασμού.

Παρά την αλλαγή πολιτικής όμως, οι γυναίκες συνέχισαν να λαμβάνουν δείγματα ξένου γάλακτος και μπιμπερό για να πάρουν στο σπίτι τους. Αυτό σημαίνει ότι το αποτέλεσμα της παρέμβασης θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερο και δυνατότερο εάν υπήρχε συμμόρφωση και δεν υπήρχε επιμόλυνση από πρακτικές του προσωπικού.

Άλλη έρευνα από τις ΗΠΑ εξέτασε την επίδραση που έχει το περιεχόμενο αυτών των δωρεάν πακέτων από τα μαιευτήρια στην αυτοπεποίθηση της μητέρας για θηλασμό.

Ορίστηκαν τρεις ομάδες μητέρων: 138 γυναίκες επιλέχθηκαν με τυχαίο τρόπο για να πάρουν ένα πακέτο κατά το εξιτήριο που περιείχε δείγματα ξένου γάλακτος. Ένα δεύτερο γκρουπ 121 μητέρων έλαβαν πακέτο που περιείχε μόνο ενημερωτικά φυλλάδια σε σχέση με τον θηλασμό και βοηθήματα θηλασμού. Τέλος ένα τρίτο γκρουπ 127 μητέρων έλαβαν κατά το εξιτήριο πακέτο που περιείχε, εκτός από ενημερωτικά φυλλάδια για τον θηλασμό, και μια χειροκίνητη αντλία – θήλαστρο.

Έπειτα οι ερευνητές εξέτασαν τη μέση διάρκεια μητρικού θηλασμού και την συχνότητα αποκλειστικού θηλασμού κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες από την γέννηση.

Η μέση διάρκεια αποκλειστικού θηλασμού στην ομάδα μητέρων που πήραν το χειροκίνητο θήλαστρο ήταν 8 ½ εβδομάδες, στην ομάδα μητέρων που πήραν τα ενημερωτικά φυλλάδια ήταν 7 ½ εβδομάδες, ενώ στην ομάδα μητέρων που έλαβαν δωρεάν δείγματα υποκατάστατου η μέση διάρκεια αποκλειστικού θηλασμού ήταν μόνο 6 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα ήταν στατιστικά σημαντικά.

Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι η αλλαγή στην πολιτική του νοσοκομείου έτσι ώστε να δίνονται στις μητέρες κατά το εξιτήριο εναλλακτικά πακέτα δειγμάτων με βοηθήματα θηλασμού και με ενημερωτικά φυλλάδια χωρίς να δίνονται υποκατάστατα μητρικού γάλακτος σε δωρεάν δείγματα ενδυναμώνει τις μητέρες να επιμένουν στον μητρικό θηλασμό.

Πηγές:
Merewood A et al. Removal of formula sample packs from an urban hospital: does it make a difference? 2012 ILCA Abstracts.
Bai Y et al. Alternative versus traditional discharge gift bags and the duration of exclusive breastfeeding. ILCA Abstracts 2012.


Δημοσίευση 02/09/2013
Πηγή: ibfan

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *