Μωρά άνω του έτους δεν είναι σωστό να κοιμούνται θηλάζοντας;

Μωρά άνω του έτους δεν είναι σωστό να κοιμούνται θηλάζοντας;

Παιδίατρος, Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το έργο σας.
Είμαι μητέρα ενός μικρού κοριτσιού 17 μηνών το οποίο θηλάζω αποκλειστικά από την πρώτη στιγμή. Δεν θα ήθελα να διακόψω τον θηλασμό πριν κλείσει τα δύο έτη. Ιδανικά θα προτιμούσα να αποθηλάσει μόνη της. Υπάρχει όμως ένα ζήτημα το οποίο με ανησυχεί και αυτό είναι ο νυχτερινός ύπνος ο οποίος συνδέεται άρρηκτα με το θηλασμό.

Η μικρή μου δεν μπορεί να κοιμηθεί αν δεν την βάλω στο στήθος και επιπλέον ξυπνάει τουλάχιστον μία φορά το βράδυ ανάμεσα στις 2 με 5 τα ξημερώματα. Την ξανακοιμίζω παίρνοντας την στο κρεβάτι ανάμεσα σε μένα και τον άντρα μου και δίνοντας της πάλι στήθος. Στη συνέχεια σχεδόν ποτέ δεν την επιστρέφω στο δικό της δωμάτιο, κυρίως γιατί είμαι πλέον πολύ κουρασμένη. Να σημειώσω ότι δεν πιστεύω ότι ξυπνάει γιατί πεινάει.

Ο λόγος που ανησυχώ είναι γιατί σκέφτομαι μήπως έχω κάνει το παιδί πολύ εξαρτημένο από μένα και το “μάμι” όπως μόνη της αναφέρει χαριτωμένα το στήθος μου. Επιπλέον μου είναι σχεδόν αδύνατο να βγω ένα βράδυ μόνη με τον άντρα μου, πολύ περισσότερο να λείψω για ένα διήμερο μακριά της. Μέχρι τώρα δεν την έχω αφήσει κανένα ακόμα βράδυ με την γιαγιά, αλλά θα ήθελα κάποια στιγμή μετά τα δεύτερα γενέθλια της να το κάνω και φοβάμαι ότι θα κλαίει και θα με ζητάει. Αυτή η σκέψη με βασανίζει ήδη από τώρα (μισό χρόνο πριν!!).

Ο συγγενικός μου περίγυρος (ανάμεσα σε αυτούς η μητέρα μου , τα πεθερικά μου και ο άντρας μου) ενώ στην αρχή ήταν πάρα πολύ υποστηρικτικοί με το θέμα του θηλασμού, έχουν αρχίσει να μου επιρρίπτουν ευθύνες ότι εγώ την έχω κάνει έτσι. Μου λένε επίσης ότι πρέπει να την μάθω να κοιμάται μόνη της και να μην ξυπνάει τα βράδια για θηλασμό. Λες και εγώ θέλω να ξυπνάει..

Πιστεύετε πως σε μωρά άνω του έτους όπως το δικό μου, δεν είναι σωστό να κοιμούνται θηλάζοντας; Και αν πράγματι δεν πρέπει, τι μπορώ να κάνω για να το αλλάξω , χωρίς να διαταράξω τον ψυχισμό της μικρής και χωρίς να οδηγηθώ σε αποθηλασμό σε αυτήν την φάση;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων,
Χρύσα, Χαλκίδα

24/07/2013
Aγαπητή φίλη,
συγχαρητήρια για το δικό σας έργο, είσαστε αξιοθαύμαστη.

Να ξέρετε ότι σύμφωνα με μελέτες ο μέσος χρόνος αποθηλασμού φτάνει τα 4 με 6 έτη!

Επίσης μπορείτε να ενημερώσετε το κοινωνικό σας περίγυρο ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει θηλασμό τουλάχιστον μέχρι τα 2 χρόνια και από εκεί και πέρα για όσο διάστημα επιθυμούν η μητέρα και το παιδί χωρίς να τίθεται θέμα εξάρτησης.

Αντίθετα έχει αποδειχθεί ότι παιδιά που θηλάζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.

Επιπλέον ο θηλασμός είναι ‘δοσοεξαρτώμενος”, δηλ. όσο περισσότερο θηλάσει μια μητέρα τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη τόσο για την ίδια όσο και για το παιδί.

Καλό είναι να καλύπτουμε στις συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού, είτε αυτές αφορούν το θηλασμό είτε τον ύπνο. Όταν το παιδί σας νιώσει έτοιμο να κοιμηθεί μόνο του και δεν υπάρχει ανώδυνος τρόπος να επισπεύσετε τη διαδικασία.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *