Το μωρό έχει αναγωγές και ταλαιπωρείται με αέρια

Το μωρό έχει αναγωγές και ταλαιπωρείται με αέρια

Απαντά η Ειρήνη Παφίτη-Δημητρίου
Παιδίατρος MB ChB MRCPCH
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Καλημέρα σας και συγχαρητήρια για την καλή δουλειά που γίνεται στο site σας. Θα ήθελα αν είναι εύκολο μια γνώμη για την 30 ημερών μικρή μας.

Παρατηρούμε κυρίως κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου ότι η μικρή παρουσιάζει έντονη δυσφορία -χωρίς όμως να ξυπνάει- με τα εξής κατά κύριο λόγω συμπτώματα κατά συχνότητα εμφάνισης:

Κάνει έναν σχετικά έντονο ήχο -σα να καθαρίζει κάποιος το λαιμό του, όπως όταν ξεροκαταπίνει,- δείχνει να σφίγγεται στο πρόσωπο έχω την εντύπωση ότι μερικές φορές δυσκολεύεται και στην αναπνοή, κάνει πολύ νευρικές κινήσεις των άκρων και τέντωμα του αυχένα και της πλάτης, έχει αρκετά αέρια, λίγες φορές ακούμε ελαφρύ βήξιμο, βγάζει γουλίτσες με το υγρό να βγαίνει ακόμα και από τη μύτη, κλαίει.

Την κρατάμε όρθια αρκετά μετά το φαγητό-μισή ώρα κάποιες φορές-αλλά και πάλι όταν την ακουμπάμε σε οριζόντια θέση (αλλαξιέρα) βγάζει γάλα το οποίο μερικές φορές έρχεται ενώ έχει αρχίσει να πήζει και έχει κομματάκια. Όταν παρουσιάζει αυτά τα συμπτώματα δεν θηλάζει αρκετά και δείχνει την ενοχλεί και η τοποθέτηση της στο μαστό-εκνευρίζεται.

Τις πιο πολλές φορές η δυσφορία-κυρίως οι ήχοι που δείχνουν σα να πονάει, το τέντωμα και η νευρικότητα υποχωρούν μόλις λερώσει την πάνα της αλλά αυτό μπορεί να κρατήσει και μία ώρα.

Θηλάζει αποκλειστικά από την πρώτη μέρα στο μαιευτήριο, την έχουμε στο δωμάτιό μας και αρκετές φορές στο κρεβάτι μαζί μας αλλά δε φαίνεται να ανακουφίζεται ούτε όταν είναι δίπλα μου ή επάνω μου. Το κρεβατάκι της έχει ανάκληση.

Την τοποθετούμε σε ένα μάρσιπο αγκαλιάς -τύπου sling- και εκεί δείχνει καλύτερα αλλά μόλις τη βγάζουμε και ενώ είναι κοιμισμένη τα συμπτώματα επανέρχονται. Τα κακάκια της μοιάζουν κανονικά αλλά τα “εκτοξεύει” σχεδόν με μεγάλη ένταση.

Συγνώμη για την τόσο μεγάλη περιγραφή, ελπίζω να μπορέσετε να μου απαντήσετε στις ανησυχίες μου. Είναι φυσιολογικό να αντιδρά έτσι ή υπάρχει κάτι παθολογικό;
ΧριστίναΕλευσίνα

11/06/2013

Αγαπητή Χριστίνα,
Μπράβο σας για την τόσο όμορφη αρχή που δίνετε στο μωρό σας.

Από τις μετρήσεις και τις περιγραφές παίρνω την εντύπωση ότι έχετε ένα υγιέστατο κοριτσάκι που μεγαλώνει πολύ καλά με το μητρικό θηλασμό αλλά έχει αναγωγές και ταλαιπωρείται με αέρια. Αυτά δεν είναι κατ´ανάγκη παθολογικά αλλά ίσως μπορούμε να βοηθήσουμε να μειωθούν.

Κάποιοι θόρυβοι και σφιξήματα μπορεί να είναι φυσιολογικά ιδιαίτερα τα βράδια. Καλό είναι να επιμένετε με το ρέψιμο του μωρού και αν δεν ρεύεται εύκολα βοηθούν οι αλλαγές στη στάση. Επίσης καλό είναι να θηλάζεις πιο συχνά με τα πρώιμα  σημάδια πείνας ώστε να μπορεί το μωρό να τρώει πιο μικρά συχνά γεύματα για να μην της προκαλούν αναγωγές.

Επίσης καλό είναι να προσφέρεις σε κάθε γεύμα τον ένα μόνο μαστό. Έτσι  το μωρό θα παίρνει το πιο λιπαρό γάλα που εγκρίνεται όταν αδειάζει ο μαστός και θα έχει λιγότερα αέρια.

Και τίποτα να μην αλλάξετε το μωρό ωριμάζοντας θα βελτιωθεί και από μόνο του.
Καλή επιτυχία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *