Φρένο στις εικόνες μωρών στις συσκευασίες βρεφικού γάλακτος βάζει η ΕΕ

Φρένο στις εικόνες μωρών στις συσκευασίες βρεφικού γάλακτος βάζει η ΕΕ

Θα αποκλειστούν από όλες τις συσκευασίες με βρεφικό γάλα σε σκόνη (φόρμουλα) οι φωτογραφίες μωρών μετά από πρόσφατη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου που υιοθέτησε νέους περιορισμούς κυκλοφορίας και μάρκετινγκ, σε μια προσπάθεια να σταματήσει την υπονόμευση του θηλασμού!


Ο Καρλ Σλίτερ, ευρωβουλευτής των Πρασίνων, είπε❝Ο θηλασμός είναι η υγιέστερη επιλογή για τα βρέφη και οι κατασκευαστές βρεφικού γάλακτος σε σκόνη δεν πρέπει να χρησιμοποιούν το μάρκετινγκ για να προσπαθούν να πείσουν τους γονείς ότι δεν είναι έτσι!❞.

Ενώ υπάρχουν ήδη αυστηροί περιορισμοί σχετικά με την εμπορία βρεφικής φόρμουλας που αποσκοπεί στα νεογνά και τα πολύ μικρά μωρά, οι κατασκευαστές έχουν χρησιμοποιήσει το πιο χαλαρό καθεστώς που ισχύει για την προώθηση των προϊόντων τους και των εμπορικών σημάτων τους.

Τέλος στα χαμογελαστά μωρά

Πλέον, η ΕΕ ενθαρρύνοντας τον θηλασμό βάζει φρένο στην σκληρή πώληση όλων των ειδών γάλακτος που αποσκοπούν σε μωρά μεταξύ έξι και 12 μηνών και απαγορεύει από τις ετικέτες κείμενα, εικόνες μωρών ή άλλες εικόνες που εξιδανικεύουν τη χρήση τους.

Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας (FSAI) χαιρέτισε την επέκταση των περιορισμών για τα βρεφικά γάλατα και είπε ότι λάμβανε πάρα πολλά παράπονα από τους καταναλωτές για το πώς προωθούνταν μέχρι στιγμής η φόρμουλα στην αγορά.

Μάλιστα εκπρόσωπος της FSAI είπε ότι η Αρχή είναι 100% υπέρ της υποστήριξης του μητρικού θηλασμού ως η καλύτερη επιλογή για τα μωρά και τόνισε ότι οι περιορισμοί κυκλοφορίας απαιτούνται και επιβάλλονται για να σταματήσει το τάισμα με μπιμπερό που παρουσιάζεται ως μια πιο ελκυστική επιλογή.
Η Sue Jameson, εκπρόσωπος της υποστηρικτικής ομάδας γονεϊκότητας Cuidiu, καλοσώρισε την κίνηση λέγοντας πως ήταν σημαντικό να αποφευχθεί το τάισμα με μπιμπερό που γίνεται να μοιάζει ως η καλύτερη επιλογή για τα μωρά. «Πολλά από αυτά τα γάλατα χρησιμοποιούν εικόνες πολύ μικρών βρεφών και το 90% των γυναικών που τα βλέπουν δεν κάνουν τη διάκριση μεταξύ φόρμουλας για βρέφη ή άλλου γάλακτος…», είπε.

Ενώ η ευρωβουλευτής Nessa Childers δήλωσε ότι οι νέοι περιορισμοί που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα βοηθήσουν τους γονείς να παίρνουν περισσότερες αξιόπιστες πληροφορίες όταν αγοράζουν τρόφιμα για τα μωρά τους και τόνισε:❝Η υγεία των μωρών είναι πολύ σημαντική για να αφεθεί στα χέρια του τμήματος μάρκετινγκ μιας πολυεθνικής εταιρείας…❞.

Τα γάλατα που απευθύνονται σε παιδιά μεταξύ ενός και τριών ετών δεν περιλαμβάνονται στις νέες ειδικές ρυθμίσεις υγείας που συμφωνήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο, η Επιτροπή θα πραγματοποιήσει μια έκθεση γι’ αυτά τα γαλακτοκομικά προϊόντα για να διαπιστωθεί αν υπάρχει οποιαδήποτε διατροφικό πλεονέκτημα για τα μικρά παιδιά που τα καταναλώνουν.

Η ΕΕ υποστήριξε επίσης νέες κινήσεις για τη βελτίωση της επισήμανσης σε διαιτητικά τρόφιμα και σε εκείνα που απευθύνονται σε άτομα με ειδικές ιατρικές παθήσεις, όπως ασθενείς με κοιλιοκάκη, όμως αυτές οι νέες ρυθμίσεις δεν θα εφαρμοστούν μέχρι το 2016 ώστε να δοθεί χρόνος στη βιομηχανία για να προσαρμοστεί.

Δημοσίευση: 12/06/2013,
Πηγή: independent, Επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα ΜΘ

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *