Οι τσακωμοί των γονιών επηρρεάζουν τα μωρά ακόμη και στον ύπνο τους

Οι τσακωμοί των γονιών επηρρεάζουν τα μωρά ακόμη και στον ύπνο τους

Αμερικάνοι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, θέλησαν να διαπιστώσουν κατά πόσο μια κοινή πηγή πρώιμου στρες στην ζωή των παιδιών –οι τσακωμοί των γονιών– σχετίζεται με τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλός τους, και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο  εγκέφαλος των μωρών ανταποκρίνεται στον οργισμένο τόνο της φωνής που ακούγεται στο χώρο, ακόμη και όταν το μωρό κοιμάται.


Για να εξετάσουν την υπόθεσή τους παρακολούθησαν με μαγνητικές τομογραφίες 20 μωρά ενώ κοιμούνταν. Κατά τη διάρκεια του ύπνου εξέθεσαν τα μωρά σε συζητήσεις που γίνονταν σε θυμωμένο, σχετικά έντονο, χαρούμενο ή ουδέτερο τόνο.

Παρατήρησαν ότι ακόμη και όταν κοιμούνται τα παιδιά παρουσιάζουν διαφορετικό μοτίβο εγκεφαλικής δραστηριότητας ανάλογα με τον τόνο της φωνής που ακούν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές αποδεικνύεται ότι τα παιδιά δεν «προσπερνούν» τις συναισθηματικές εντάσεις που εκτυλίσσονται ακόμη και όταν αυτά κοιμούνται όπως π.χ. οι συγκρούσεις των γονιών και η έκθεση σε αυτές μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που το εγκέφαλός τους ανταποκρίνεται στα συναισθηματικά ερεθίσματα και το στρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *