Πρέπει να πίνω το thyrohormone;

Απαντά ο Στέλιος Ι. Γρηγοράκης
Ενδοκρινολόγος MD, Phd, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
www.familywellness.gr

Γιατρέ καλησπέρα,
πριν λίγα χρόνια ανακάλυψα ότι έχω 2 όζους από 2 μέχρι 5 χιλιοστά περίπου. Αυτό το έδειξε ο υπέρηχος. Οι εξετάσεις αίματος πλήρους θυρεοειδούς όμως, πάντα ήταν σε φυσιολογικές τιμές, σύμφωνα με το εύρος τιμών που δίνει το εργαστήριο (TSH, T4, T3 κλπ).

Ενδοκρινολόγος μου συνέστησε να πίνω το thyrohormone 1/2 την ημέρα 6 φορές την εβδομάδα εδώ και κάποιους μήνες, ενώ είχαμε ξεκινήσει με 1 χάπι ανά ημέρα.

Γιατρέ η γνώμη σας είναι ότι είναι σκόπιμο να πίνω αυτό το χάπι ενώ οι εξετάσεις αίματος ήταν και είναι πάντα φυσιολογικές; Υπάρχει κάποια άλλη εναλλακτική αντιμετώπιση που μπορώ να ακολουθήσω που να μην περιλαμβάνει φάρμακα με παρενέργειες;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Θεώνη Λ., Αθήνα

28/01/2013

Θα πρέπει να σημειώσω ότι αυτού του είδους οι ερωτήσεις δεν μπορεί να απαντώνται μέσω διαδικτύου γιατί απαιτούνται επιπλέον κλινικά στοιχεία (ιστορικό και κλινική εξέταση). Οποιαδήποτε απάντηση μπορεί να είναι λάθος ή έστω να επιδέχεται πολύ αμφισβήτηση.

Επίσης, ποτέ δεν πρέπει να θεωρούμε κάτι προφανές στην ιατρική και ιδιαίτερα όταν μιλάμε για ορμόνες (π.χ. οι τιμές  των θυρεοειδικών ορμονών είναι μέσα στο εύρος που δίνει το εργαστήριο, άρα είναι φυσιολογικές – μπορεί να μη είναι!).

Στην προκειμένη περίπτωση προφανώς δεν έχετε πεισθεί για την όποια αναγκαιότητα να παίρνετε το φάρμακο, άρα αυτό που χρειάζεστε είναι μια καλή εξήγηση. Αν δεν υπάρχει πειστική εξήγηση, τότε πιθανόν δεν χρειάζεστε το φάρμακο. Είναι τόσο απλό!

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Μητρικός Θηλασμός
Fun page
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού
Απανταχού θηλάζουσες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *