www.paidiatros-info.gr
Η κορούλα μου είναι οκτώ μηνών και τη θηλάζω αποκλειστικά. Έχει τη συνήθεια για να κοιμηθεί να πιπιλίζει το στήθος μου, γεγονός που τη βοηθάει να χαλαρώσει και από πόνους στα δοντάκια της μέσα στη μέρα και τη νύχτα.
Έχω αρχίσει εδώ και μια εβδομάδα να της προσφέρω το στήθος μου μέσα στη μέρα μόνο το πρωί και το βράδυ, αποκλειστικά και μόνο για να πιει γάλα, πράγμα που τη δυσκολεύει πολύ στο να την πάρει ο ύπνος και πλέον κοιμάται μόνο στην αγκαλιά μου μετά από μία, πολλές φορές και δύο, ώρες ορθοστασίας, πολλή γκρίνια και κλάμα, ενώ εάν τη θήλαζα ξαπλωμένη, όπως συνηθίζαμε, θα κοιμότανε μέσα σε δέκα λεπτά.Αποφάσισα να της κόψω την αγαπημένη της συνήθεια, να πιπιλίζει το στήθος μου για να κοιμηθεί (πιπίλα δε θέλει με τίποτε), γιατί αγχώνομαι μην παγιωθεί αυτή της η συνήθεια και για να μπορεί να την κοιμίσει και ο μπαμπάς της αν χρειαστεί να λείψω. Έχω όμως πολλές τύψεις όταν κλαίει, χτυπάει πάνω στο στήθος μου, προσπαθεί εναγωνίως να μου ανοίξει το φερμουάρ της μπλούζας μου κι εγώ δεν την αφήνω.
Τι θα μου συμβουλεύατε; Να προσφέρω το στήθος μου στο μωρό μου όποτε θέλει ή να αρχίσω να της καθιερώσω καινούριες συνήθειες ύπνου όπως προσπαθώ την τελευταία εβδομάδα; Γενικά υποφέρω να την ακούω να κλαίει και θέλω να την έχω συνέχεια ήρεμη και χαμογελαστή όπως ήταν μέχρι τώρα.
Το βράδυ συνεχίζει να ξυπνάει ανα δύο ώρες για να θηλάσει γεγονός που δε με ενοχλεί προσωπικά, σε πέντε μήνες όμως επιστρέφω στη δουλειά όπου θα κάνω και βραδινές βάρδιες. Θα πρέπει να της δώσω τότε συμπλήρωμα; Γενικά σκοπεύω να τη θηλάσω μέχρι τα δύο έτη.
Συγγνώμη για τη μακροσκελή μου ερώτηση και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Αγγελική Λ., Καματερό
Αγαπητή Αγγελική
συγχαρητήρια που θηλάζεις αποκλειστικά την κορούλα σου!
Το μωρό σου μεγαλώνει πολύ καλά, έχει φυσιολογικές κενώσεις και βρεγμένες πάνες και η διατροφική του συμπεριφορά είναι ανάλογη της ηλικίας του.
Όπως όλα τα μωρά που θηλάζουν χρησιμοποιεί το θηλασμό όχι μόνο για να τρέφεται αλλά και για να ηρεμεί, να χαλαρώνει και να αισθάνεται ασφάλεια, κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό.
Αφού σκοπεύεις να θηλάσεις μέχρι τα δύο έτη, όπως συστήνει άλλωστε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δεν υπάρχει κάποιος λόγος να κάνεις τόσο εντατικές και επίπονες προσπάθειες να μειώσεις τα γεύματα θηλασμού της κόρης σου.
Ο αποθηλασμός καλό είναι να γίνεται ομαλά, αργά και σταδιακά, ώστε να μη δημιουργείται τόσο μεγάλη συναισθηματική φόρτιση στη μητέρα και το βρέφος.
Όταν επιστρέψεις στην εργασία σου ο θηλασμός θα προσαρμοστεί στα ωράρια της δουλειάς σου, θα θηλάζεις πριν φύγεις και αφού γυρίσεις και στο ενδιάμεσο θα της δίνει κάποιος άλλος στερεή τροφή ή γάλα, κατά προτίμηση μητρικό γάλα, με εναλλακτικό τρόπο σίτισης αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Θα μπορούσες να προσπαθήσεις από τώρα να κάνεις ατομική τράπεζα γάλακτος.
Θα σε συμβούλευα να συνεχίσεις να απολαμβάνεις μαζί με την κορούλα σου το θηλασμό και να μη θέτεις από τώρα και τόσο αιφνίδια όρια στο πότε θα θηλάσει.
Θα μπορούσες λίγο καιρό πριν την επιστροφή στην εργασία σου να δοκιμάσεις να λείψεις κάποιες ώρες από το σπίτι συστηματικά , ώστε να της δίνει κάποιος άλλος τα γεύματά της. Σιγά σιγά θα μάθει ότι την ταΐζει και κάποιος άλλος εκτός από τη μαμά , θα προσαρμοστεί, και θα σε περιμένει να γυρίσεις για να θηλάσει.
Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“
Σχετικά άρθρα:
- Ο θηλασμός δεν είναι μόνο για τη θρέψη
- Κοιμάται θηλάζοντας. Είναι σωστό ή πρέπει να το σταματήσουμε αυτό;
- Δεν θέλει πιπίλα! Θέλει στήθος!
- Έχει κάνει το στήθος μου πιπίλα;
- Πώς θα τη μάθω να κοιμάται χωρίς το στήθος;
- Στήθος-πιπίλα και επιστροφή στη δουλειά
Μητρικός Θηλασμός Fun page |
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού “Απανταχού θηλάζουσες“ |
Λίλα Μπίμπη, Παιδίατρος, IBCLC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com