Μπορώ να κάνω μαστογραφία ενώ θηλάζω;

Απαντά ο Παναγιώτης Χριστόπουλος
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD, MSc, PhD, IFEPAG
Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
www.παιδογυναικολογος.gr

Γεια σας,
διάβασα ότι μια γυναίκα πρέπει να κάνει μια μαστογραφία αναφοράς στην ηλικία των 35. Είμαι 34,5 χρονών, με ελεύθερο ιστορικό και ο μικρός μου γιος είναι 11 μηνών και θηλάζει, αρκετές φορές την ημέρα.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μπορώ και αν πρέπει να κάνω μαστογραφία. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, διάβασα πως η μαστογραφία μιας θηλάζουσας είναι δύσκολο να διαγνωστεί με ακρίβεια. Ισχύει κάτι τέτοιο; Επίσης υπάρχει και το ζήτημα της ακτινοβολίας. Μπορεί να είναι επιζήμια για το παιδί;

Σας ευχαριστώ.
Δάφνη Μ. Θεσσαλονίκη

13/12/2012

Αγαπητή φίλη,
Πραγματικά, σύμφωνα με τις οδηγίες σχεδόν όλων των Διεθνών Επιστημονικών Οργανισμών, συστήνεται μια μαστογραφία αναφοράς, στις γυναίκες χωρίς οικογενειακό ιστορικό, στην ηλικία των 35 ετών.

Όμως η ευκρίνεια της μαστογραφίας κατά την περίοδο του θηλασμού είναι μειωμένη, καθώς η παράγωγη γάλακτος δυσκολεύει τη διάγνωση. Καλό είναι λοιπόν, να κάνετε μια μαστογραφία, λίγο καιρό αφού ολοκληρώσετε το θηλασμό.

Η ηλικία των 35 δεν αποτελεί αυστηρό όριο. Είναι σύσταση. Έτσι, δεν υπάρχει λόγος για να σταματήσετε το θηλασμό. Μπορείτε να συνεχίσετε να θηλάζεται για όσο διάστημα επιθυμείτε και να κάνετε τη μαστογραφία σας μετά τη γαλουχία.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Διαβάστε ακόμη:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *