Επαναλαμβανόμενα επεισόδια μαστίτιδας

Απαντά η Λίλα Μπίμπη
Παιδίατρος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
www.paidiatros-info.gr

Καλησπέρα. Σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια που μου έχετε προσφέρει έως τώρα.

Δυστυχώς, σήμερα για τρίτη φορά κατά την περίοδο του θηλασμού της 10μηνης κόρης μου, εμφάνισα πυρετό, πόνο, πρήξιμο και ερυθρότητα σε σημείο του ενός μαστού.

Τις δύο προηγούμενες φορές ο γυναικολόγος και η παιδίατρος μου πρότειναν να πάρω ceclor 750 και ένα ponstan την ημέρα, μια και έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Την πρώτη φορά (30 μέρες από τη γέννηση του μωρού) η παιδίατρος με προέτρεψε να πάρω δύο κουτιά.

Την δεύτερη φορά που έπαθα μαστίτιδα ο γυναικολόγος με συμβούλεψε μόλις τελειώσω την αντιβίωση, να πάρω χάπια για να αποθηλάσω. Επειδή το θεωρώ λάθος, δεν πρόκειται να τον ξανασυμβουλευτώ, οπότε θα πάρω πάλι την ίδια αντιβίωση, αφού είναι Κυριακή και δεν μπορώ να επισκεφτώ κάποιο συνάδελφό του.

Γενικά, χωρίς να μου το έχει βεβαιώσει κάποιος ειδικός, θα έλεγα πως πάσχω από υπερπαραγωγή γάλατος. Ειδικά τους πρώτους μήνες, το στήθος μου έτρεχε συνεχώς γάλα. Από τότε που γέννησα δεν έχω αποχωριστεί ούτε στιγμή το σουτιέν και τα επιθέματα, τα οποία ακόμα και τώρα γεμίζουν γάλα κάποιες φορές.

Πάνω από 5 φορές έχει μπλοκάρει γάλα στο στήθος μου χωρίς να κάνω, όμως, πυρετό και το έχω αντιμετωπίσει με ζεστά επιθέματα, μαλάξεις και εξαγωγή του γάλατος. Τα ίδια έκανα και σήμερα τα ξημερώματα που άρχισα να πονάω, αλλά μάλλον δεν κατάφερα τίποτα.

Ιδιαίτερα, μετά την δεύτερη φορά που έπαθα μαστίτιδα είμαι όσο πιο προσεκτική μπορώ ώστε να μην παραμένει γάλα στο στήθος και να ξεκουράζομαι όσο γίνεται, για να μην φτάσω ξανά στο ίδιο σημείο.

Έχω αρχίσει να φοβάμαι πως όσο θηλάζω θα έχω το ίδιο πρόβλημα! Υπάρχει πράγματι περίπτωση να τα κάνω όλα σωστά και να είμαι καταδικασμένη να παθαίνω μαστίτιδες με μια μικρή αφορμή όσο θηλάζω;

Αυτή τη φορά π.χ. υποθέτω πως φταίει το ότι ενώ τις προηγούμενες μέρες έπινε περισσότερο γάλα από ότι συνήθως, εξαιτίας μια ίωσης που μόλις ξεπέρασε, το προηγούμενο βράδυ το μωρό δεν ξύπνησε για να φάει όπως κάνει σχεδόν πάντα.

Εκτός από το ότι αυτή η κατάσταση μου είναι πολύ δυσάρεστη, προβληματίζομαι για την επίδραση των αντιπυρετικών και των αντιβιώσεων στην κόρη μου. Είναι όντως πολυτιμότερος ο θηλασμός ακόμα και με το κόστος της εισαγωγής των ουσιών αυτών στον οργανισμό της τόσες φορές;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθεια.
Γεωργία., Κορυδαλλός

12/12/2012

Αγαπητή Γεωργία
Τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια μαστίτιδας οφείλονται κυρίως σε μη επαρκή απομάκρυνση του γάλακτος από το μαστό, είσοδο μικροβίων στο μαστό από ραγάδα ή μυκητίαση των θηλών, λανθασμένη σύλληψη της θηλής από το βρέφος, φραγμένους πόρους, κούραση, στρες, ανεπαρκή διατροφή της μητέρας.

Επίσης η μαστίτιδα που δεν έχει θεραπευτεί σωστά είτε λόγω λανθασμένης επιλογής αντιβιοτικού ή μικρής διάρκειας θεραπείας- κάτω των 10 ημερών – είναι πολύ πιθανό να υποτροπιάσει. Η υπερπαραγωγή γάλακτος είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου.

Φρόντιζε να αδειάζει καλά ο ένας μαστός και μετά να προσφέρεις το δεύτερο στο μωρό.  Να κάθεσαι άνετα με το μωρό, κοιλιά με κοιλιά, και να θηλάζει από τη θηλαία άλω ( το καφέ δέρμα ) και όχι τη θηλή μόνο, με το στόμα καλά ανοικτό και τα χείλη του γυρισμένα προς τα έξω.

Οι εναλλαγές στη στάση θηλασμού με το πιγούνι του μωρού να βλέπει προς τη φραγμένη περιοχή βοηθούν επίσης στο ομοιόμορφο άδειασμα του μαστού. Αν μετά ή μεταξύ των γευμάτων αισθάνεσαι το στήθος σου γεμάτο άδειασέ το με το χέρι ή το θήλαστρο, τόσο όσο να ανακουφιστείς. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που παραλείψεις κάποιο γεύμα.

Φρόντισε να  φοράς άνετα ρούχα, να μην πιέζεται παρατεταμένα ο μαστός από λουριά τσάντας, μπανέλες του σουτιέν, μάρσιππο, ζώνη αυτοκινήτου, ύπνο σε στάση μπρούμυτα κλπ.

Σε επαναλαμβανόμενες μαστίτιδες (πάνω από 3 επεισόδια)  πρέπει να γίνει καλλιέργεια γάλακτος και αντιβιόγραμμα συλλέγοντας το γάλα ως εξής: καθαρίζουμε καλά τη θηλή, αρχικά βγάζουμε λίγο γάλα με το χέρι και το πετάμε και μετά συλλέγουμε το γάλα σε αποστειρωμένο κυπελάκι προσέχοντας να μην ακουμπήσει ο μαστός το εσωτερικά τοιχώματα του δοχείου.

Αν η μαστίτιδα συμβαίνει διαρκώς στο ίδιο σημείο πρέπει  να αποκλειστεί υποκείμενη μάζα, οπότε επιβάλλεται να εξεταστείς από ειδικό σε θέματα μαστού .

Οι αντιβιώσεις που δίνονται για τη μαστίτιδα και τα αντιφλεγμονώδη δεν πειράζουν καθόλου το μωρό και δεν τίθεται θέμα διακοπής του θηλασμού λόγω αυτών των φαρμάκων ή λόγω μαστίτιδας.

Η ανάπτυξη και η διατροφική συμπεριφορά του μωρού σου είναι πολύ καλές για την ηλικία του.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Διαβάστε επίσης:

1 Σχόλιο

  1. Αγαπητή Γεωργία,
    η μαστίτιδα θεραπεύεται ομοιοπαθητικά σε μια δύο μέρες το πολύ χωρίς να χρειαζεται να πάρεις αντιβίωση.
    Στον πρώτο παιδί μου είχα πάθει κι εγω τρεις και τώρα στο δεύτερο έπαθα ξανά. Μέσα σε ενα 24ωρο ήμουν καλά χάρη στον ομοιοπαθητικό μου. Επειδή βλέπω είμαστε και γειτόνησσες μάθε ότι υπάρχει ομοιοπαθητικός και στον Κορυδαλλό οπότε σκέψου το 😉

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *