Ο μικρός “βρέχεται” συνέχεια στον παιδικό σταθμό

Ο μικρός “βρέχεται” συνέχεια στον παιδικό σταθμό

Απαντά η Μαρία Κουφονικολάκου
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Έχω ένα αγοράκι 3 ετών που πηγαίνει παιδικό σταθμό από πολύ μικρούλης γιατί εγώ εργάζομαι. Ο παιδικός του αρέσει, μαθαίνει πολλά τραγουδάκια και με μεγάλη χαρά μας τα τραγουδάει κάθε απόγευμα!!

Φέτος το καλοκαίρι βγάλαμε την παν χωρίς πολλές δυσκολίες και ειδικότερα το τελευταίο 3μηνο χωρίς καθόλου ατυχήματα… εκτός παιδικού… στον παιδικό σταθμό βρέχεται σχεδόν κάθε μέρα και το τελευταίο διάστημα δεν θέλει με τίποτα να πάει.

Μου λέει κάθε μέρα, μαμά εγώ κατουρήθηκα επάνω μου και η κυρία μου λέει καταλάθος… Εγώ τον ενθαρρύνω να μιλάει στη κυρία του, όπως και στη μαμά και να ζητάει τουαλέτα. Δεν έχω καταφέρει όμως τίποτα. Έχω κάνει συζητήσεις με την υπεύθυνη του παιδικού, δεν μπορούμε να βρούμε λύση. Tον πηγαίνουν μαζί με όλα τα παιδάκια συγκεκριμένη ώρα, τον ρωτάνε και λέει πάντα όχι, μετά βρέχεται…

Έχω την εντύπωση ότι πιέζεται ο μικρός μου και μπορεί να αισθάνεται άσχημα για αυτό. Δεν ξέρω τι να κάνω για να ξαναβρεί τη χαρά του ο μικρούλης μου στον παιδικό και να αρχίσει πάλι να περνάει καλά, όπως παλιά και όσο χαρούμενος είναι τα απογεύματα μαζί μου. Tι να κάνω, τι θα μπορούσα να συμβουλέψω το παιδί μου ή την παιδαγωγό του;

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας, η συμβουλή σας θα μου ήταν πολύτιμη!

Παρασκευή Μ., Λάρισα

02/11/2012

Αγαπητή Παρασκευή
“ατυχήματα” σαν κι αυτά, συμβαίνουν συχνά, όταν το παιδί αισθάνεται στρες – για διάφορους λόγους.

Ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζετε το θέμα, είναι πιθανό να εντείνει αυτό το στρες. Για να το πω απλά: εξαιτίας της ανησυχίας σας μήπως το παιδί βασανίζεται και δεν περνάει καλά στον παιδικό σταθμό, “ασχολείστε” περισσότερο ίσως απ΄ότι θα έπρεπε…

Η κατάσταση πιθανόν να βελτιωνόταν με μία συζήτηση, που θα αποενοχοποιούσε το παιδί και θα το διαβεβαίωνε για την αγάπη και την εκτίμησή σας ΠΑΡΟΛΟ που βρέχεται στο σχολείο.

Τελειώνοντας, θα βοηθούσε να του πείτε, ότι είστε σίγουρη ότι θα τα καταφέρει τελικά μόνος του και από τη στιγμή αυτή να πάψετε να ασχολείστε με το θέμα.

Να έχετε πάντα κατά νου, ότι για πιο ειδικούς χειρισμούς (πιο εξειδικευμένη αντιμετώπιση), που θα βοηθούσαν το παιδί σας ακόμη περισσότερο, δεν θα πρέπει να διστάζετε να απευθύνεστε σε ειδικούς.

Καλή συνέχεια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *