Φοβάμαι μήπως μου σταματάει η παραγωγή γάλακτος

Φοβάμαι μήπως μου σταματάει η παραγωγή γάλακτος

Μαία

Καλησπέρα.
Το μωρό μου είναι ακριβώς 16 ημερών. Γεννήθηκε 2320 κιλά και όταν φύγαμε από το μαιευτήριο ήταν 2040. Χτες που την ζύγισε ο γιατρός ήταν 2190. Επειδή δεν είχε πάρει το βάρος που έπρεπε ο γιατρός πρότεινε να της δίνουμε και ξένο γάλα μετά από κάθε θηλασμό.

Την τρίτη μέρα μετά τον τοκετό είχαν πρηστεί οι αδένες στο στήθος μου σε υπερβολικό βαθμό, τόσο ώστε να με κρατήσουν μια μέρα επιπλέον. Μια μαία μου έβγαζε το γάλα ολόκληρη τη μέρα με θήλαστρο προκειμένου να ξεπρηστεί το στήθος μου. Ήταν πολύ επώδυνο. Από την επόμενη κιόλας μέρα ήμουν καλύτερα, είχα πολύ γάλα και θήλαζα το μωρό μου αποκλειστικά.

Να σημειώσω ότι μέχρι την τρίτη μέρα τα κακά του μωρού ήταν πράσινα (δηλαδή όπως μας είπε ο παιδίατρος δεν τρεφόταν καλά), οπότε πρότεινε να δώσουμε και ξένο. Πήρε λοιπόν ένα γεύμα ξένο. Έπειτα τα κακά του από την επόμενη κιόλας μέρα ήταν κίτρινα. Για 2 μέρες μετά που βγήκα από το μαιευτήριο (δηλαδή την 6η και 7η μέρα μετά τον τοκετό) έβγαζα το γάλα με θήλαστρο, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού από 1-2 φορές τη μέρα ώστε να αποσυμφορείται το στήθος. Μετά σταμάτησα από μόνη μου φοβούμενη απογαλακτισμό.

Την πρώτη βδομάδα είχα πάρα πολύ γάλα και θήλαζα αποκλειστικά ανά 3ωρο, όμως το μωρό ήταν συνέχεια σε λήθαργο και κάθε φορά ήθελα πάνω από μισή ώρα να το ξυπνήσω για να φάει και για να φάει γινόταν αγώνας δρόμου. Δεν καταλάβαινε ούτε από ερεθίσματα στα αυτάκια, στο μάγουλο, στα πόδια, τίποτα. όμως τα καταφέρναμε, και εν τέλει θήλαζε για ώρα (από 30′- μιάμιση ώρα).

Έπειτα άρχισε να αλλάζει συμπεριφορά το μωρό. Ναι μεν τώρα ξυπνάει λίγο πιο εύκολα (μόνη της δεν ξυπνάει για να φάει και πάλι χρειάζεται αρκετά ερεθίσματα για να ξυπνήσει), συνεχίζει να μένει πολύ ώρα στο στήθος (πλέον μένει μέχρι και 2 ώρες), όμως δεν την παίρνει ο ύπνος στο στήθος όπως πριν, κι αν τη βάλω στο κρεββάτι της αρχίζει και κλαίει μέχρι να την ξαναβάλω στο στήθος. Μέχρι και πριν 3 μέρες, την ξαναέβαζα στο στήθος και συνέχιζε το γεύμα της μέχρι που στο τέλος αποκοιμιόταν.

Τώρα και μια βδομάδα, αυτό δεν συμβαίνει. συνεχίζει και πιπιλίζει, μέχρι που μετά από λίγο βάζει τα κλάματα. Συνεχίζει να θηλάζει για κανένα λεπτό και μετά ξαναβάζει τα κλάματα. και συνεχίζεται αυτό. μου είπαν λοιπόν ότι το μωρό δεν χορταίνει και να του δώσω συμπλήρωμα.

Την 8η, 9η και 10η μέρα λοιπόν μετά τον τοκετό, μετά από κάθε γεύμα που έβλεπα το μωρό ανήσυχο, της έδινα περίπου 10 με 20 γραμμάρια από δικό μου γάλα που είχα βγάλει νωρίτερα με το θήλαστρο, προκειμένου να αποφύγω το ξένο.

Τώρα και 3 μέρες όμως παρατηρώ ότι το γάλα μου δεν έχει τόσο μεγάλη ροή όσο πριν, ειδικά το δεξί μου στήθος (το οποίο τώρα δεν το θέλει η μικρή και με το που την βάλω μετά από λίγο αρχίζει τα κλάματα, σταματάει, μετά ξαναρχίζει, ώσπου αναγκάζομαι και την ξαναβάζω στο άλλο), η μικρή δεν χορταίνει με τίποτα, σε σημείο που πρέπει να της δώσω μετά το θηλασμό ο οποίος κρατάει από 1 ώρα έως και 2 ώρες, και ξένο γάλα για να χορτάσει (μπορεί να πιει και 40 γραμμάρια).

Αυτό δεν συνέβαινε σε κάθε γεύμα, αλλά σίγουρα 3 φορές τη μέρα, μέχρι χτες τουλάχιστον που είπε ο γιατρός να αυξήσουμε το ξένο γάλα. Τώρα την βάζω στο στήθος, που συνήθως δεν ρουφάει και κλαίει, και από ότι έχω δει δεν βγάζει γάλα πάντα, την αφήνω εκεί μέχρι που πλέον το κλάμα της έχει γίνει πολύ γοερό και την λυπάμαι, και μετά της δίνω το μπιμπερό και πίνει ξένο.

Να σας πω ότι ακόμα θηλάζω ανα 3ωρο απλά από χτες δεν την ξυπνάμε τη νύχτα (σύμφωνα με οδηγία του γιατρού). Δεν βγάζω δικό μου γάλα να της δώσω, γιατί φοβάμαι μην γίνει απογαλακτισμός.

Η μικρή από χτες που αυξήσαμε το ξένο γάλα δείχνει να μην θέλει τη θηλή, δεν ρουφάει το στήθος, αλλά ρουφάει το μπιμπερό, 2 φορές αναγκάστηκα και της έδωσα μόνο ξένο γιατί δεν μπορούσα να την ξυπνήσω με τίποτα (ακόμα και μετά που την έπλυνα και την άλλαξα). Τα κακά της μικρής παρόλα αυτά είναι κίτρινα.

Να σας πω επίσης ότι θηλάζω με θηλές σιλικόνης γιατί έχω μικρή θηλή και δεν μπορεί να την πιάσει το μωρό, η οποία κατά τη διάρκεια του θηλασμού πολλές φορές γλιστράει από το γάλα και φεύγει από τη θέση της, πράγμα που εκνευρίζει το μωρό και κλαίει. Επίσης φοβάμαι μήπως παίρνει και αέρα από κει γιατί μετά από κάθε γεύμα, η μικρή έχει λόξυγγα.

Είμαι πραγματικά απογοητευμένη. Δεν ξέρω τι να κάνω. Φοβάμαι μήπως μου σταματάει η παραγωγή γάλακτος. Ομολογώ ότι δεν τρώω περισσότερο από πριν, όμως τρώω υγιεινά (κρέας ή ψάρι, λαχανικά, φρούτα, δημητριακά σε κανονικές ποσότητες) και πίνω πάρα πολλά υγρά. δεν προλαβαίνω να φάω περισσότερο.

Μήπως φταίει αυτό; μήπως κάνω κάτι λάθος με το θηλασμό; μου κόβεται το γάλα; υπάρχει τρόπος να επαναφέρω τη μικρή στο στήθος και να αυξήσω την παραγωγή γάλακτος χωρίς να υπάρξει πρόβλημα με το βάρος της;

Να αναφέρω επίσης ότι γεννήσαμε νωρίτερα με τεχνητές οδύνες διότι το μωρό παρουσίαζε πρόβλημα στην ανάπτυξη από τον 7ο μήνα. Ήταν στα κατώτερα φυσιολογικά και κάπου στον 7ο μήνα έμεινε για λίγο στάσιμο. Μετά συνέχισε η ανάπτυξη στα κατώτερα φυσιολογικά πάλι. εικάζουμε ότι ίσως να οφείλεται στο ότι ο ομφάλιος λώρος ήταν πολύ λεπτός και δεν μπορούσε να τραφεί επαρκώς, κι αυτό φάνηκε μετά που γέννησα.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Φιλικά
Κατερίνα Ψ., Ηράκλειο Κρήτης

10/10/2012
Καλησπέρα σας
με βάση τα στοιχεία που μου δίδονται μπορώ να πω τα εξής: Το μωρό την 15η μέρα γέννησης του ήταν 2190 δεν έχει ανακτήσει το βάρος γέννησης. Αυτό θέλει:

  • Συχνά γεύματα ανά 2-3ωρο και την νύχτα (κατά την διάρκεια της νύχτας τα επίπεδα προλακτίνης αυξάνονται με τον θηλασμό γι’ αυτό είναι απαραίτητος αυτός ο τρόπος)
  • Μετά τον θηλασμό με θηλές σιλικόνης είναι αναγκαία η άντληση με θήλαστρο (οι θηλές σιλικόνης δεν κάνουν επαρκές ερέθισμα στη άλω)
  • Το αντλούμενο γάλα να δίδεται ως συμπλήρωμα με κούπα ή σύριγγα ή κουτάλι ή μπιμπερό
  • Παρακολουθούμε τις κενώσεις και τα ούρα
  • Παρακολουθούμε το βάρος

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *