Αίσθημα κούρασης και τριχόπτωση κατά το θηλασμό

Αίσθημα κούρασης και τριχόπτωση κατά το θηλασμό

Απαντά η Λίλα Μπίμπη
Παιδίατρος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
www.paidiatros-info.gr

Η μικρή μου είναι 9 μηνών και θηλάζει αποκλειστικά από την πρώτη ώρα της ζωής της. Τον Μάιο που ήταν 4 μηνών είδαμε πράσινες κενώσεις και αίμα στα κακά της και υποψιαστήκαμε αλλεργία στα γαλακτοκομικά. Ξεκίνησα αποχή από τα γαλακτοκομικά και τα σημάδια σταμάτησαν.

Από τον 6 μήνα και μετά βάλαμε και τις στέρεες τροφές στην διατροφή της μικρής. Λόγο όμως το ότι τα γαλακτοκομικά είναι μεγάλη ομάδα τροφών και εγώ δεν τα τρώω από τον Μάιο έχω χάσει πολλά κιλά. Τον τελευταίο καιρό νοιώθω και πολύ κουρασμένη και έχω και πολύ τριχόπτωση.

Προσπαθώ πολύ να έχω μια πλήρη διατροφή για να καλύψω το κενό στην διατροφή μου. Μήπως όμως ήρθε η στιγμή να πάρω κανένα συμπλήρωμα διατροφής; Και αν ναι τί μπορώ να πάρω για να μην έχει επίδραση στον θηλασμό και στο μωρό;

Ευχαριστώ πολύ
Σόνια Λ., Κατερίνη

19/10/2012

Αγαπητή Σόνια,
Η τριχόπτωση είναι συνηθισμένη μετά τον τοκετό και οφείλεται στις φυσιολογικές ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μετά την εγκυμοσύνη.  Ξεκινάει περίπου στον τρίτο μήνα μετά τον τοκετό και μπορεί να κρατήσει από εβδομάδες μέχρι και 6 μήνες.  Μετά από αυτό το διάστημα η τριχοφυΐα επανέρχεται από μόνη της στα προ της εγκυμοσύνης επίπεδα. Δε χρειάζεται κάποια ειδική θεραπεία.

Αν αισθάνεσαι πολύ  εξαντλημένη και έχεις υπερβολική τριχόπτωση, να αποκλειστούν αίτια όπως πάθηση του θυρεοειδούς και σιδηροπενική αναιμία.

Τα συνήθη πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής γενικά δεν αντενδείκνυνται στο θηλασμό.

Αφού ακολουθείς ειδική διατροφή με πλήρη αποκλεισμό γαλακτοκομικών θα σου πρότεινα να συμβουλευτείς διατροφολόγο, ο οποίος θα σου υποδείξει πως  να καλύπτεις τις ανάγκες σου σε ασβέστιο, βιταμίνες και μέταλλα από άλλες τροφές ή με κάποιο συμπλήρωμα.

Η πρόσληψη βάρους του μωρού σου είναι απολύτως φυσιολογική όπως επίσης και η διατροφική του συμπεριφορά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *