Συγχαρητήρια για το site σας και την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρετε σε εμάς και τα παιδάκια μας.
Η 6 μηνών μπέμπα μου έχει περάσει τις περισσότερες μέρες της μέχρι τώρα ζωής της ως εξής: κοιμάται εννιά ώρες περίπου τη νύχτα, διακοπτόμενα για να θηλάσει από μία έως τρεις φορές, και κατά τη διάρκεια της μέρας, τρία ή τέσσερα σπαστά μισάωρα ή και λιγότερο.
Από τον 3ο μήνα και μετά άρχισαν να καθυστερούν οι κενώσεις της. Από εκεί που ήταν καθημερινές, σταδιακά φτάσαμε στη μία φορά κάθε 6 μέρες περίπου και, αν και δεν είναι δυσκοίλια, πιστεύω ότι μετά την τέταρτη μέρα αισθάνεται δυσφορία μετά τον θηλασμό (έχει αέρια και την βλέπω να ζορίζεται και μετά γκρινιάζει). Επίσης η παιδίατρος διαπίστωσε ατοπική δερματίτιδα σε μικρή κλίμακα, για την οποία χρησιμοποιούμε ειδική κρεμά.Τέλος, με είχε ανησυχήσει το γεγονός ότι, πολλές φορές κατά τη διάρκεια του θηλασμού, η μπέμπα κοκκίνιζε κατά τόπους και στα σημεία που κοκκίνιζε έβγαζε σπυράκια. Από εκείνη τη στιγμή και μετά άρχιζε το δύσκολο: γκρίνια διακοπτόμενη από γοερό κλάμα, άρνηση να φάει, άρνηση να κοιμηθεί. Μέτα από λίγο ησύχαζε και κατόπιν υποχωρούσαν και οι κοκκινίλες. Η παιδίατρος της με ρώτησε για τη διατροφή μου και μου ζήτησε να απέχω από ξηρούς καρπούς τους οποίους κατανάλωνα καθημερινά, λόγω πιθανής αλλεργικής.
Πριν λίγες μέρες η γιατρός της μας είπε να ξεκινήσουμε την εισαγωγή στερεών τροφών με ρυζάλευρο. Αφού ετοιμάσαμε την κρέμα (ρυζάλευρο με βανίλια και βιολογικό γάλα) της δώσαμε 3-4 κουταλιές και μετά στήθος. Μέτα από ελάχιστη ώρα η μπέμπα έβγαλε της προαναφερθείσες κοκκινίλες και άρχισε τη γκρίνια. Μέτα από λίγη ώρα ξαφνικά το κλάμα της έγινε βραχνό και η συμπεριφορά της άλλαξε τελείως. Ανησύχησα -πιο πολύ από την αλλαγή διάθεσης- και την πήρα αγκαλιά γιατί δεν μπορούσα να καταλάβω τι συμβαίνει.
Τέλος και μετά από δέκα περίπου λεπτά -είχε ήδη περάσει μία ώρα από το φαγητό της- πρήστηκε ο λαιμός της, τα αφτιά της και έβγαλε τις ίδιες κοκκινίλες στις μασχάλες και ψηλά στους μηρούς. Πήρα αμέσως την παιδίατρο και μετά από λίγες σταγόνες αντισταμινικά σιροπιού την μεταφέραμε άμεσα στο νοσοκομείο όπου και παραμείναμε προληπτικά 24 ώρες.
Κατά την εξέταση της εκεί οι γιατροί -όλοι αν δε με απατά η μνήμη μου- κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έφταιξε η διατροφή μου εκείνη μέρα (παστέλι για πρωινό και ψάρια μεσημεριανό) διότι αποτελούνταν από δυο αλλεργιογόνες τροφές (ψάρι είχα ξαναφάει αλλά όχι την ίδια μέρα που είχα καταναλώσει ξηρούς καρπούς) και για 24 ώρες μου απαγόρευσαν τον θηλασμό.
Σε σχετική μου ερώτηση, σχεδόν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να οφείλεται στην κρέμα ή το γάλα που αυτή περιείχε καθότι η μπέμπα μέχρι τον 2ο μήνα, είχε πιει 7-8 φορές συμπληρωματικό ξένου γάλατος από από 20-40 ml (μετά άλλαξα παιδίατρο και ανακάλυψα το site σας).
Στο νοσοκομειακό η μπέμπα ήπιε με δυσκολία- αντιαλλεργικό γάλα και έφτυσε δύο από τις τρεις δόσεις φάρμακου που μας χορήγησαν. Η ηρεμία της και ο ύπνος που έριξε στο νοσοκομείο με τη χορήγηση του ξένου γάλατος πραγματικά με προβλημάτισε…
Μέτα από συμβουλή της παιδιάτρου μας αναβάλλουμε την κρεμούλα, συνεχίζουμε κανονικά τον θηλασμό και τελώ υπό αυστηρή δίαιτα αποφυγής αλλεργιογόνων τροφών. Η μπέμπα έτσι είναι καλά και πιο ήρεμη από πότε!! για πόσο όμως;
Θα μπορούσατε να μου δώσετε μια γνώμη για το τι μπορώ να κάνω; Υπάρχει περίπτωση η εν γένει συμπεριφορά της (γκρίνια- λίγος ύπνος- νευρικότητα) και οι καθυστερούμενες κενώσεις να οφείλονται στην αλλεργία; Είναι η διακοπή θηλασμού λύση σε τέτοιες περιπτώσεις; Υπάρχει κάποιος τρόπος να βρω τι την πειράζει;
Αντριάνα Λ., Αθήνα
Αγαπητή Αντριάνα, συγχαρητήρια που τα κατάφερες τόσο καλά.
Ξεκινώ να απαντώ ανάποδα, από το τελευταίο ερώτημα. Στην ηλικία που είναι το μωρό σου δεν υπάρχουν αξιόπιστα τεστ για να διαπιστωθεί το σε ποιες τροφές είναι αλλεργικό το μωρό και η μόνη μέθοδος είναι οι δοκιμές που κάνεις εσύ η ίδια.
Η διακοπή του θηλασμού σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να βάλει σε κίνδυνο και την υγεία και την ανάπτυξη του μωρού. Το μωρό σου αναπτύσσεται πολύ καλά με τον αποκλειστικό θηλασμό. Το να στερήσεις από το μωρό αυτό που μέχρι τώρα διασφάλισε τόσο καλή ανάπτυξη, είναι το λιγότερο παράλογο και φυσικά δεν στηρίζεται από καμία επιστημονική τεκμηρίωση.
Η γκρίνια, ο λίγος ύπνος, η ανησυχία μπορεί να οφείλονται σε αλλεργία.
Τι μπορείτε να κάνετε:
α) Οι γενικές οδηγίες από όλους τους επίσημους φορείς είναι αποκλειστικός θηλασμός μέχρι τον 6ο μήνα και εισαγωγή στερεών τροφών ΜΕΤΑ τον 6ο μήνα και θα ήταν καλό να το ακολουθήσετε. Θεωρώ ότι η εισαγωγή των στερεών έγινε πρόωρα για το συγκεκριμένο μωρό. Μέχρι τώρα δεν έχει τεκμηριωθεί ούτε η αναγκαιότητα των συσκευασμένων τροφών, ούτε η ασφάλειά του.
β) Περίπου το 50% των μωρών που παρουσιάζουν αλλεργική αντίδραση, την παρουσιάζουν στο αγελαδινό γάλα, άρα υπάρχουν 50% πιθανότητες να φταίει αυτό και 50% πιθανότητες να φταίει οποιαδήποτε άλλη τροφή.
Η ενοχοποίηση του ψαριού και του σουσαμιού, μπορεί να δικαιολογείται γενικά γιατί και τα δύο είναι αρκετά αλλεργιογόνες τροφές, όμως η ποσότητα αγελαδινού γάλακτος που πήρε το μωρό με τη κρέμα που έφαγε το ίδιο, είναι πολύ μεγαλύτερη από τις ελάχιστες πρωτεΐνες που πέρασαν από το δικό σου γάλα και άρα οι πιθανότητες να φταίει αυτό είναι πολύ μεγαλύτερες.
γ) Το ότι προσπάθησαν να ενοχοποιήσουν το θηλασμό, δεν είναι κάτι που μας ξενίζει στα ελληνικά δεδομένα. Τα ποσοστά θηλασμού μιλάνε μόνα τους, το ίδιο και οι πωλήσεις ειδικών γαλάτων που είναι ασυνήθιστα υψηλές. Αναζητήστε κάποιον αξιόπιστο παιδοαλλεργιολόγο.
δ) Οι αλλεργικές αντιδράσεις (όπως η ατοπική δερματίτιδα) είναι καλό να διερευνώνται και αν υπάρχει συσχέτιση με τροφές, να αντιμετωπίζονται ανάλογα και όχι μόνο τοπικά.
Καλή συνέχεια
Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“
Αγλαΐα Παπαδήμα, Δασολόγος, Πρώην IBCLC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com