Έχω εξαντληθεί σωματικά και ψυχολογικά με τα βραδινά ξυπνήματα του μωρού

Έχω εξαντληθεί σωματικά και ψυχολογικά με τα βραδινά ξυπνήματα του μωρού

Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια-Οργονοθεραπεύτρια
Βοηθός Μητρότητας-Τοκετού και λοχείας (Doula)
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Σύμβουλος Περιγεννητικής Αγωγής-Lamaze

Έχω ένα αγοράκι 11 μηνών το οποίο θηλάζω αποκλειστικά. Απολαμβάνουμε κι οι δυο μας τον αποκλειστικό θηλασμό αν εξαιρέσουμε τον βραδινό ύπνο.

Την ώρα που είναι να πάει για ύπνο ξαπλώνουμε μαζί και τον παίρνει ο ύπνος θηλάζοντας. Μόλις αποκοιμηθεί τον βάζω στο κρεβάτι του. Από εκείνη τη στιγμή περνάω πολύ δύσκολες ώρες.

Μπορεί να ξυπνήσει αμέσως ή το πολύ μετά πο μισή ώρα και κλαίει με λυγμούς, οπότε ξαπλώνουμε πάλι μαζί και τον ξαναπαίρνει ο ύπνος θηλάζοντας. Αυτό μπορεί να γίνει άπειρες φορές οπότε κάποια στιγμή τον παίρνω στο δικό μας κρεβάτι και κοιμόμαστε μαζί. Κατά τη διάρκεια της νύχτας όποτε ξυπνήσει θέλει να τον βάλω πάλι στο στήθος μου για να ξανακοιμηθεί.

Το ότι κοιμάται μαζί μας από κάποια ώρα και μετά δεν μ’ ενοχλεί τόσο, όσο ότι δεν μπορεί να κοιμηθεί καθόλου μόνος του στο κρεβάτι του. Δεν είναι δυνατό να ξαπλώνω μαζί του από τις 9 η ώρα το βράδυ!

Γνωρίζω, απ΄όσο έχω διαβάσει σχετικά, ότι ο θηλασμός κάνει το μωρό να αισθάνεται περισσότερο δεμένο με τη μητέρα του, ότι είναι πολύ θρεπτικός ο βραδινός θηλασμός, ότι δεν είναι απαραίτητα κακό το co-sleeping, ότι ίσως αισθάνεται άγχος αποχωρισμού. Όμως αυτή του η εξάρτηση και το ακανόνιστο πρόγραμμα του μ’ έχει εξαντλήσει σωματικά και ψυχολογικά.

Δεν έχω καθόλου χρόνο (ούτε αυτές τις 2-3 ώρες που έχουν οι περισσότερες μανούλες μόλις κοιμηθούν τα παιδιά τους) όχι μόνο για προσωπικές μου ενασχολήσεις αλλά ούτε για να κοιμηθώ.

Ανησυχώ μήπως η σωματική και ψυχολογική κούραση και κυρίως η έλλειψη ύπνου επηρεάσει και την γαλακτοφορία. Φυσικά ούτε λόγος να τον αφήσω σε άλλον για να πάω για μια βραδινή βόλτα.

Είναι κρίμα να σταματήσω τον αποκλειστικό θηλασμό αφού και οι δυο μας τον απολαμβάνουμε όμως αισθάνομαι ότι αυτή η βραδινή του εξάρτηση με κάνει να φτάνω στα όριά μου και δεν ξέρω πως να το χειριστώ.

Αναρωτιέμαι μήπως θα βοηθούσε αν πήγαινε ο σύζυγός μου να τον καθησυχάζει κάθε φορά που ξυπνάει για να νιώσει ότι δεν είναι μόνος του και να σταματήσει να ζητάει συνεχώς το στήθος μου για να τον ξαναπάρει ο ύπνος. Φυσικά αυτό συνεπάγεται ότι για κάποια ώρα θα πρέπει να τον αφήσουμε να κλάψει.

Ανεξάρτητα από εμένα αναρωτιέμαι μήπως θα ήταν καλό και για το ίδιο το παιδί να έχει κάποιο πρόγραμμα και κανόνες στις ώρες του θηλασμού.

Η βοήθειά σας μου είναι πέρα από πολύτιμη προκειμένου να μη σταματήσω τον αποκλειστικό θηλασμό που τόσο απολαμβάνουμε!

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Ελευθερία Μ.Ηράκλειο Κρήτης

20/09/2012
Αγαπητή Ελευθερία,
συνήθως όταν πλησιάζει ο πρώτος χρόνος της ζωής του μωρού στο κλείσιμο και λίγο, μετά η κούραση των γονιών και κυρίως φυσικά της μανούλας φτάνει στην κορύφωσή της και αρχίζει σταδιακά να υποχωρεί μετά τον ενάμιση και κυρίως μετά το δεύτερο χρόνο της ζωής του παιδιού, όπου πλέον έχουν εγκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό οι καινούριες ισορροπίες και το μοντέλο του ύπνου των παιδιών αρχίζει να μοιάζει πολύ σε αυτό των ενηλίκων .Οι έρευνες δείχνουν πως αυτά ισχύουν και για τα μωρά που δεν θηλάζουν.

Δεν μου αναφέρεις καθόλου αν εργάζεσαι ή όχι. Αν δεν εργάζεσαι προσπάθησε να κλέβεις ύπνο κατά την διάρκεια της μέρας, ξέχνα την τελειότητα στο σπίτι ζήτα βοήθεια από φίλους συγγενείς ή και μια βοηθό -αν υπάρχει οικονομική άνεση- για το νοικοκυριό, πρόσεχε την διατροφή σου και έχε επαφή με ανθρώπους που σε κάνουν να νιώθεις όμορφα, προκειμένου να ανακτάς δυνάμεις και ενέργεια. Αν εργάζεσαι έχε τους ίδιους στόχους και επιπλέον μην περιμένεις να αποδίδεις στην δουλειά σου για κάποιο διάστημα όπως απέδιδες πριν το παιδάκι. Θα ξαναέρθει εκείνη η περίοδος αν σου λείπει μην ανησυχείς.

Άσε το παιδάκι σου να κοιμάται στο κρεβάτι σας, αρκεί να είναι ικανοποιητικά φαρδύ για να βολεύεστε και οι τρεις, και ακολούθα τους ρυθμούς του, σε αυτή την ηλικία η “εξάρτηση” είναι φυσιολογική εκδήλωση και όσο πληρέστερα ικανοποιηθεί τόσο πιο ανεξάρτητο θα γίνει το παιδάκι σου αργότερα και πιο σύντομα.

Πριν να απομακρύνεις τη θηλή από το στοματάκι του, όταν το αγοράκι σου σταματά το θηλασμό περίμενε γύρω στα 15 λεπτά μέχρι να βυθιστεί στον ύπνο, αν απομακρυνθείς πριν από αυτό το πιο πιθανό είναι να μισοξυπνήσει και να σε αναζητήσει προκειμένου να χαλαρώσει για να κοιμηθεί.

‘Οταν κοιμηθεί νωρίς στο κρεβάτι σου μπορείς να αφήσεις δίπλα του μια μπλούζα σου που έχει την μυρωδιά σου για να σε νοιώθει κοντά του και να μην χρειάζεται να βρίσκεσαι και εσύ τόσο νωρίς στο κρεβάτι μαζί του.

Μην ανησυχείς για το αν θα “στερέψει το γάλα σου” δεν υπάρχει πλέον πιθανότητα καθώς στον 11 μήνα ο θηλασμός έχει πια εδραιωθεί .

Σε αυτή την ηλικία είναι δύσκολο να ανταποκριθεί στον μπαμπά την νύχτα όταν ξυπνά, αν και μπορείτε να το δοκιμάσετε χωρίς όμως να προσπαθήσετε να του το επιβάλετε. Έχε στο νου πως όσο περισσότερο διαθέσιμη είσαι τώρα τόσο λιγότερο θα σε χρειάζεται αργότερα και αυτό το αργότερα μπορεί αν είναι μετά από 2-3 μήνες όχι μακρυά!

Ίσως επίσης, να χρειάζεται να θηλάζει πιο συχνά την ημέρα ακόμη κι αν ο ίδιος δεν το ζητάει εμφανώς μπορείς να του προσφέρεις το στήθος και αυτό να τον ικανοποιεί ώστε να μην το ζητάει τόσο συχνά το βραδάκι.

Καλή επιτυχία

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

1 Σχόλιο

  1. Κουράγιο και υπομονή, αν βοηθάει καθόλου η συμπαράσταση, περνάω τα ίδια ακριβώς! Ακριβώς τα ίδια όμως! Ελπίζω ότι σύντομα θα καταφέρνει να κοιμάται μόνος του και περισσότερη ώρα. Κάνε υπομονή, αξίζει!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *