
Εδώ και δέκα ημέρες περίπου κατά τη διάρκεια όλων των θηλασμών ο μικρός μου δεν μένει στο στήθος παρά για ελάχιστα λεπτά (το πολύ 5). Ο συνήθης χρόνος του μέχρι να χορτάσει είναι συνήθως 10 λεπτά και ζητά και τα δύο στήθη.
Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι δεν σταματά ήρεμα το θηλασμό αλλά ξεκινά να με κλωτσάει και να με χτυπάει, να κλαίει, να στρέφει το σώμα του τελείως αντίστροφα από τη μέση και επάνω και να το τεντώνει σαν τόξο.
Επίσης καθώς απομακρύνεται απότομα δεν αφήνει τη θηλή με αποτέλεσμα να με τραυματίζει. Αφού τα κάνει αυτά δεν χορταίνει. Αν τον αλλάξω στήθος συνεχίζει για ελάχιστα λεπτά πάλι το θηλασμό και μετά ξανά τα ίδια ενώ συχνά χρειάζεται και συμπλήρωμα. Μόνο αν τύχει και ξυπνήσει μέσα στη νύχτα είναι ήρεμος και θηλάζει περίπου για 20 λεπτά η μόλις ξυπνήσει το πρωί.Θα ήθελα αν μπορείτε να με βοηθήσετε να βρω τι του συμβαίνει; Σας επισημαίνω τα εξής: γάλα έχω πολύ, δεν στάζει απλά, πετιέται. Δόντια δεν βγάζει ακόμα. Δεν πονάει γιατί τυχαίνει φορές να αρχίζει να γελάει μόλις απομακρυνθεί. Προσέχω πάντα τη θέση του να είναι σε πιο ψηλό σημείο το κεφάλι του. Πραγματικά είμαι σε απόγνωση καθώς τρέμω την ώρα του επόμενου θηλασμού.
Βασιλική Π., Αθήνα
Από τις ζυγίσεις του μωρού φαίνεται ότι έχεις πολύ γάλα, συγχαρητήρια που τα κατάφερες τόσο καλά.
Για τη συμπεριφορά του μωρού, θα πρέπει να καταλάβουμε αν αυτή οφείλεται σε ΓΟΠ (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) ή σε έντονο αντανακλαστικό της καθόλου του γάλακτος.
Θα ήθελα μερικές επιπλέον πληροφορίες:
- Το συμπλήρωμα που παίρνει το μωρό είναι το γάλα που αντλείς ή είναι και ξένο γάλα;
- Σε ποιες στάσεις φαίνεται να θηλάζει το μωρό πιο άνετα;
- Το μωρό έχει κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα;
-ξηροδερμία
-ατοπική δερματίτιδα
-έκζεμα
-πράσινες κενώσεις
-βλέννες στις κενώσεις
-αίμα στις κενώσεις
-υπερβολική ανησυχία ή/και γκρίνια τις ώρες που ΔΕΝ τρώει
Σας ευχαριστώ για το άμεσο ενδιαφέρον σας.
Σας λέω λοιπόν συμπληρωματικά τα εξής: Το συμπλήρωμα που του δίνω είναι ξένο καθώς το δικό μου το αντλώ για τράπεζα.Δεν υπάρχει κάποια στάση θηλασμού που να παρατηρώ διαφορά, πιο πολύ έχει να κάνει η ώρα θηλασμού (μέσα στην νύχτα ή νωρίς το πρωί είναι πάντα ήσυχος και αποκοιμιέται στο στήθος).
Όσο για τα υπόλοιπα ερωτήματα στις κενώσεις τον τελευταίο καιρό είναι όντως το χρώμα λίγο πιο πράσινο συνήθως σε σχέση με παλιότερα (ήταν πάντα μουσταρδί ) και έχει συνήθως βλέννες.
Επίσης στην δεξιά μηρογεννητική πτυχή όπως και στην βάση του κόκκυγα εντός της πτυχής των γλουτών έχει κάποιου είδους ξηροδερμία που μάλλον περισσότερο με υπερκεράτωση μοιάζει, δεν τον ενοχλεί και ο παιδίατρος συνέστησε να μην παρέμβουμε αλλά πρότεινε να σκουπίζουμε την περιοχή απλώς ταμποναριστά. Στην μηρογεννητική πτυχή το είχε από το μαιευτήριο ενώ η άλλη εμφανίστηκε πριν δύο μήνες περίπου.
Τέλος ιδιαίτερη ανησυχία τις υπόλοιπες ώρες δεν έχει , ίσως μόνο τις τελευταίες ημέρες το βράδυ αφού έχει φάει και μέχρι να καταφέρει να κοιμηθεί.
Και πάλι ευχαριστώ
Aγαπητή Βασιλική,
Η ξηροδερμία, το πράσινο χρώμα των κενώσεων και κυρίως οι βλέννες είναι ενδείξεις πιθανής αλλεργίας. Αυτή μπορεί να συνδέεται με ΓΟΠ, η οποία μπορεί να είναι σιωπηλή.
Σιωπηλή χαρακτηρίζεται η ΓΟΠ κατά την οποία επιστρέφει γαστρικό περιεχόμενο από το στομάχι στον οισοφάγο, αλλά δεν παρατηρείται αναγωγή. Αυτή η επιστροφή γαστρικού περιεχομένου, μπορεί να προκαλέσει οισοφαγίτιδα η οποία μπορεί να σημαίνει: πόνο, άρνηση του μωρού να θηλάσει, περιορισμό του θηλασμού, τέντωμα του σώματος του παιδιού σαν τόξο προς τα πίσω, λίγο μετά την έναρξη του θηλασμού.
Θα ήταν καλό να εκτιμηθεί η κατάσταση από έναν παιδογαστρεντερολόγο με εμπειρία σε μωρά που θηλάζουν και αυτός ίσως σας προτείνει έναν υπέρηχο, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει παλινδρόμηση.
Γενικά: η πρόωρη έκθεση του μωρού στο αγελαδινό γάλα αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης αλλεργίας σε αυτό. Θα ήταν καλύτερα το μωρό να θηλάζει αποκλειστικά και να μην παίρνει ξένο γάλα. Η τράπεζα γάλακτος δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος του αποκλειστικού θηλασμού. Το αντλημένο γάλα θα πρέπει να χρησιμοποιείται άμεσα για τη σίτιση του μωρού ή -αν υπάρχει δυνατότητα- να μην αντλείτε καθόλου γάλα και να θηλάζετε αποκλειστικά.
Θα ήταν καλό να επισκεφθείτε κάποιον έμπειρο σύμβουλο γαλουχίας για να εκτιμήσει από κοντά το θηλασμό και να σας δώσει εξειδικευμένες για την περίπτωσή σας οδηγίες.
Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“
- Απομακρύνεται απότομα από το στήθος κλαίγοντας
- Τι είναι γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ);
- Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση στα βρέφη: Πρακτικές οδηγίες για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση
- Οι εκδηλώσεις της αλλεργίας σε τροφές
![]() |
Μητρικός Θηλασμός Fun page |
![]() |
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού “Απανταχού θηλάζουσες“ |
Αγλαΐα Παπαδήμα, Δασολόγος, Πρώην IBCLC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com