Το μωρό δεν έχει αίσθημα κορεσμού

Παιδίατρος

Συγχαρητήρια για τις πολύτιμες πληροφορίες που δίνετε.
Η σχεδόν 8 μηνών μικρή μου έχει εισέλθει προ δύο μηνών περίπου στον κόσμο των στερεών. Όμως έχει το ίδιο πρόβλημα που είχε όταν θήλαζε αποκλειστικά. Δηλαδή δεν σταματάει να τρώει αν δεν βάλω εγώ ένα τέλος στο γεύμα
(που συνήθως το βάζω είτε αν αποπροσανατολιστεί τελείως και πλέον γίνεται πολύ αργή η διαδικασία οπότε συμπεραίνω ότι χόρτασε, είτε – πιο απλά – όταν τελειώσει το πιάτο).

Δεν είναι λίγες οι φορές που αν της αρέσει το γεύμα κλαίει όταν τελειώσει. Αυτό το κάνει κυρίως στο γεύμα των δημητριακών που φτιάχνω με το γάλα μου. Αντίστοιχα με το θηλασμό όποτε της προσφέρω το στήθος είναι έτοιμη να το αδειάσει για να δείξει μετά σημάδια βαρυστομαχιάς, βγάζοντας γουλίτσες κρέμας. Οπότε τη θηλάζω πρωί – βράδυ.

Κάποιες φορές πειραματίστηκα να της προσφέρω στήθος όποτε τράβαγε τα ρούχα μου και ζήταγε στήθος και το αποτέλεσμα ήταν να μην είναι σε θέση να φάει στερεές ή να φάει το γεύμα της πολλή ώρα μετά το προγραμματισμένο.

Υπάρχει τρόπος να τη βοηθήσω να ακούει το αίσθημα κορεσμού ή να το πάρω απόφαση ότι εγώ θα αποφασίζω πότε χωράει το στομάχι της κι άλλο;

Με εκτίμηση
Αγγελική Σ., Αθήνα

06/07/2012
Αγαπητή Αγγελική,
πριν σου απαντήσω θα ήθελα να ξέρω τα σωματομετρικά (βάρος-ύψος-δείκτης μάζας σώματος) της κορούλας σου, από τα οποία φτιάχνουμε τις καμπύλες ανάπτυξης του παιδιού και οι οποίες αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια του παιδιάτρου για την εκτίμηση της καλής ανάπτυξης ενός παιδιού.

Ως παιδίατρος, αλλά και ως μαμά δύο παιδιών με τελείως διαφορετικές μεταξύ τους διατροφικές συμπεριφορές και διατροφικές προτιμήσεις, θα προσπαθήσω μια συμβουλευτική προσέγγιση στα προβλήματα που αντιμετωπίζεις με την κορούλα σου.

Η είσοδος των στερεών τροφών μετά τους έξι μήνες, δεν αποτελείται από μια συγκεκριμένη στιγμή που πρέπει αυστηρά να συμβούν κάποια πράγματα, αλλά αποτελεί μια “περίοδο” που η διάρκεια της και τα επιμέρους χαρακτηριστικά της, διαφέρουν πολύ από παιδί σε παιδί.

Έτσι βλέπουμε μεγάλη γκάμα συμπεριφορών στα βρέφη που εισέρχονται στον κόσμο των στερεών τροφών και που σχετίζονται με = την γεύση, την ποσότητα, το είδος της τροφής,την ταχύτητα λήψης της τροφής, τον τρόπο λήψης της τροφής, κ.ο.κ. αλλά και στην διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου.

Ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνουν αυτά, από την άλλη εμείς οι παιδίατροι βασιζόμενοι και στις κατευθυντήριες οδηγίες των ελληνικών και παγκόσμιων οργανισμών που ασχολούνται με την βρεφική και παιδική διατροφή, ασκούμε την συμβουλευτική μας που απαρτίζεται κυρίως από κανόνες=ωράριο, ποσότητα γευμάτων, είδος τροφών, συχνότητα λήψης κάποιων τροφών, που είμαι σίγουρη ότι συνομιλώντας με τον/την παιδίατρο σας είστε ενημερωμένη σχετικά με το τι πρέπει να τρώει το παιδί σας, πόσο, κάθε πότε, κοκ.

Προσπαθείστε να ακολουθήσετε αυτούς τους κανόνες γιατί σίγουρα κάνουν καλό στην υγεία του, αλλά με σεβασμό στις διατροφικές προτιμήσεις-ιδιαιτερότητες της, εφόσον αυτές:
1. δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία της
2. την βοηθούν εκτός από το να μεγαλώσει, να αντιληφθεί τον κόσμο των γεύσεων και των τροφών με τον δικό της μοναδικό τρόπο,
3. ευχαριστούν την ίδια αλλά και την υπόλοιπη οικογένεια.

Ευτυχώς που ΔΕΝ υπάρχουν καμπύλες που να μετράμε την… ευχαρίστηση, τον κορεσμό, την ευτυχία! Όμως, το άγρυπνο και καλά εξασκημένο από τον ΘΗΛΑΣΜΟ μητρικό σου ένστικτο, αν το εμπιστευτείς και μάθεις να το ακούς, πιστεύω ότι θα σας βγάλει στα ανοικτά!!!

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *