Βοηθός Μητρότητας-Τοκετού και λοχείας (Doula)
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Σύμβουλος Περιγεννητικής Αγωγής-Lamaze
Γεια σας.
Έχω ένα κοριτσάκι 25 μηνών και θηλάζουμε από όταν γεννήθηκε. Απολαύσαμε και οι 2 πολύ το θηλασμό αλλά τώρα πια η σχέση αυτή έγινε μονομερής.
Νιώθω εδώ και μήνες ότι μόνο δίνω και δεν παίρνω τίποτα πίσω σε συναίσθημα. Θα μου πεις : χάρηκα πολύ, αυτή είναι η πραγματικότητα της μάνας. Δεν μπορώ όμως άλλο. Κουράστηκα. Και το κακό είναι ότι το δείχνω στο μωρό μου. Δεν αρνούμαι την αγκαλιά μου αλλά δε θέλω άλλο να προσφέρω το στήθος μου. Εδώ και 3 μήνες περίπου κοιμάται το βράδυ αφού θηλάσει, δηλ, μόνη της κατά κάποιο τρόπο.Προσπάθησα νωρίτερα να αποθηλάσω αλλά δεν μπόρεσα καθόλου. Το ζητάει συχνά, με το που γυρνάω από τη δουλειά, από το σούπερ, μόλις κάτσω, μόλις δει ντεκολτέ, μόλις ξαπλώσω. Δεν αντέχω να κλαίει οπότε της έδινα.
Προχθές αποφάσισα να της πω ψέμματα. Ντρέπομαι αλλά δεν μπορούσα να σκεφτώ κάτι άλλο. Της είπα ότι με πονάνε τα μεμέ. Το κατάλαβε! Δε ζήτησε καθόλου! Χθες της έδωσα λίγο τα ξημερώματα γιατί είχα ψιλοπρηστεί με τη δικαιολογία για να δούμε μήπως μου πέρασε κλπ και όταν θήλασε αρκετά και από τα 2 είπα ότι με ξαναπόνεσαν.Μου έδωσε φιλάκια και αυτό ήταν. Δεν το πίστευα. Σήμερα πάλι λίγο πήγε να ζητήσει το μεσημέρι αλλά της το θύμισα και σταμάτησε τη γκρίνια σε 1 λεπτό. Δε ζήτησε ούτε όταν χτύπησε το απόγευμα, ούτε όταν την κοίμισα για βράδυ.
Είναι πολύ άσχημο αυτό που της κάνω; Με τον τρόπο που αντέδρασε που δείχνει ότι ούτε και σε αυτήν είναι τόσο πια απαραίτητο και το ξεπερνάει σχεδόν, για να μην πω τελείως ανώδυνα. Ντρέπομαι ξαναλέω αλλά έπιασε!
Πείτε μου τη γνώμη σας παρακαλώ.
Ευχαριστώ,
Άννα Σ.,Γαλάτσι
άσε τις ντροπές κατά μέρος και συνέχισε να κάνεις αυτό που κάνεις χωρίς ενοχές.
Η κορούλα σου από τον τρόπο που αντιδρά σου δείχνει πως είναι έτοιμη να αποθηλάσει απλά χρειάζεται σταθερότητα από εσένα και να μην της προσφέρεις το στήθος “για να δεις τι γίνεται”.
Φαίνεται να έχει ολοκληρώσει ικανοποιητικά την στοματική φάση εξέλιξης όπου η κύρια εκδήλωσή της είναι ο θηλασμός και είναι έτοιμη να ανοίξει τα φτεράκια της για τις επόμενες.
Μην ανησυχείς που όποτε “βλέπει ντεκολτέ” αναζητά το στήθος! οι άνθρωποι έχουν την τάση να επαναλαμβάνουν τις απολαυστικές εμπειρίες και η κορούλα σου είναι ένα αυθόρμητο και διεκδικητικό παιδάκι … δεν κάνει ένα δράμα όμως όποτε τις αρνείσαι το στήθος και αυτό δείχνει ξακάθαρα πως δεν το χρειάζεται πια πραγματικά.
Ο θηλασμός εξάλλου είναι μια σχέση αμοιβαίας ικανοποίησης -όπως κάθε ουσιαστική ανθρώπινη σχέση και καθώς δεν είσαι εσύ ικανοποιημένη τώρα πλέον χρειάζεται και μπορεί να σταματήσει.
Καταλήγοντας λοιπόν, συνέχισε να είσαι σταθερή και να της αρνείσαι το στήθος όχι όμως την αγκαλιά, την κατανόησή σου και την αγάπης σου και βρείτε μαζί καινούριες πηγές ευχαρίστησης!
Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“
- Η ψυχολογική πλευρά του αποθηλασμού
- Αποθηλασμός και ψυχολογία νηπίου
- Πώς να αποθηλάσω μετά από 18 μήνες;
- Αποθηλασμός 19μηνου νηπίου
- Αποθηλασμός μετά από 22 μήνες!
- Μετά από 24 μήνες πώς θα απογαλακτίσει χωρίς συναισθηματικό κόστος;
Μητρικός Θηλασμός Fun page |
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού “Απανταχού θηλάζουσες“ |
Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια, Doula, IBCLC, Σύμβουλος Περιγεννητικής Αγωγής Lamaze
Τέως επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com
Ευχαριστω πολύ για τις απαντήσειςσας!!!Τα πηγαίνουμε πάρα πολύ καλά. Βέβαια σε ένα ξύπνημα τα ξημερώματα ακόμα ζητάμε στήθος και εγώ ενω θηλάζει (ούτε1 λεπτό δεν είναι) της λέω ξανά και ξανά πόσο δε μου αρέσει πια, ότι πονάω, ότι θα πιουμε γαλα δροσερό μόλις σηκωθούμε κλπ και της λεω οτι η αγκαλια μου ειναι αρκετη, δεν χρειάζεται πια κάτι αλλοκλπ. και σταματαει μόνη της αλλα ειναι στανταρ οτι το ζηταει καθε ξημέρωμα! τεσπα. θα γινω σταθερη οπως με συμβουλέψατε και θα αποθηλάσω εντελώς. σας ευχαριστώ πολύ!
Γλυκιά μου να μη ντρέπεσαι!! Να καμαρώνεις για τους 25 μήνες θηλασμού σου, δεν το κάνουν πολλές μανούλες αυτό!!! Άσε που το παιδάκι σου ήταν έτοιμο! Αν δεν ήταν θα είχες αντιδράσεις, πίστεψέ με!! και δεν έχει να κάνει με το αν πίστεψε ότι πονάνε τα μεμέ σου ή όχι…
Κι εγώ το ίδιο είπα "ψέμα" είπα (βοήθησε βέβαια και μια καντιντίαση που είχα πάθει νωρίτερα) και δεν θα πω πως "έπιασε" γιατί εμένα ήταν και πολύ μεγαλύτερο, αλλά σίγουρα μας βοήθησε, αφού είχαμε μείνει με ένα στήθος αρχικά :)))
Ο τρόπος που το λέμε και ο τρόπος που του δίνουμε να καταλάβει έχει σημασία! Ο θηλασμός δεν είναι μόνο τροφή για τα μικρά μας, σημασία έχει και η αγκαλιά μας και το χάδι μας και τα βλέμματα και όλα που συμβαίνουν εκείνη την ώρα… αν αυτά δεν χαθούν, αποθηλάζουμε μαμάδες και παιδιά εύκολα 🙂