Έχω κάνει λάθη εξ’ αρχής με τον θηλασμό;

Έχω κάνει λάθη εξ’ αρχής με τον θηλασμό;

Παιδίατρος,
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
Γεια σας,
έχω ένα κοριτσάκι 8 ημερών. Γεννήθηκε 3.710.

Από την αρχή είχα ένα θέμα με τις θηλές μου, η μια ήταν εσωτερική και η άλλη επειδή έβαζα το μωράκι μου να θηλάζει από εκεί και επειδή δεν ήξερα πως να την βάλω σωστά μου την είχε τραυματίσει.

Ξεκίνησα να θηλάζω με θήλες σιλικόνης και συνεχίζω ακόμα και τώρα γιατί έχει μάθει με τις θήλες και δεν μπορεί να πιάσει έστω το ένα στήθος που έχω θηλή.

Παρατήρησα από το μαιευτήριο ότι όσο και αν την θήλαζα δεν της έφτανε και της έδινα και λίγο συμπλήρωμα, περίπου 25 -35 ml. Όσο ήμασταν στο μαιευτήριο η μικρή μου μέσα σε δυο 24 ώρα είχε χάσει 280 γρ. και όταν βγήκαμε από αυτό είχε χάσει άλλα 60γρ.

Την θηλάζω κάθε 3 ώρες που ξυπνάει την ημέρα για περίπου 45 λεπτά με μια ώρα και παρατηρώ όταν την πάρει ο ύπνος και την βγάλω από τη στήθος μου γκρίνιαζει μασάει το χέρι της και εάν δεν της δώσω μπουκάλι δεν σταματάει.

Ανησυχώ μήπως έχω κάνει κάτι λάθος εξ´αρχης.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.
Σοφία Σ., Νέα σμυρνη

02/07/2012
Αγαπητή φίλη,
συγχαρητήρια για τη σωστή σας απόφαση να θηλάσετε το παιδί σας.

Αντιμετωπίζετε τα συνηθισμένα προβλήματα των πρώτων ημερών και με τη κατάλληλη καθοδήγηση θα τα καταφέρετε.

Τρία είναι τα θέματα που εντοπίζω  και που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο θηλασμός. Η χρήση θηλών σιλικόνης (που ενδεικνύονται μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις), η λανθασμένη τοποθέτηση στο στήθος σας και το συμπλήρωμα ξένου γάλακτος.

Δυστυχώς η ενημέρωση σας για τις θηλές σας υπήρξε λανθασμένη μια και ο σωστός τρόπος θηλασμού του βρέφους είναι με τη θηλαία άλω και όχι με τη θηλή. Το παρακάτω βίντεο με τα εξαιρετικά γραφικά  θα σας κατατοπίσει για τη φυσιολογία του θηλασμού και τις σωστές στάσεις.

Με τη σωστή θέση θηλασμού αποφεύγονται οι πολύ επώδυνες πληγές στο στήθος. Δείτε το βίντεο που ακολουθεί για τη σωστή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος και την αποφυγή των επώδυνων θηλών: http://youtu.be/vCe-6KgSFhk?t=6s

Επιπρόσθετα η χρήση τεχνητών θηλών και συμπληρώματος οδηγεί σε μείωση της παραγωγής του γάλακτος. Περισσότερες πληροφορίες για αυτό το θέμα θα βρείτε εδώ: http://kellymom.com/bf/concerns/child/wean-shield/

Θα πρότεινα να ακολουθήσετε πρωτόκολλο επαναγαλακτισμού (πατήστε εδώ), να αφαιρέσετε τις θηλές και να έχετε συνέχεια το μωρό πάνω στο στήθος σας ώστε να εδραιωθεί ο θηλασμός.

Για την αύξηση της παραγωγής θα σας βοηθήσει ένα νοσοκομειακό θήλαστρο διπλής άντλησης το οποίο θα χρησιμοποιείτε κάθε 4 ώρες. Σίγουρα η βοήθεια ενός πιστοποιημένου συμβούλου θηλασμού Ibclc θα είναι πολύτιμη.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία!

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *