Κολλύριο και θηλασμός

Παιδίατρος,
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
Γεια σας.
Ελπίζω να μπορέσει κάποιος να με βοηθήσει στο ερώτημά μου που πρέπει να απαντηθεί πριν γεννήσω.

Είμαι στην 28η εβδομάδα κύησης στο δεύτερο παιδάκι μου. Δυστυχώς από την 20η εβδομάδα αναγκάστηκα να ξεκινήσω ένα κολλύριο στο ένα μου μάτι.

Η ουσία που περιέχει είναι timolol 05%, το φάρμακο ονομάζεται Temserim. Είναι πραγματικά απαραίτητο να το παίρνω αλλά η ανησυχία μου είναι ο θηλασμός. Το πρώτο μου παιδί ένα υγιέστατο κοριτσάκι το θήλασα 7 μήνες (τότε δεν έπαιρνα το κολλύριο).

Ξέρω πως η συγκέντρωση που φτάνει στο αίμα είναι πολύ μικρή όμως σίγουρα περνάει. Είναι όμως τέτοια η πάθηση και είμαι εξαιρετικά σπάνια περίπτωση όπου δεν μπορούμε να ξέρουμε πως και κατά πόσο θα επηρεάσει το βρέφος.

Ίσως κάποιος να έχει ακούσει/δει περιπτώσεις και να ξέρει να με καθοδηγήσει γι’ αυτό στράφηκα σε σας. Μήπως θα μπορούσε να γίνει κάποια εξέταση στο πρωτόγαλα που θα μας δείξει τι περιέχει και έτσι να μάθουμε.

Περιμένω την απάντησή σας

Άννα Μ., Αθήνα
19/06/2012

Αγαπητή φίλη,
για το φάρμακο που μου αναφέρετε οι μελέτες  που έγιναν σε έγκυα πειραματόζωα (για ηθικούς λόγους δε μπορούν να γίνουν αντίστοιχες μελέτες σε ανθρώπους!) δεν έδειξαν παρενέργειες ακόμη και σε σημαντικά αυξημένες δόσεις. Όπως πολύ σωστά αναφέρετε, η δόση που περνάει στον οργανισμό σας είναι ελάχιστη. 

Όταν γεννηθεί το μωρό σας και εφόσον ο οφθαλμίατρος κρίνει ότι είναι απαραίτητη η συνέχιση της αγωγής, θα πιέζετε αμέσως μετά τη χρήση του κολλυρίου τον αντίστοιχο δακρυϊκό πόρο (στην εσωτερική μεριά του ματιού) για 1 λεπτό ώστε να είναι ελάχιστη η ποσότητα που θα φτάνει στον οργανισμό σας.

Μην αισθάνεστε τύψεις, φυσικά και επιβάλλεται να ακολουθήσετε τη σωστή θεραπεία!

Περαστικά σας και καλούς θηλασμούς!

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *