Οδηγίες θηλασμού και “ειδικοί” προς αποφυγή (video)

Οδηγίες θηλασμού και “ειδικοί” προς αποφυγή (video)

Απαράδεκτη συμπεριφορά μαίας σε νεογνό… απαράδεκτες συμβουλές στη λεχώνα

Δυστυχώς δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει ή διαβάσει περιπτώσεις όπου η λεχώνα, στην προσπάθειά της να θηλάσει, έχει έρθει αντιμέτωπη με επαγγελματία υγείας (γυναικολόγο, μαία, παιδίατρο…) ο οποίος φαινομενικά είναι “φιλικός” και υποστηρικτικός προς το θηλασμό και γνωρίζει “καλά” το αντικείμενο, ενώ στην πραγματικότητα έχει αυτό που συνηθίζουμε να λέμε “μαύρα μεσάνυχτα” και λειτουργεί συχνά επικίνδυνα για την υγεία της μαμάς και του βρέφους…

Δεν είναι λίγες οι φορές που διακινδυνεύτηκε ο θηλασμός ή ακόμη δεν επετεύχθη ποτέ, ακριβώς επειδή αντί για ουσιαστική ενημέρωση και υποστήριξη η μητέρα δέχτηκε ενάντιες ή λανθασμένες οδηγίες, πληροφορίες, πρακτικές και συμβουλές είτε από επαγγελματία υγείας είτε από το οικογενειακό/φιλικό περιβάλλον της, χωρίς καμία επιστημονική βάση, που στάθηκαν εμπόδιο στην προσπάθειά της…

Δυστυχώς δεν είναι λίγες και οι φορές που έχουν δημιουργηθεί αντιπαραθέσεις σε φυσικές ή ηλεκτρονικές συζητήσεις μεταξύ γυναικών ακριβώς επειδή αυτός που έδωσε τις οδηγίες θηλασμού φορούσε άσπρη ρόμπα, άρα… “ήξερε” και δεν χωράει καμία αμφισβήτηση για τις γνώσεις ή τις πρακτικές του… (είμαι σίγουρη πως έχετε τύχει έστω μια φορά σε ανάλογο διάλογο…)Και δυστυχώς αυτά είναι καθημερινά φαινόμενα/μαρτυρίες… Συχνά τα συναντάμε είτε μέσα από επιστολές με παράπονα και καταγγελίες που λαβαίνουμε, είτε μέσα από αγωνιώδη ερωτήματα/μηνύματα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“, προς τη σελίδα του Μητρικού Θηλασμού στο facebook ή προς την την υποστηρικτική μας ομάδα για το θηλασμό και τη μητρότητα, τις “Απανταχού θηλάζουσες“, όπου μαμάδες προσπαθούν με δική τους θέληση και επιμονή να επιτύχουν το αυτονόητο!  Προσπαθούν να θηλάσουν τα παιδιά τους!

Δείτε παρακάτω ένα βίντεο όπου μια λεχώνα με το μόλις 24 ωρών βρέφος της, δέχεται “συμβουλές” -στη συγκεκριμένη περίπτωση από μια μαία.Σύμφωνα με μαρτυρία, το περιστατικό εκτυλίχθηκε σε μεγάλο ιδιωτικό μαιευτήριο της Αθήνας, η μαία δήλωνε φανατική υποστηρίκτρια του μητρικού θηλασμού, πληρώθηκε αδρά για τις υπηρεσίες της και η μητέρα την επέλεξε πριν τον τοκετό, κατόπιν προτροπής του μαιευτήρα της… (σημ.: η βιντεοσκόπηση γινόταν εις γνώση της).

Στο βίντεο βλέπουμε το αγοράκι να θηλάζει. Η μαία του χαϊδεύει το κεφαλάκι του και ξαφνικά προσπαθεί να το απομακρύνει (άραγε για να το τοποθετήσει καλύτερα;) και τί νομίζετε πως κάνει για να αφήσει το μωρό το στήθος; Του κλείνει τη μύτη! -Αν είναι δυνατόν!- Δηλαδή να σκάσει το μωρό… να μην μπορεί να πάρει αέρα, οπότε να αναγκαστεί να αναπνεύσει από το στόμα, άρα να ελευθερώσει το στήθος!

Όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο, η μητέρα αντιδρά και ακολουθεί ο διάλογος:

-Μη! Μη… όχι τη μυτούλα!!

Αλλά η μαία με σταθερή φωνή και ύφος “μιλάει η εμπειρία τώρα” επιχειρηματολογεί στη μητέρα προσπαθώντας να τη πείσει για τη σωστή αυτή πρακτική!

– Μόνο τη μυτούλα! Πώς θα το βγάλεις απ’ το στήθος σου;

– Θα κάνω έτσι… λέει η μητέρα και δείχνει πως θα βάλει το μικρό της δαχτυλάκι στο στόμα του μωρού…

– Κι αν στο κόψει;;; (Έτοιμη η απάντηση! Πιράνχας το μωρό… θα έχει τόση μανία και εκνευρισμό που με τα ουλάκια του θα κόψει το δάχτυλο της μαμάς!!!)

Και συνεχίζει:

– Θα φτάσει σε 10 μέρες να σου κόβει το δάχτυλο!! Τί θα κάνεις; Θα τραβάς το στήθος; Καλό αυτό που λένε τα βιβλία… (εννοεί την οδηγία του να βάζουμε το μικρό μας δαχτυλάκι στο στόμα του μωρού, στον ουρανίσκο του, με το μαλακό μέρος προς τα πάνω για να μην το σκίσουμε κατά λάθος με το νύχι μας, να περάσει μέσα αέρας και έτσι να ελευθερωθεί η θηλή από το στόμα του)

– Θα σου κόβει εδώ το δάχτυλο και δεν θα σε αφήνει!! Τί θα κάνεις; (Σκέτη τρομοκρατία… να πώς μπορεί η μαμά να φοβηθεί τον θηλασμό!)


– “Δεν πειράζει…” ψελλίζει η μαμά…

– Τί θα κάνεις;;; (Η μαμά περνάει από τεστ αντοχής… του τύπου “για να σε δω τώρα…”)


– Θα το βάζω εδώ (δείχνει την κίνηση που περιέγραψα παραπάνω) για να πάρει αέρα το στόμα του…

Δεν πτοείται η μαία…

– Αν παίρνει αέρα δεν θα το αφήσει με τίποτα! Θα σε τραβήξει!!

– Το έχω δει σε βίντεο… (αντικρούει η μητέρα!) γι’ αυτό στο λέω!!

Δεν πτοείται με τίποτε η μαία…– Κι αν δεν πιάσει;;; Που δεν θα πιάσει! “Εγώ” στο λέω!!

– Έ, όχι να του κλείνω τη μυτούλα… (η μητέρα ευτυχώς δεν πείθετε!)


– Δεν του κάνω τίποτα! Ότι κάνεις και εσύ… κλείσε… πρόσεξε… δεν του προκαλώ πόνο εδώ… νευρικό… κλείνεις “εδώ”! Δεν του δημιουργείς ψυχολογικά προβλήματα!!

– Δεν είναι το ψυχολογικό (συνεχίζει η μητέρα που δεν θέλει ούτε να το σκέφτεται!!)

– Ούτε τον πονάς κάπου… (η μαία συνεχίζει το χαβά της…)

Σύμφωνα με την ίδια μαρτυρία και για την ιστορία, η παραπάνω μητέρα τελικά -όσο και να ήθελε- δεν κατάφερε να θηλάσει το μωρό της και πέρασε έναν δύσκολο χρόνο ρίχνοντας την ευθύνη για όλα στον εαυτό της…

Το βίντεο με τον παραπάνω διάλογο με εξοργίζει! Δεν είναι αυτή συμπεριφορά σε νεογνό ούτε είναι συμβουλευτική αυτή σε λεχώνα… Αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα με οδηγίες “ειδικών” προς αποφυγή ανάμεσα στον μακρύ κατάλογο με τα τόσα άλλα με παιδιάτρους, γυναικολόγους κ.λπ. που έχουμε ακούσει/διαβάσει ή έχουμε γίνει μάρτυρες μέσα από συζητήσεις ή και προσωπικές εμπειρίες…

Και αν έχω έστω και ένα λόγο να το παραθέτω είναι για να ξέρουν οι νέες μητέρες από τί θα πρέπει να προφυλαχτούν και πώς θα πρέπει να “φιλτράρουν” τις πληροφορίες/οδηγίες/συμβουλές που λαμβάνουν (ακόμη και από ειδικούς), ειδικά σε μια τόσο ευαίσθητη περίοδο της ζωής τους που είναι τόσο ευάλωτες…

“Yπάρχει το πρόβλημα της παραπληροφόρησης «από τα μέσα» σχετικά με την βρεφική διατροφή.

Αυτοαποκαλούμενοι υποστηρικτές του θηλασμού και ειδικοί δίνουν οδηγίες τελείως λανθασμένες όπως για γεύματα ανά τρίωρο, «ξεκούραση» της μητέρας τη νύχτα κλπ. Οι επαγγελματικοί σύλλογοι -παιδίατροι, μαίες, σύμβουλοι γαλουχίας κλπ πρέπει να φροντίσουν για την σύγχρονη ενημέρωση των μελών τους, πρέπει να παράγουν κατευθυντήριες γραμμές κλινικής πράξης εναρμονισμένες με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα για τον θηλασμό.

Είναι απίστευτο το πόσο πολλά παιδιά έχουν αποθηλάσει αναίτια από οδηγίες «υποστηρικτών» του μητρικού θηλασμού.”
~Σ. Παπαβέντσης, Παιδίατρος, IBCLC
Απόσπασμα από το άρθρο του: Πως να υποστηρίξουμε καλύτερα τον μητρικό θηλασμόΕυτυχώς δεν είναι όμως έτσι ο κανόνας! Το παραπάνω βίντεο δείχνει ένα μεμονωμένο μεν, απογοητευτικό δε περιστατικό που δυστυχώς (και αυτή είναι η πικρία μου) αν και αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα, είναι από αυτά που είναι ικανά να τσαλακώνουν το έργο και τον αγώνα όλων εκείνων των μαιών που χρόνια ολόκληρα τώρα στέκονται στο πλευρό των γυναικών και των βρεφών με επαγγελματισμό και ανθρωπιά, με σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση και υποστήριξη και όχι μόνο στην εγκυμοσύνη, τον τοκετό, τη λοχεία αλλά και στον θηλασμό!

Γι’ αυτό, επειδή δεν είναι όλοι το ίδιο… επειδή υπάρχουν κατά κανόνα “καλοί” και φιλικοί προς το θηλασμό επαγγελματίες υγείας και εν προκειμένω και μαίες, χαίρομαι όταν διαβάζω μαρτυρίες μαμάδων όπως αυτή της κ.Παρασκευής που μιλώντας για τη μαία της λέει: “Αν δεν ήταν εκείνη δεν θα είχα θηλάσει…” ή αυτή της κ.Αντωνιάδου που λέει: “Με βοήθησε ο γιατρός μου και η μαία μου πάρα πολύ…!! Γέννησα με φυσιολογικό τοκετό και θήλασα το μωρό μου αμέσως μόλις γεννήθηκε!!”, ή αυτό που λέει εδώ μια άλλη μητέρα: “Τον οποίο θηλασμό χρωστάω στην μαία μου”

Γι΄αυτό αγαπημένες μου μανούλες σας παρακαλώ… οπλιστείτε με γνώση, υπομονή και επιμονή και μη διστάζετε ούτε να χρησιμοποιήσετε τη λογική και το ένστικτό σας ούτε να αντιδράσετε, να αντικρούσετε, να αμφισβητήσετε ή και να απορρίψετε οδηγίες και συμβουλές που δέχεστε από οποιονδήποτε αν κάτι δεν σας πάει καλά!!

Ζητήστε και 2η και 3η γνώμη και ειδικά σε θέματα θηλασμού αναζητήστε εξειδικευμένη βοήθεια είτε από κάποιον πιστοποιημένο σύμβουλο γαλουχίας IBCLC είτε από κάποια εθελόντρια σύμβουλο θηλασμού του Συνδέσμου θηλασμού Ελλάδος ή από τη μαία της φίλη σας που της στάθηκε και την βοήθησε με το θηλασμό του μωρού της ή ακόμη και από το διαδίκτυο…

Και επίσης, σε κάθε περίπτωση που σας γίνεται πρόταση/προτροπή από επαγγελματία υγείας εντός ή εκτός κλινικής -ειδικά κατά την εδραίωση της γαλουχίας- να χορηγήσετε συμπλήρωμα γάλατος σε σκόνη να ζητάτε ενυπόγραφη ιατρική αιτιολογία!!

Για όλους τους άλλους που θα βρεθούν μπροστά σας και θα σας βομβαρδίσουν ο καθένας με τις δικές του θεωρίες… προσπαθήστε να κλείσετε τα αυτιά σας και ακολουθήστε τον ρυθμό του μωρού σας, ελεύθερα και ανεμπόδιστα!! Είναι στη φύση μας!!

Σας εύχομαι καλούς θηλασμούς και προσοχή στους “ειδικούς” του θηλασμού! Είτε αυτοί είναι γυναικολόγοι, μαίες, παιδίατροι ή και η μαμά σας, η πεθερά σας, η θεία σας, η γειτόνισσα, η φίλη της φίλης…

Αν έχετε προσωπική αρνητική εμπειρία από επαγγελματία υγείας μπορείτε να στείλετε στο editor[at]mitrikosthilasmos.com την “καταγγελία” σας. Εναλλακτικά θα χαρούμε να διαβάσουμε την δική σας ιστορία θηλασμού ή τοκετού!

Διαβάστε επίσης:

1η Καταχώρηση: 14/05/2012
Τελευταία ενημέρωση: 15/05/2012
Image: agelioforos

3 Σχόλια

  1. Δεν πιστεύω ότι αυτή η μαία εργάζεται ακόμα κάπου και εφαρμόζει αυτές τις βαρβαρες, απαρχαιωμένες, μεσαιωνικές, επικύνδινες τακτικές σε μικρές ψυχούλες που μόλις έχουν ερθει στον κόσμο και ενω προσπαθούν να τραφούν για να ζήσουν βιώνουν το τρομακτικό αισθημα πνηγμου από ένα τερατόμορφο αντικείμενο που θεωρείιται ειδική…ντροπή στην μαία..ντροπή και αίσχος….να μην ξαναεργαστεί πότε σαν μαία καλύτερα σαν εξεταστής στην ιερά εξέταση στον μεσαίωνα….ηλίθια!!!

  2. Χριστέ μου ..δεν έχω λόγια…καλά αυτή η μαία δουλεύει ακόμα ;;δεν την έχουν διώξει;δεν πιστεύω ότι αυτό το πράγμα είναι αληθινό …η μαία θα πρέπει να διακόψει την δουλειά που κάνει γιατί δεν γνωρίζει το αντικείμενο ενασχόλησής της…έχω γίνει πριν από 5 μήνες μαμά και είμαι πολύ ευαίσθητη με αυτό το θέμα και γενικά με ότι αφορά παιδιά…ακου να του κλείνεις την μύτη…η άσχετη …δεν μπορούσε αυτή η καημένη μανούλα να της ρίξει μία μπάτσα ….μαίες σου λένε μετά…ντροπή της η άθλια..ντροπή…!!!

  3. Αχ Θεέ μου μ'αυτούς τους άσχετους "παντογνώστες"! Ας κλείσει κάποιος την μύτη της κυρίας όταν τρώει να σταματήσει αφου δεν πονάει όπως λέει. Έχω ένα 33 ημερών αγοράκι, το δευτερό μου, που θηλάζω, και όταν το έβαλα πρώτη φορα στο στήθος μετα την γέννα και μπήκε η μαία στο δωμάτιο είπε "α το κακομαθαίνεις εσυ" απλά χαμογέλασα… Δεν απάντησα καν, τζάμπα σάλιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *