Περιμένω κοριτσάκι όμως ο γιος μου θέλει αγοράκι

Περιμένω κοριτσάκι όμως ο γιος μου θέλει αγοράκι

Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια-Οργονοθεραπεύτρια
Βοηθός Μητρότητας-Τοκετού και λοχείας (Doula)
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Σύμβουλος Περιγεννητικής Αγωγής-Lamaze

Είμαι έγκυος στην 16η εβδομάδα και στον πρόσφατο υπέρηχο η γιατρός μας ανακοίνωσε πως είναι κοριτσάκι.

Ο 6½ χρονών γιος μου, παρ´ ότι έχει δεχτεί πολύ καλά την εγκυμοσύνη και είναι ενθουσιασμένος με το αδερφάκι που έρχεται, θέλει αυτό να είναι αγοράκι για να παίζουν.

Δεν έχει ξαδέρφια σε κοντινή ηλικία. Πρόκειται για ένα πολύ καλό, συγκαταβατικό, χαρούμενο παιδάκι και είναι πολύ σημαντικό για εμάς να παραμείνει καλή η ψυχολογία του.

Πάντα τον επαινούμε, του δείχνουμε στο μέγιστο βαθμό την αγάπη μας, τον εκθειάζουμε για τα προτερήματα του, συζητάμε, παίζουμε και υπολογίζουμε την άποψή του.

Πόπη Κ., Κέρκυρα

24/05/2012
Τέτοιου είδους ανησυχίες είναι πολύ συνηθισμένες κατά τον ερχομό του δεύτερου παιδιού.

Όπως μου περιγράφετε το παιδάκι σας,  αυτό φαίνεται να είναι ένα παιδί ισορροπημένο  καθώς έχει  εισπράξει αγάπη  με συγκινησιακή επαφή  που τον βοήθησε να ικανοποιήσει τις βασικές του ανάγκες, οι ανάγκες αυτές συνδέονται  με τα στάδια συναισθηματικής εξέλιξης του ανθρώπου.

Στην ηλικία του επίσης μπορεί πλέον να αναζητήσει και να  αντλήσει ικανοποίηση  αυτόνομα σχετικά, από ερεθίσματα εκτός οικογένειας πλέον.

Αυτές οι δύο οι συνθήκες θα τον βοηθήσουν να  δεχτεί και να ζήσει τον ερχομό της αδερφής του ανώδυνα και να μπορέσει να συνδεθεί μαζί της παρ ΄όλο που θα προτιμούσε να ήταν αγόρι.

Επίσης θα είναι μια  καλή  ευκαιρία να μπορέσει να μάθει να αντέχει τις ματαιώσεις χωρίς να γίνεται ένα δράμα και κατορθώνοντας τελικά να εστιάζεται στα θετικά κάθε κατάστασης.

Θα τον βοηθήσετε πολύ σ’ αυτό με το να δείχνετε κατανόηση όποτε δηλώνει πως θα ήθελε αδερφό, επιτρέψετέ του να εκφράζει οποιοδήποτε συναίσθημα -απογοήτευση, ίσως θυμό, στενοχώρια κ.λ.π. χωρίς να προσπαθείτε να τον πείσετε για τα οφέλη της αδερφής σε πρώτο χρόνο.

Χρειάζεται να εκτονωθεί αυτή η δυσαρέσκεια. Ίσως με αφορμή το φύλο να εκδηλώνει την δυσαρέσκεια του να χάνει και την αποκλειστικότητα που είναι αυτονόητο να υπάρχει, αν και σίγουρα είναι μικρότερη  σε ένα ικανοποιημένο παιδάκι σαν κι αυτό .

Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί του δικές σας εμπειρίες, ακόμη κι αν τις κατασκευάσετε, προκειμένου να νορμαλοποιήσετε τα συναισθήματά του, π.χ. αν έχετε αδέρφια διαφορετικού φύλου μπορείτε να του πείτε -αφού όπως είπαμε τον αφήσετε να μιλήσει αυθόρμητα για τα δικά του συναισθήματα από τον ερχομό της αδερφής του ξανά και ξανά και ξανά, πως και σε σας κακοφάνηκε που αποκτήσατε άλλο από αυτό που θέλατε αδερφό αλλά τελικά δεν  ήτανε  του πεταμού- με απλά λόγια και χιούμορ.

Επιπλέον προς θεού μην το ζείτε εσείς σαν κάτι το δυνητικά τραυματικό για το παιδάκι σας.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *