Μετά τη 42η εβδομάδα κύησης τίθεται σε κίνδυνο η μελλοντική υγεία του μωρού

Μετά τη 42η εβδομάδα κύησης τίθεται σε κίνδυνο η μελλοντική υγεία του μωρού

Βρέφη που γεννιούνται πρόωρα ή καθυστερημένα, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας

Νέα Ολλανδική μελέτη που έγινε από το Τμήμα Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής του Ιατρικού Κέντρου «Εράσμους-Σοφία» στο Ρότερνταμ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα βρέφη που γεννιούνται μετά την 42η εβδομάδα κυοφορίας είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν συμπεριφορικά προβλήματα σε πρώιμα στάδια της ζωής τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Epidemiology, η έρευνα συμπεριέλαβε περισσότερα από 5.000 βρέφη που είχαν γεννηθεί μετά την 42η εβδομάδα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα βρέφη που είχαν γεννηθεί καθυστερημένα είχαν διπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας  συγκριτικά με εκείνα που είχαν γεννηθεί κανονικά.

Όπως δήλωσε η Δρ Ελ Μαρρούν “Οι έγκυες μητέρες γνωρίζουν πως δεν είναι καλό για την υγεία του παιδιού τους, να γεννηθεί  πρόωρα. Με την ίδια λογική το να γεννηθεί ένα παιδί μετά τις 42 εβδομάδες κυοφορίας δεν είναι επίσης καλό…”

Και συμπλήρωσε: “Τόσο τα πρόωρα όσο και αυτά που γεννιούνται καθυστερημένα, γενικά διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας”

Τα μέχρι σήμερα δεδομένα θέλουν τις γυναίκες να έχουν φυσικό τοκετό ή να γεννούν με καισαρική τομή μεταξύ 41ης και 42ης εβδομάδας κύησης και να ενημερώνονται για τις πιθανές επιπλοκές μιας παρατεταμένης κύησης όπως είναι ο υψηλότερος κίνδυνος θνησιγένειας και οι δυσκολίες ενός τοκετού μεγάλου μωρού.

Γεγονός είναι, πως πέρα από τα όποια επιστημονικά δεδομένα, οι νέες γυναίκες, ολοένα και περισσότερο ενημερώνονται για θέματα εγκυμοσύνης-τοκετού (ιδιαίτερα στη χώρα μας που γίνεται πολύς λόγος για την ιατρικοποίηση της γέννας -και πώς να μη γίνεται άλλωστε όταν έρευνες θέλουν το 50% των τοκετών να γίνονται με καισαρική τομή!) και ανάμεσα σε αυτές να υπάρχει μια μεγάλη μερίδα που επιθυμούν έναν τοκετό χωρίς καθόλου παρεμβάσεις και να τάσσονται υπέρ της αναμονής του να γεννηθεί το παιδί τους “όταν είναι η ώρα του” !

Image: mymorningjoe

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *