Το “γονίδιο της γιαγιάς”

Το “γονίδιο της γιαγιάς”

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα γονίδιο που, σε μια συγκεκριμένη παραλλαγή του, αν έχει κληρονομηθεί στην μητέρα από τη δική της μητέρα, δηλαδή από τη γιαγιά του μωρού, αυξάνει έως 155 γραμμάρια το βάρος του νεογέννητου παιδιού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Γκούντρουν Μουρ του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού στο University College του Λονδίνου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο αμερικανικό περιοδικό ανθρώπινης γενετικής “American Journal of Human Genetics“, σύμφωνα με το BBC, ανέφεραν ότι κανονικά το εν λόγω γονίδιο «φρενάρει» την ανάπτυξη του εμβρύου και άρα μειώνει το βάρος κατά τη γέννησή του.

Όμως μια παραλλαγή, ειδικά όταν προέρχεται από τη γιαγιά, έχει το αντίθετο αποτέλεσμα στο μωρό.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη λειτουργία του γονιδίου PHLDA2 σε περίπου 9.500 δείγματα DNA που ελήφθησαν από τις μητέρες και τα μωρά τους. Η παραλλαγή RS1 του συγκεκριμένου γονιδίου φαίνεται πως αλλάζει τελείως τον τρόπο ενεργοποίησης του γονιδίου και τελικά προκαλεί αύξηση του βάρους του μωρού.

Κατά μέσο όρο το βάρος του παιδιού αυξάνει κατά 93 γραμμάρια, όταν υπάρχει η εν λόγω γονιδιακή παραλλαγή, ενώ αν μάλιστα αυτή υπήρχε και στη γιαγιά, από όπου «πέρασε» μετά στην μητέρα, τότε το νεογέννητο μωρό θα ζυγίζει κατά μέσο όρο 155 γραμμάρια παραπάνω.

Η παραλλαγή RS1 εντοπίστηκε περίπου στο 13% των δειγμάτων DNA, ενώ η πολύ πιο κοινή παραλλαγή RS2 -που αναστέλλει την ανάπτυξη και μειώνει το βάρος του μωρού- υπάρχει στο 87%.

Σύμφωνα με την Μουρ, η τελευταία αυτή πιο συνηθισμένη γενετική παραλλαγή, που υπάρχει μόνο στους ανθρώπους και όχι σε άλλα ζώα, πιθανότατα έχει προκύψει εξελικτικά, ώστε να δημιουργεί μικρότερου μεγέθους μωρά προκειμένου έτσι να βελτιώνει την πιθανότητα επιβίωσης της μητέρας κατά τη γέννα. 

Το γονίδιο PHLDA2 είναι ασυνήθιστο, επειδή είναι ενεργό μόνο το αντίγραφο που κληρονομείται από τη μητέρα στο παιδί, ενώ το αντίστοιχο αντίγραφο του πατέρα είναι ανενεργό. Αυτή η απενεργοποίηση του σχετικού πατρικού γονιδίου προκύπτει από μετέπειτα επιγενετικές μοριακές διαδικασίες στο DNA.

Πηγή: nooz, Image: natural-home-cures

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *