Θηλασμός πρωί-βράδυ. Αρκεί για τις ανάγκες του μωρού;

Θηλασμός πρωί-βράδυ. Αρκεί για τις ανάγκες του μωρού;

Παιδίατρος,
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
Γεια σας και συγχαρητήρια για τη βοήθεια που προσφέρετε σε όλες τις θηλάζουσες μανούλες!

Έχω μια κορούλα σχεδόν 9 μηνών που τη θηλάζω από την πρώτη μέρα που γεννήθηκε. Τους πρώτους 6 μήνες αποκλειστικά, από 6 μηνών μέχρι 8 (κατά παραίνεση της παιδιάτρου μου)
μετά το βραδινό θηλασμό της έδινα και γάλα φόρμουλα από το οποίο μπορεί να έπινε καθόλου, 30 μλ, 50 η έως 100 μλ.

Αν και η παιδίατρος με διαβεβαίωσε για το αντίθετο, εγώ από τις γνώσεις που έχω για το θηλασμό, κυρίως από το σάιτ σας, ήμουν σίγουρη ότι η μείωση των θηλασμών σε 2 (πρωί-βράδυ ) και το ξένο γάλα θα με οδηγούσαν γρήγορα σε αποθηλασμό.

Πριν 3 εβδομάδες περίπου, σταμάτησε να πίνει ξένο γάλα που συνήθιζα να της δίνω μετά το βραδινό θηλασμό , αρκούνταν μόνο στο μητρικό και κάθε φορά που έβλεπε το μπουκάλι γυρνούσε με αποστροφή το κεφάλι. Δοκίμασα αρκετά γάλατα μήπως έφταιγε η γεύση κάποιου αλλά με όλα συνέβαινε το ίδιο.

Ξέρω ότι τον πρώτο χρόνο της ζώης του μωρού το γάλα είναι η σημαντικότερη τροφή. Αναρωτιέμαι λοιπόν, και εδώ θέλω τη συμβουλή σας, αν ο πρωινός και βραδινός θηλασμός αρκεί για τις ανάγκες του μωρού μου;  θέλω όμως, να σας διευκρινίσω, με κάθε σεβασμό, ότι δεν προτίθεμαι να τη θηλάζω μέσα στην ημέρα.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον και την απάντησή σας!!

Μέτα τιμής,
Αφροδίτη Α.., Αθήνα

13/03/2012
Aγαπητή φίλη,

σας αξίζουν θερμά συγχαρητήρια που παρά τις λανθασμένες οδηγίες που -όπως πολύ ορθά αντιληφθήκατε- έχετε λάβει, εσείς συνεχίζετε ακούραστα να δίνετε στη κορούλα σας το φυσικό και αυτονόητο δώρο του θηλασμού.

Οι συστάσεις για μείωση του θηλασμού σε 2 φορές μόνο το 24ωρο, πιθανώς στα πλαίσια της εισαγωγής των συμπληρωματικών τροφών, θα σας οδηγήσουν σύντομα σε διακοπή του θηλασμού.

Ναι μεν ισχύει ότι το μητρικό γάλα επαρκεί για τις ανάγκες του μωρού σας το πρώτο χρόνο ζωής, αλλά δυο φορές δεν επαρκούν για τη διατήρηση της γαλουχίας. Το μωρό πρέπει να θηλάζει όσο και όποτε θέλει.

Θα πρότεινα να επαναπροσδιορίσετε την απόφαση σας να μη το θηλάζετε πιο συχνά, εφόσον βέβαιο αυτό είναι εφικτό. Σε αντίθετη περίπτωση προσπαθήστε να αντλείτε το γάλα σας ανά 3-4 ώρες και να προσφέρει κάποιος άλλος (όχι εσείς) στο μωρό με κούπα. Για οποιαδήποτε πληροφορία ξαναγράψτε μου.

ΥΓ: Φυσικά και το μωρό προτιμάει το δικό σας γάλα από εκείνο μιας άλλης ράτσας!

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Διαβάστε επίσης:

3 Σχόλια

  1. Μάλλον ανήκω κι εγώ σε παρόμοια κατηγορία με την κ. Ελένη.
    Στις 52 μέρες αναγκάστηκα να δώσω συμπλήρωμα (για λόγους που θα χρειαζόταν χρόνος και χώρος να τους παρουσιάσω). Θυμάμαι ότι εκείνο το βράδυ ρώτησα τηλεφωνικά τον παιδίατρο, αν αυτό σημαίνει ότι θα έχανα και το γάλα που είχα και μου απάντησε ότι αυτό δεν το ξέρουμε, μπορεί να συμβεί, μπορεί και όχι. 10 μέρες αργότερα, επιστρέφοντας στη δουλειά, αντί να θηλάζω και να δίνω συμπλήρωμα, ξεκίνησα να θηλάζω 4 φορές τη μέρα και άλλες 4 να δίνω ξένο γάλα (πάντα θήλαζα και τη νύχτα όποτε το ζητούσε). Καθώς έμπαιναν οι στερεές τροφές αφαιρούσα μπουκάλια, αλλά κρατούσα τους θηλασμούς. Θήλαζα 4 φορές τη μέρα μέχρι και τον 9 μήνα και σταδιακά έφτασα στο 1 φορά τη μέρα που το συνεχίζω από τον 11ο και μέχρι σήμερα που είναι 15,5 μηνών, χωρίς να ξεμείνω από γάλα ακόμα και εκτάκτως τις νύχτες που το χρειάχεται.

  2. Αγαπητή φίλη η μεμονωμένη περίπτωση δεν μπορεί να γίνει γενική σύσταση. Το ότι λειτούργησε ο θηλασμός σε εσάς με 2 φορές στο 24ωρο δεν είναι απόλυτο πως θα συμβεί και σε άλλες μητέρες.

    Οι ειδικοί απαντούν μέσα από αποτελέσματα μελετών, ερευνών, πιθανοτήτων, συστάσεων από παγκόσμιους οργανισμούς αλλά και της επαγγελματικής τους εμπειρίας, πάντα με γνώμονα να διαφυλάξουν τον μητρικό θηλασμό εφόσον αυτό επιθυμεί η μητέρα που αποστέλλει το ερώτημα.

  3. Καλημέρα,

    με όλο το σεβασμό, δεν ξέρω αν αποτελώ εξαίρεση, αλλά εγώ θήλαζα την κόρη μου, 1 έτους πλέον μόνο πρωί και βράδυ για 3-4 μήνες και γάλα είχα κανονικά…δεν ξέμεινα ποτέ. Μεταβήκαμε σταδιακά στον 1 θηλασμό και 1 γεύμα ξένο γάλα λίγο πριν χρονίσει και μετά από 2-3 βδομάδαες στα 2 γεύματα ξένου γάλακτος, χωρίς δυσκολία για τη μικρή ή το στήθος. Πιστεύω λοιπόν ότι δεν είναι δύσκολο να διατηρηθεί το γάλα αν προσέχει κάποιος τη διατροφή του και το θέλει…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *