Πότε να αρχίσω επανένταξη γαλακτοκομικών στη διατροφή μου;

Πότε να αρχίσω επανένταξη γαλακτοκομικών στη διατροφή μου;

Απαντά η Ειρήνη Παφίτη-Δημητρίου
Παιδίατρος MB ChB MRCPCH
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας!

Η κορούλα μου είναι 5 μηνών και από 20 ημερών παρουσίασε παλινδρόμηση (έκλαιγε κατά τον θηλασμό, είχε τη στάση σίγμα τελικό, είχε λίγες γουλίτσες).

Αρχίσαμε epadoren μετά από προτροπή του γιατρού και έκοψα τα γαλακτοκομικά από τότε. Να σημειώσω ότι είχε παράλληλα και πονάκια, σαν κολικούς και μέσα σε 10 μέρες από την αποχή μου στα γαλακτοκομικά σταμάτησαν μαχαίρι.

Από 3,5 μηνών άρχισαν να μειώνονται τα σημάδια της ΓΟΠ και τώρα πια 5 μηνών δεν έχει καθόλου (δεν την κρατάμε 20 λεπτά όρθια, ούτε κλίση στο κρεββάτι, ούτε γουλιές και τρώει με πολλή όρεξη).

Κάναμε την εξέταση αίματος για την αλλεργία στο γάλα και βγήκε αρνητική (βέβαια έγινε γιατί θα  κάναμε ούτως ή άλλως αιμοληψία να δούμε τον σίδηρο της και αν και ξέραμε ότι δεν είναι έγκυρες σ’ αυτή την ηλικία, την κάναμε, για να δούμε όπως είπε ο γιατρός αν έβγαινε θετικό τότε θα έδειχνε μεγάλη αλλεργία).

Το ερώτημά μου είναι αν αρχίσω σιγά σιγά την επανένταξη στα γαλακτοκομικά θα είναι μεγάλο ρίσκο; Τι επιπτώσεις θα έχει; Θα γυρίσει στα σημάδια παλινδρόμησης και αν ναι δεν είναι καλύτερο να το “ρισκάρω” τώρα να το δω από το να το δούμε στην εισαγωγή στέρεων και το πολύ πολύ σε 20 μέρες να καθαρίσει πάλι ο οργανισμός μου και να ηρεμήσει; Έχω κουραστεί πολύ με την απόχη!

Δεν θέλω βέβαια να σταματήσω τον θηλασμό σε καμία περίπτωση, αλλά ώρες ώρες φοβάμαι ότι είναι μάταιο και υπερβολικό να απέχω!

Περιμένω απάντησή σας!
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Ηλιάνα Χ., Αθήνα

17/03/2012

Αγαπητή Ηλιάνα
Μπράβο σου που συνέχισες τόσο καιρό αυτή την πολύ δύσκολη και κουραστική διατροφή.

Θα έλεγα ότι αφού το κορίτσι σου δεν έχει καθόλου συμπτώματα για αρκετό καιρό τότε θα ήταν ιδανικό να επανεντάξεις τα γαλακτοκομικά τώρα πριν ξεκινήσεις τις στερεές τροφές.

Καλή συνέχεια

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *